Rusland ongeslagen naar kwartfinales, Canada groepswinnaar


wk 2019

Dag twaalf van het IIHF WK voor A-Landen werd gespeeld. Deze keer zes wedstrijden, wat tevens de laatste wedstrijden in de voorrondes waren. De acht kwartfinalisten waren al bekend het ging er alleen nog om wie tegen wie zou moeten uitkomen. Duitsland deed er alles aan om te winnen om nog een kans te maken de Russen te ontlopen. De wedstrijden om des keizers baard werden gewonnen door Letland en het thuisland Slowakije. Canada pakte de groepswinst door Amerika te verslaan, en Rusland speelde met de Zweden en gaan ongeslagen naar de kwartfinales. Het onverwoestbare WK Trio Barend Hoogteijling, Oscar de Kunder en Cor Machielsen brengen jullie weer up to date.

Finland – Duitsland 2-4

Duitsland wilde niet als vierde eindigen dus moesten ze winnen van de Finnen. Dat lukte, maar dan zijn ze nog afhankelijk van wat er gebeurd bij de wedstrijd tussen Canada en Amerika. Als Canada wint in reguliere speeltijd zijn de Duitsers derde. Bij alle andere uitslagen worden ze vierde en moeten dan aantreden tegen de tot nu toe ongenaakbare Russen. In de eerste periode leek het er geheel niet op dat de Duitsers er met de volle buit vandoor zouden gaan. De schotenverhouding was 15-3 en het eerste schot op doel door de Duitsers viel pas in de zeventiende minuut. Het was wel gelijk een goal. De gelijkmaker, want twee minuten ervoor hadden de Finnen door een powerplay de voorsprong genomen. Die goal werd gescoord door Harri Personen (Langnau Tigers, Swiss A divisie). De gelijkmaker voor de Duitsers kwam van Marc Michaelis (Minnesota State Mankato, NCAA).

Weer een doelpunt dat ter discussie staat

In de tweede periode namen de Finnen na vier minuten weer een voorsprong. Juhani Tyrvainen (IFK Helsinki) scoorde, al werd de goal wel ter discussie gesteld door de Duitsers. Maar de scheidsrechters keurden hem na bestudering van de beelden alsnog goed. Er was mogelijk sprake van goalie interference. Philipp Grubauer (Colorado Avalanche) was het niet mee eens dat de goal was goedgekeurd en bij ieder moment dat het spel dood lag ging hij de discussie met de scheidsrechter aan. Misschien was dat de motivatie die hij nodig had want daarna maakte hij enkele spectaculaire reddingen op schoten van de Finnen en werd niet meer gepasseerd. Een kleine tien minuten later lag de gelijkmaker al in het net. Leon Draisatl (Edmonton Oilers) won een duel om de puck aan de boarding en gaf strak voor op Dominik Kahun (Chicago Blackhawks). Die nam de puck goed aan en scoorde vanuit de backhand tegendraads.

Leon Draisatl maakt het verschil

De laatste twintig minuten voerde Leon Draisatl zijn puntentotaal op met twee goals. De 2-3 ging via de arm en stick van de Finse goalie Kevin Lankinen (Indy Fuel, ECHL) binnen tijdens een powerplay. De 2-4 was een empty netter.

Tsjechië – Zwitserland 5-4

Als Zwitserland zou winnen, zou het nog tweede of derde worden in Poule B. Tsjechië gaat voor een tweede plek in deze poule. Beide teams zijn al geplaatst voor de kwartfinales en als je als derde of vierde nu tegen Finland, Verenigde Staten of Canada moet spelen, moeilijk wordt dat sowieso. De uitkomst in Poule A valt pas vanavond. Toch gingen beide landen er vol voor en werd het een zeer vermakelijke wedstrijd op het scherpst van de snede.

De Zwitsers kwamen dankzij Lukas Frick (Lausanne) al vroeg aan de leiding. De Tsjechen speelden fysiek en probeerden de Zwitsers onder de huid te zitten. Bij een opstootje aan de boarding, waar al gefloten was voor een roughing straf voor de Tsjech Dmitrij Jaskin (Washington Capitals), liet de Zwitserse goalie Reto Berra (HC Fribourg-Gottéron) zich uit de tent lokken en mocht ook twee minuten gaan zitten. Even later was het de aanvoerder van de Tsjechen Jakub Voracek (Philadelphia Flyers) die de gelijkmaker binnenschoot.

