Finland slaat toe in derde periode tegen Canada, Rusland pakt brons


wk 2019

Finaledag, inmiddels de zestiende dag van het IIHF Wereldkampioenschap voor A-Landen. De troostfinale tussen Rusland en Tsjechië werd bekeken door Oscar de Kunder. Hij zag de Russen winnen via de shootouts. De finale tussen Canada en Finland werd gade geslagen door Cor Machielsen. Hij zag de Finnen er vandoor gaan met goud. Zij brengen jullie weer up to date.

Rusland – Tsjechië 3-2 SO

Tijdens de eerste wedstrijd op de finaledag op dit wereldkampioenschap stond Rusland tegenover Tsjechië op het ijs. In de strijd voor de bronzen medaille. In de openingsfase van deze zeer spannende wedstrijd duurde het tot de dertiende minuut voordat de openingsgoal viel. Gescoord werd door Mikhail Grigorenko (CSKA Moskou) die wist de puck achter de Tsjechische goalie Simon Hrubec (Ocelari Trinec) in het net te schieten.

Nog geen 41 seconden later zorgde de Tsjechen via Michal Repik (Vityaz Podolsk) voor de 1-1. Deze wedstrijd stond bol van de strijd en kansen die werden gemist. Het waren de Tsjechen die vlak voor het einde van de eerste periode via een goal van Dominik Kubalik (HC Ambri-Piotta) ervoor zorgde dat men met een voorsprong de eerste periode afsloot.

Rusland moet

In het middenstuk van de wedstrijd was het Rusland dat de gelijkmaker scoorde. Slechts negenendertig seconden hadden ze nodig. Het was Artyom Anisimov (Chicago Blackhawks) met de 2-2. In de rest van de tweede en laatste periode vielen er geen goals. Ondanks dat beide teams genoeg kansen kregen werd er niet meer gescoord. Het was een spannende wedstrijd waar een belangrijke rol was weggelegd voor de Russische goalie Andrei Vasilevski ,die maar liefst achtenveertig reddingen maakte.

Op jacht naar de winnende goal

Ondanks de felle strijd in overtime kwam het voor beide teams nog niet tot de winnende goal. Dus het kwam aan op shootouts; al binnen de eerste reeks van vijf pogingen aan beide kanten was het IIya Kovalchuk (Los Angeles Kings) die de winnende goal tijdens deze shootouts binnenschoot voor Rusland achter de Tsjechische goalie Simon Hrubec. Daarmee sluit Rusland dit wereldkampioenschap in Slowakije af met de bronzen medaille.

Canada – Finland 1-3

Een heerlijke eerste periode in deze finale. Het begon al snel met een powerplay voor Canada, maar dat leverde een penalty shot op voor de Finnen. Die werd gemist door Oliwer Kaski (Pelicans) omdat Matt Murray (Pittsburgh Penguins) er net zijn pad tegenaan kreeg. Halverwege de eerste periode namen de Canadezen een voorsprong. Shea Theodore (Vegas Golden Knights) zette met een mooie schijnbeweging een aantal Finnen op het verkeerde been. En prikte zo de 1-0 binnen. Het is een echte finale want na iedere fluit van de scheidsrechters is het iedere keer wat onvriendelijker onderling. Dat leverde een aantal straffen op, maar vanuit die powerplays leverde het geen goals meer op.

De gelijkmaker viel al snel in de tweede periode. Een powerplay voor de Finnen, omdat Shea Theodore een tripping penalty kreeg. Het duurde maar twintig seconden en toen lag de 1-1 achter Matt Murray. Captain Marko Anttila (Jokerit) kreeg de puck voor zijn stick haalde meteen uit en scoorde in de korte hoek.

Aan het eind van de tweede periode pakte Jani Hakanpää (Kärpät Oulu) nog een tripping penalty. Kan Canada daarvan profiteren bij de start van de derde periode.

Deksel op de neus

Kansen kregen de Canadezen genoeg in de derde periode. De schoten op doel verhouding in de laatste periode was 21 om drie. De eerste kans voor de Finnen in de laatste periode zat er echter meteen in. Scoorde Anttila de 1-1 in de tweede minuut en 35 seconden, hij deed het op precies dezelfde tijd in de derde periode. Een mooie assist van Veli-Matti Savinainen (Red Star Kunlun) van achter de goal, kwam in de loop van Anttila terecht en die plaatste de puck boven de schouder van Murray.

Canada kreeg kans op kans maar Kevin Lankinen van de Rockford Icehogs bleek niet meer te passeren. Bij één van de zeldzame uitvallen van Finland in deze derde periode werd ook de 3-1 nog gescoord. Harri Pesonen (Langau Tigers) wist Matt Murray wederom in de korte hoek te passeren.

Zowel bij de U20 en de senioren is Finland wereldkampioen geworden. Kaapo Kakko (TPS Turku) en Henri Jokiharu (Rockford IceHogs / Chicago Blackhawks) deden aan beide toernooien mee en werden dit seizoen dus twee keer wereldkampioen. Beiden werden vorig jaar ook wereldkampioen bij de U18. Kakko is met zijn 18 jaar en 102 dagen de jongste speler die in deze drie leeftijdscategorieën wereldkampioen is geworden. Connor McDavid was 19 jaar en 130 dagen toen hij in 2016 wereldkampioen op het hoofdtoernooi werd.

Previous Finland verrast Rusland, Canada heeft geen moeite met Tsjechië
Next St. Louis Blues fans in actie; 'Nederlandse fan moet bij finale zijn'