Canada wint na Houdini act, Finland doet het in overtime, Rusland, Tsjechië ook door


wk 2019

De dag van de kwartfinales stond op de rol. Canada had een Houdini act nodig om de Zwitsers te verslaan. Rusland is nog steeds ongeslagen. Dit keer versloegen ze de Amerikanen. Finland verraste de Zweden in overtime en de Tsjechen hadden maar veertig minuten moeite met de Duitsers.  Het vaste WK trio keek weer mee. Oscar de Kunder, Barend Hoogteijling en Cor Machielsen brengen jullie weer up to date.

Canada – Zwitserland 3-2 OT

Een Houdini act. Zo kun je de overwinning van Canada wel noemen. 0.4 seconden voor tijd werd de 2-2 gescoord.

De Zwitsers namen brutaal de leiding met de eerste powerplay van de wedstrijd. Die viel in de achttiende minuut. Sven Andrighetto (Colorado Avalanche) haalde vanachter de linkercirkel in het aanvalsvak uit. De gelijkmaker viel door topscorer Mark Stone (Vegas Golden Knight). Het was Dante Fabbro (Nashville Predators) die uithaalde van de blauwe lijn en  Stone hoefde alleen maar de puck vlak voor de goal aan te tikken zodat goalie Leonardo Genoni (EV Zug) kansloos was. Toch kwamen de Zwitsers voor het einde van de tweede periode weer op voorsprong. Het was Nico Hischier (New Jersey Devils) die vanuit een powerplay scoorde.

In de laatste periode was het Canada wat de klok sloeg. Met twintig tegen zes schoten op doel waren de daden duidelijk.De gelijkmaker scoren. Dat lukte dus 0.4!!! seconden voor tijd. Mark Stone gaf de assist op Damon Severson (New Jersey Devils) die verwoestend uithaalde. De puck kon niet volledig gestopt worden, maar gleed tergend langzaam over de doellijn. De scheidsrechter moest het nog eerst even nakijken maar de goal was terecht.

Overtime

Tijdens de overtime was het Matt Murray (Pittsburgh Penguins) die Canada op de been hield. Halverwege de overtime sloeg Mark Stone wederom toe. Een aanval opgebouwd door Shea Theodore (Vegas Golden Knights) en Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets) gaf Stone een open net.

Rusland – USA 4-3

In deze kwartfinale herleven oude ijshockeytijden want in deze wedstrijd stonden Rusland en Amerika tegen over elkaar op het ijs om zich te plaatsen voor de halve finale op dit wereldkampioenschap. Net na de openingsfase viel de eerste goal al vrij snel want al binnen een minuut schoot Nikita Gusev (Vegas Golden Knights) de puck achter de Amerikaanse goalie Cory Schneider (New Jersey Devils). Tijdens de resterende tijd van deze periode gebeurde er weinig maar vijf minuten voordat beide team gingen rusten zorgde de Rus Mikhail Sergachyov (Tampa Bay Lightning) met zijn goal ervoor dat Rusland op een 2-0 voorsprong kwam.

In het middenstuk van de wedstrijd deed Amerika eindelijk wat terug en binnen twee minuten scoorde Brady Skjei (New York Rangers) zijn goal achter de Russische goalie Andrei Vasilevski (Tampa Bay Lightning), waarmee de 2-1 op het scorebord kwam te staan voordat beide teams gingen rusten.

Spannend laatste periode 

In de laatste twintig minuten van deze wedstrijd werd het pas echt spannend. In de eerste anderhalve minuut scoorde Rusland weer want Kirill Kaprizov (CSKA Moscow) wist het Amerikaanse net te vinden met zijn goal en zo kwam het Russische team op een 3-1 voorsprong. Deze voorsprong duurde maar vier minuten want Noah Hanifin (Calgary Flames) schoot al snel de puck in het Russische net en zo stond Amerika nog maar met 3-2 achter te staan tegen Rusland.

Al snel schoot Mikhail Grigorenko (CSKA Moscow) Rusland naar de 4-2 voorsprong. Maar Amerika probeerde goals te forceren en haalde de goalie Cory Schneider van het ijs en zo wist Alex Debrincat (Chicago Blackhawks) in de zevenenvijftigste minuut de 4-3 binnen te schieten.  In de laatste paar minuten van de wedstrijd haalde de Amerikanen een paar keer de goalie van het ijs om een overtime goal binnen te schieten maar helaas de Amerikanen kwamen tijd te kort en zo wist Rusland zich te plaatsen voor de halve finale ten kosten van Amerika.