In het middenstuk kwamen de Tsjechen al heel snel op voorsprong dankzij Dominik Simon (Pittsburgh Penguins) die op aangeven van Voracek wist te scoren. De goal werd eerst afgekeurd maar na challenge van de Tsjechische coach en bestudering van de beelden keurden de scheidsrechters de goal alsnog goed. Zes minuten later was het wederom Voracek die betrokken was bij een goal, deze keer van Michael Frolik (Calgary Flames) die Berra passeerde op een break-out: 3-1.

Goalie wissel

Reden voor de Zwitserse coach Patrick Fischer om Berra van het ijs te halen voor Robert Mayer (Genève-Servette HC), die in Tsjechië is geboren maar in Zwitserland is opgegroeid. De goaliewissel gaf de Zwitserse ploeg vleugels, want 29 seconden later scoorde Tristan Scherwey (SC Bern) de 3-2. Het spel bleef fysiek en beide teams wilden niet verliezen. Na bijna ieder fluitsignaal werd er wel wat geduwd en getrokken. Ook werd er nog gescoord. Dominik Kubalik (Ambri Piotta, NLA in Zwitserland) was de eerste die Mayer deze middag wist te passeren en Tsjechië op een voorsprong van twee goals verschil schoot.

Zwitserland gaat vol voor de winst

In de derde periode gingen de Zwitsers meer druk zetten en dat resulteerde al snel in de 4-3. Het was weer Scherwey die het Tsjechische net wist te vinden. De Zwitsers waren duidelijk het betere team in deze afsluitende periode en de Tsjechen leken hun kruit te hebben verschoten. Zeker toen Nino Niederreiter (Carolina Hurricanes) de 4-4 binnenwerkte. Zwitserland liet blijken dat het geen genoegen nam met een vierde plek in de poule en haalde de goalie van het ijs voor een extra veldspeler. Zonder resultaat want Jan Rutta (Tampa Bay Lightning) scoorde de 5-4 in het lege Zwitserse doel.

De Zwitsers zijn nu definitief vierde in Poule B. Wat de winst de Tsjechen bracht werd pas later die avond bekend na Rusland – Zweden.

Slowakije – Denemarken 2-1 SO

Een wedstrijd om des keizers baard. Beide teams konden niet degraderen en waren uitgeschakeld voor de kwartfinales. De wedstrijd ging nog all the way ook. Helemaal tot de shootouts. In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden door een goal van Martin Marincin (Toronto Maple Leafs) in minuut 39. Mikkel Boedker (Ottawa Senators) maakte vanuit powerplay gelijk in minuut 46. In overtime hielden beide goalies hun goal schoon zodat het beslist moest worden in de shootouts. Dat was heel simpel.Denemarken mistte alle shootouts en van de Slowaken werden er twee gescoord. Ladislav Nagy (Kosice) en Michal Kristof (Kärpät Oulu) waren trefzeker.

Noorwegen – Letland 1-4

Op de laatste dag in de voorronde voordat donderdag de kwartfinale van start gaan stonden Noorwegen en Letland tegenover elkaar. In de openingsfase gebeurde er heel weinig. Het was de Noor Tobias Lindström (Vålerenga) die de eerste goal van de wedstrijd in het net schoot achter Elvis Merzlikins (Columbus Blue Jackets) en hiermee werd deze periode afgesloten.

In het middenstuk van de wedstrijd was het niet veel beter. Binnen drie minuten na opening van de tweede periode scoorde de Letten de gelijkmaker door Miks Indrasis (Dynamo Moskou). Dat was, naast wat straffen ook meteen het enige wapenfeit in deze periode

Letland pakt de winst

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd was meer actie te zien en zo wist Janis Jaks (AIC Yellow Jackets, NCAA) al binnen zeven minuten een goal te scoren voor de Letten en de voorsprong van 1-2 op het scorebord te zetten. Niet veel later bouwde de Letten deze voorsprong uit via een goal van Rihards Marenis (Dinamo Riga). Tegen het einde van de wedstrijd pakte Ronalds Kenins (HC Lausanne) een los liggende puck en scoorde de vierde goal van de wedstrijd voor de Letten en pakte de 1-4 winst.

