Gullegem Jets op straat gezet


Gullegem Jets

De Belgische ijshockeyclub The Jets uit Gullegem, nabij Kortrijk, staat voor een zware opdracht. Vandaag werd officieel bekend gemaakt dat hun vertrouwde thuishaven ijsbaan ‘Finlandia’ de deuren het volgende seizoen opent als trampolinepark. “We hadden de dertigste verjaardag van onze club wel anders willen vieren”, vertelt Kenneth Deryckere, vice-voorzitter van de West-Vlaamse club aan Face-off.nl.

GULLEGEM 30 JAAR

The Jets, de enige club in de Belgische provincie West-Vlaanderen is zowat de meest westelijke uithoek van België waar ijshockey wordt gespeeld. De club die in 1989 boven de doopvont werd gehouden als opvolger van het ter ziele gegane Ice Choppers, kende met het nieuwe clubbestuur de afgelopen jaren een sterke boost inzake jeugdwerving. “We zijn goed bezig en het zou jammer zijn hier nu mee op te houden”, stelt de vice-voorzitter. “We zagen de bui wel hangen, de infrastructuur was fel verouderd en de uitbaters wensten niet meer te investeren. We blijven echter niet bij de pakken zitten en zoeken naar tijdelijke oplossingen net zoals in Antwerpen en Turnhout. Als het daar kan, moet het bij ons ook lukken. Gullegem is gelegen in de Kortrijkse rand. In een grote stad als Kortrijk zou een ijsbaan tot zijn recht komen. We bewandelen met het clubbestuur en de andere ijssportclubs verschillende pistes. We blijven niet bij de pakken zitten. We zullen ons dertigjarig jubileum op het ijs vieren”, klinkt een strijdvaardige Kenneth Deryckere.

Gullegem Jets

VEROUDERDE IJSBANEN

Het lijkt wel een kroniek van een aangekondigde dood in het Belgische ijssportenlandschap. Heel wat ijsbanen zijn verouderd en sluiten gewoon de deuren. De laatste jaren smolt het ijs in Eeklo, Vorst (Brussel), Jambes (Namen), Geel, Maaseik, en dan nu Gullegem. De pistes van Turnhout en Antwerpen sloten tevens deuren, maar die worden gelukkig vervangen door gloednieuwe infrastructuur met tijdelijke pistes als overbrugging. Mechelen is de recentste ijspiste die in België erbij is gekomen en ook Luik werd vervangen door een mooi gloednieuw stadion enkele jaren geleden. Rare wending bij deze laatste echter want de vorige ijsbaan La Coronmeuse werd gesloten omdat het dak van het gebouw zou instorten. Nu zou de stad Luik het gebouw, dat dateert uit 1930 en dat reeds jaren leeg staat, toch wensen te restaureren om de architecturale waarde van dat tijdperk te vrijwaren en er vervolgens een biogroentenmarkt in onder te brengen.

Door de sluiting van Belgische ijsbanen verdwenen er in een recent verleden vijf Belgische clubs, met name Griffoens (Geel), Bulldogs (Vorst/Brussel), Pinguins (Jambes), Moose (Maaseik) en Yeti Bears (Eeklo). Laten we hopen dat The Jets zich kunnen handhaven en snel een oplossing vinden. De voltallige redactie van Face-Off.nl wenst ze alvast veel geluk!

Previous Canada wint na Houdini act, Finland doet het in overtime, Rusland, Tsjechië ook door
Next Yoren de Smet van Luik Bulldogs naar Microz Eaters Limburg