St. Louis Blues fans in actie; ‘Nederlandse fan moet bij finale zijn’


Gerard Bos St. Louis Blues
Foto: Gerard Bos

De fans van St. Louis Blues zijn in actie gekomen om een Nederlandse fan van de club naar Amerika te halen om één van de Stanley Cup finale duels bij te wonen. Gerard Bos, kortstondig onderdeel van de Face-Off redactie in de beginperiode van ons platform, lijkt inmiddels op aardig wat steun te kunnen rekenen.

ST. LOUIS VIA NHL ’94

Bos, freelance sportjournalist woonachtig in Friesland, legde zijn liefde voor de Blues al eens uit aan de Face-Off fans. “Net als de gemiddelde liefhebber hebben ook sportjournalisten zo hun eigen favoriete sporten. Naast voetbal en autosport is dat in mijn geval ijshockey. En dat allemaal dankzij een computerspelletje. Het was NHL94 waardoor ik de sport ging volgen en dan specifiek de St. Louis Blues. Bepaald geen club waarvan je vaak hoort dat mensen er fan van zijn, waarvoor ze naar Amerika afreizen of midden in de nacht hun bed voor uit komen. Welnu, dat doe ik dus wel.”

“Dat St. Louis sinds de entree in 1967 in de NHL nog stééds wacht op de eerste Stanley Cup winst, schrikt mij niet af. Het zijn de stad, de mensen en het logo waar ik verliefd op werd. Want hoe gaat zoiets als je met vriendjes een spelletje waarbij de je sport en clubs als dertienjarige op dat moment niet kent? In ons geval: kiezen voor de club met het mooiste logo. Ik koos voor het beeldmerk met dat sierlijke symbool, die mooie blauwe muzieknoot; als een diamant fonkelend tussen al die veelal schreeuwerige logo’s van andere clubs. Smaken verschillen uiteraard. St. Louis werd mijn favoriet in de NHL.

EERDERE BEZOEKEN

“Met de intrede van internetstreams bleef ik in de nachtelijke uren op en toen ik op reis ging naar en door de Verenigde Staten nam ik de stad in het Midwesten op in mijn schema. Via een supportersforum had ik échte Blues fans leren kennen; ik zocht ze op tijdens mijn reis in 2009. Ook ging ik naar Stockholm toen St. Louis er een tweeluik tegen Detroit Red Wings speelde om het seizoen mee te openen. In 2012 ging ik nogmaals naar de club. Ik sprak oude vrienden, haalde zelfs de lokale media; dat een Europeaan fan is van hun clubje, dat zijn ze niet gewend. En al helemaal geen Nederlander. Nog altijd heb ik er goede contacten aan over gehouden en volg ik St. Louis op de voet.”

CROWDFUNDING

Inmiddels heeft het verhaal van Bos ook de Telegraaf bereikt. Op Twitter vinden de oproepen van fans om Bos naar St. Louis te halen steeds meer gehoor.

Tekst gaat verder onder te tweet

FINALE START VANNACHT

De finale van de Stanley Cup start komende nacht. Boston Bruins speelt de eerste twee duels thuis, waarna St. Louis het in de nacht van 2 en 4 juni in eigen huis mag gaan proberen voor het derde en vierde duel in de serie. De wedstrijden worden uitgezonden op FOX in Nederland, waar Ron Berteling en Leo Oldenburger het commentaar zullen verzorgen.

Gerard Bos St. Louis Blues

 

Previous Finland slaat toe in derde periode tegen Canada, Rusland pakt brons
Next Boston wint na knappe comeback tegen St. Louis