Canada – USA 3-0

Gelijk vanaf de eerste minuut liet Canada zien deze wedstrijd serieus te nemen. Het duurde dan ook maar negentig seconden voordat de eerste goal binnenviel. Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets) scoorde de openingstreffer. In het verloop van de eerste periode viel ook al de 2-0. Captain Kyle Turris (Nashville Predators) kreeg de assist van Anthony Mantha (Detroit Red Wings) die in het neutrale vak de puck na een bodycheck in bezit kreeg.

Anthony Mantha kreeg ook nog een twee + tien minuten straf wegens een illegale check tegen het hoofd. Jared McCann (Pittsburgh Penguins) scoorde de 3-0 in minuut 35. De derde periode ging uit als een nachtkaars. Amerika zal van goede huize moeten komen willen ze een echte kans maken om de Russen te verslaan in de kwartfinales.

Zweden – Rusland 4-7

Zweden – Rusland was een wedstrijd met drie gezichten. Iedere periode één. Maar wat maken de andere twee uit als de tweede periode zo wordt gespeeld. De eerste periode speelde Zweden goed en snel ijshockey en zette Rusland flink onder druk. Elias Petterssson (Vancouver Canucks) draaide als een wervelwind over het ijs en na ruim zeven minuten bediende hij, samen met naamgenoot Marcus Pettersson (Pittsburgh Penguins), Gabriel Landeskog (Colorado Avalaanche) die de goed keepende Andrei Vasilevski (Tampa Bay) wist te kloppen. Zweden moest met een marge van drie goals winnen om eerste te kunnen worden in de poule. Iedere andere uitslag zou een derde plek betekenen. Met het spel in de eerste periode zou het zo maar eens kunnen dat Rusland zou worden geklopt.

Red machine

De tweede periode was nog geen minuut oud toen de gelijkmaker werd gescoord door Artem Anisimov (Chicago Blackhawks). De Zweden leken totaal van slag en Rusland leek wel een ‘Red Machine’ waarbij alles leek te lukken. Jacob Markström (Vancouver Canucks) was deze wedstrijd de goalie van dienst bij Zweden en hij had geen fijne avond. Rusland denderde door en zeventien minuten later was het 1-6! Yevgeni Dadonov (Florida Panthers), Alexander Ovechkin (Washington Capitals), Kirill Kaprizov (CSKA Moskow), Mikhail Grigorenko (CSKA Moscow) en Evgeni Malkin (Pittsburgh Penguins) zagen hun naam op het scoreboard verschijnen nadat zij hadden gescoord.

Dat Markström niet uit zijn lijden werd verlost had te maken met de rust die Henrik Lundqvist (New York Rangers) kreeg in aanloop naar de kwartfinale. De wedstrijd was gespeeld en de uitslag in de poule was duidelijk. Dat was ook meer het beeld in de derde periode. Zweden krabbelde weer wat op, maar voor Rusland hoefde het ook niet meer zo nodig. Toch werd er nog wel geijshockeyd. William Nylander (Toranto Maple Leafs) wist de pijn enigszins te verzachten en scoorde 2-6. Nog geen minuut later was de marge echter weer vijf goals na een goal van Dmitri Orlov (Washington Capitals).  De grootste overwinning van de Russen op Zweden was in 2012: 7-2. Zo ver liet aanvoerder Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes) het met zijn 3-7 nu niet komen. John Klingberg (Dallas Stars) verkleinde de marge uiteindelijk nog tot drie en zorgde voor de einduitslag 4-7.

De kwartfinales:

De kwartfinales worden donderdag 23 mei gespeeld en zien er als volgt uit:

16:15 Canada Zwitserland
16:15 Rusland USA
20:15 Finland Zweden
20:15 Tsjechië Duitsland
Previous St. Louis Blues wint Western Conference, nu Stanley Cup finale tegen Boston Bruins
Next Ivy van den Heuvel stopt als ijshockeyer, Trappers verliest aanvoerder