Finland verrast Rusland, Canada heeft geen moeite met Tsjechië


wk 2019

Dag vijftien van het IIHF Wereldkampioenschap voor A-Landen. We zijn aanbeland bij de halve finales. Oscar de Kunder keek naar Rusland – Finland en zag de Finnen de favoriete Russen verslaan. Cor Machielsen keek naar Canada – Tsjechië en zag Canada redelijk makkelijk winnen van de Tsjechen. Zij brengen jullie weer up to date.

Rusland – Finland 0-1

In de eerste halve finale werd vooraf gedacht dat de sterke geachte Russen de Finnen wel zouden verslaan, maar niks was minder waar. De Finnen wisten zich te verzekeren van een finale plaats ten koste van Rusland.

Tijdens de openingsfase kon je duidelijk zien dat het tempo behoorlijk hoog lag, maar tot een openingsgoal kwam het nog niet. Dr Finse goalie Kevin Lankinen (Rockford IceHogs) en de Russische goalie Andrei Vasilevski (Tampa Bay Lightning) hielden dankzij prima reddingen de puck uit hun goal.

In het middenstuk van de wedstrijd was Finland na een paar minuten dichtbij een goal. Een schot op de goalpost van de Finse aanvaller Niko Ojamaki (Tappara Tampere) was het belangrijkste wapenfeit. Verder dan dat kwamen beide teams niet; ondanks de vele pogingen bleef het hierbij en was de stand nog steeds 0-0.

Op jacht naar de goal

De laatste twintig minuten van de wedstrijd zag het er lang naar uit dat het uit zou draaien op een overtime. In de laatste tien minuten van de wedstrijd was het Marko Anttila (Jokerit Helsinki) die de enige goal van de wedstrijd scoorde. Hij legde de puck achter de Russische goalie Andrei Vasilevski. Ondanks de enorme druk vam Rusland, zeker in de slotfase, hielden de Finnen stand.

Door de zege gaat Team Suomi onverwacht naar de finale. Daarin is Canada de tegenstander.

Canada – Tsjechië 5-1

In een redelijk gelijkopgaande eerste periode werd er wel gescoord. In tegenstelling tot de andere halve finale waar pas in de derde periode werd gescoord. Mark Stone (Vegas Golden Knights) scoorde al zijn achtste goal van het toernooi. Troy Stecher (Vancouver Canucks) gaf een schot. En Stone tikte met de punt van de stick de puck langs de binnenkant van de paal en goalie Patrick Bartosak (Trinec). Pittsburgh Penguins goalie Matt Murray moest ook nog handelend optreden tijdens twee powerplays die de Canadezen tegen kregen. Maar vooralsnog heeft Murray en team Canada de 100% score op de penalty kill.

Negen seconden had Darnell Nurse (Edmonton Oilers) maar nodig om te scoren aan het begin van de tweede periode. Het was Sean Couturier (Phialdelphia Flyers) die schoot op de goal. De puck ging naast en Darnell Nurse was het snelste bij en kon hem zo in het lege doel schieten. Vijf minuten later stond er zelfs 3-0 op het scorebord. Een harde voorzet van Jonathan Marchessault (Vegas Golden Knights) werd bij de tweede paal binnengeschoven door Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets). Dat was ook het sein om de Tsjechische goalie te wisselen. Bartosak kon naar de kant en werd vervangen door Pavel Francouz (Colorado Avalanche). De Tsjechen hadden daarna genoeg kansen om te scoren maar zoals in de eerste periode hield Matt Murray nog steeds zijn goal schoon.

Game over voor Tsjechië?

Ook in de derde periode was het nog steeds Canada dat de klok sloeg. Na zes minuten was het captain Kyle Turris (Nashville Predators) die een mooie opgezette aanval van Anthony Mantha (Detroit Red Wings) binnen schoot. Thomas Chabot (Ottawa Senators) scoorde de 5-0 in de dertiende minuut, nadat hij eerst nog een tripping penalty kreeg in de negende minuut.

Toch konden de Tsjechen eindelijk een goal scoren. Een minuut na de 5-0 was het Tomas Zohorna (Khabarovsk) die de eretreffer kon maken. Andy Murray maakte 40 reddingen deze wedstrijd.

En zo staat Canada in de finale tegen de Finnen. De eerste wedstrijd in de poule dit toernooi was tussen de beide teams. Toen werd het 3-1 voor Finland.

 

Previous Oranje WK's van 2020 op een rij: verre reizen en Eindhoven
Next Finland slaat toe in derde periode tegen Canada, Rusland pakt brons