Finland – Zweden 5-4 OT

Na twee Zweden als wereldkampioen weten we nu dat er dit jaar een nieuwe wereldkampioen komt. Finland won in overtime en schakelde Zweden uit. Na precies één minuut spelen ging het eerste schot van de Finnen al voorbij Henrik Lundqvist (New York Rangers) in het net. Het was Nikko Mikkola (San Antonio Rampage, AHL) die van afstand de Zweedse goalie wist te kloppen. Zweden rechtte de rug en al snel werd een powerplay situatie knap uitgespeeld. Met een strakke pass wist Elias Pettersson (Vancouver Canucks) John Klingberg (Dallas Stars) te bereiken die de puck binnen knalde. De wedstrijd was op dat moment nog geen drie minuten bezig. De Zweden hadden licht overwicht en Patric Hornqvist (Pittsburgh Penguins) bracht de Zweden, tegen het einde van de eerste periode op voorsprong: 1-2.

Zweden verliest grip op de wedstrijd

Waar het in de vorige wedstrijd tegen Rusland al misliep voor Zweden in de tweede periode (zes goals tegen), liep het ook tegen de Finnen niet lekker in het middenstuk. Ondanks dat Elias Pettersson al na 25 seconden de marge op twee goals verschil bracht, nam Finland al snel de overhand. Petteri Lindbohm (Lausanne HC, NLA in Zwitserland) verschalkte Lundqvist met een afstandschot, na vijf minuten in de periode. Vier minuten later was het een derde Finse verdediger die met een afstandsschot de Zweedse goalie wist te kloppen. Jani Hakanpää (Kärpät Oulu) velde het vonnis voor de 3-3. Zweden leek de grip op de wedstrijd te verliezen maar de schade op het scorebord bleef beperkt. De Finnen moesten zelfs nog een tegentreffer incasseren. Met nog 25 seconden te spelen voordat er gepauzeerd zou gaan worden kwam Zweden dankzij Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks) weer op voorsprong.

In de derde periode werd de teleurgang van Zweden verder ingezet. Finland speelde sterk en zette Zweden flink onder druk. Het spel speelde zich voornamelijk af in het Zweedse verdedigingsvak en Kevin Lankinen (Rockford IceHogs, AHL) kreeg maar drie pucks te verwerken. Zweden had de voorsprong op het scorebord maar Finland was de sterkere ploeg. Pas met 58:31 op de klok wist Finland de terechte gelijkmaker te scoren. De boomlange (2.03 m) aanvoerder Marko Anttila (Jokerit, KHL) werkte de puck in een rommelige situatie voor de goal binnen: 4-4, verlengen.

In de verlenging maakte Sakari Manninen (Jokerit, KHL) de winnende goal voor Finland waardoor zij in de halve finale gaan uitkomen tegen Rusland.

 

Tsjechië – Duitsland 5-1

De eerste veertig minuten waren vooral saai, met weinig uitgespeelde kansen voor beide teams. Duitsland speelde voornamelijk defensief en hoopte op kansen via de counters van vooral Leon Draisatl (Edmonton Oilers). De beste kans kwam inderdaad uit zo’n aanval. Puckverlies door de Tsjechen in de neutrale zone, een pass op Draisatl en hij kwam alleen voor de goalie terecht. Met een snelle stickbeweging probeerde hij five hole te gaan bij Patrik Bartosak (Trinec). Maar de Tjechische goalie voorkwam de 0-1 met een snelle reflex. De eerste twintig minuten eindigde dus ook gewoon in 0-0 met schoten op de goal elf om zes.

In de tweede periode was er een schot minder maar wel eerlijker verdeeld. Acht om acht. En na die periode was de stand dan ook 1-1. In minuut 33 was er een turnover in de neutrale zone. Jan Kovar (Plzen) ging om de verdediger heen en haalde tegendraads uit waarbij Philipp Grubauer (Colorado Avalanche) er niet zo heel goed uitzag. Een foutje van Patrik Bartosak betekende de 1-1. De goalie wilde de puck via de boarding uit het vak spelen, maar die kwam op de stick terecht van Frederik Tiffels (Kölner Haie). Die gaf strak voor op de in schaatsende Frank Mauer (Red Bull München). En die verzilverde de geboden kans met verve.

Derde periode was geheel voor Tsjechië

In de derde periode walste de Tsjechen over de Duitsers heen. De captain Jakub Voracek (Philadelphia Flyers) scoorde in minuut 44 de 2-1. Tussen minuut 52 en 53 namen de Tsjechen definitief afstand van de Duitsers met twee goals. De 3-1 was van Dominik Kubalik (Ambri-Piotta) en de 4-1 kwam van Ondrej Palat (Tampa Bay Lightning). Jan Kovar pakte zijn tweede goal van de avond mee met de empty netter zestien seconden voor tijd. De Tsjechen mogen zich op gaan maken voor de halve finale tegen Canada.

Halve Finales

25-05 15:15 uur Rusland – Finland

25-05 19:15 uur Canada – Tsjechië

Previous Antwerp Phantoms U12 vertrekt naar EuroChem Cup in Rusland
Next Gullegem Jets op straat gezet