Sensationele comeback Groot Brittannië, Italië zorgt dat Oostenrijk degradeert na shootouts


wk 2019

Dag elf van het IIHF Wereldkampioenschap voor A-Landen is er een die niet snel vergeten gaat worden. Groot Brittannië presteerde het schier onmogelijke door te winnen van Frankrijk in overtime en zo bij de beste zestien landen van de wereld te blijven. Frankrijk is daardoor gedegradeerd. Oostenrijk kan ook zijn biezen pakken na verlies met shootouts tegen Italië die in het hele toernooi pas één goal hadden gescoord. Daardoor blijven de Italianen ook bij de beste zestien. Canada ging op cruise control langs Denemarken en Zweden had het lastig tegen de Letten die streden voor de laatste kans om de laatste acht te halen. Maar die missie strandde in minuut 49 door de 4-4 van de Zweden. Het illustere WK trio van Face-Off Barend Hoogteijling, Oscar de Kunder en Cor Machielsen brengen jullie weer alle ins en outs van de afgelopen avond.

Frankrijk – Groot Brittannië 3-4 OT

Ging het in de eerste periode nog gelijk op, zonder goals, in de tweede was het Frankrijk wat de toon zette. Na zeven minuten in de tweede periode stond er 3-0 voor Frankrijk op het bord. Twee keer Anthony Rech (Schwenninger Wild Wings) en een powerplay goal van Sacha Treille (Bruleurs de Loups de Grenoble) betekende al bijna een zekere eliminatie van de Britten.

Maar daar kwam de wederopstanding van de mannen uit Groot-Brittannië. In de vijftiende minuut was het Robert Dowd (Sheffield Steelers) met de 3-1. Drie minuten later scoorde Mike Hammond (Manchester Storm) de 3-2. Wat zou de laatste twintig minuten nog brengen? Nog meer sensatie dus. Robert Farmer (Nottingham Panthers) maakte de Britse fans zeer gelukkig met de 3-3 na 45 minuten spelen. Beide teams kregen nog genoeg kansen voor de winst. Maar beide goalies lieten zich niet meer passeren. Het zou beslist gaan worden in de overtime. Daarin werden er twee Britse helden gemaakt. Goalie Ben Bowns (Cardiff Devils) die met een paar miraculeuze reddingen de Fransen van scoren afhield. En de andere held is Ben Davies (Guildford Falmes) die de enige kans de Britten kregen ook meteen afmaakte.

Zweden – Letland 5-4

Letland moest winnen van Zweden om nog kans te maken op een plaats in de kwartfinale. Zweden had aan één punt genoeg. Voor de wereldkampioen van 2017 en 2018 bleek dat makkelijker gezegd dan gedaan. De Letten hadden het eerder in het toernooi al Rusland, Tsjechië en Zwitserland behoorlijk moeilijk gemaakt. Nu waren de Zweden dus aan de beurt.

In powerplay kwamen de Scandinaviërs, halverwege de eerste periode, dankzij Elias Pettersson (Vancouver Canucks) op voorsprong. Een eerste periode waar de Letten maar vier keer op goal schoten. In de eerste zeven minuten van de tweede periode kreeg Henrik Lundqvist (New York Rangers) geen enkel schot op zijn doel afgevuurd. Nadat Oliver Ekman-Larssson (Arizona Coyotes) naar de strafbank moest, werd dat anders. Zweden was tot nu toe 100% op de penalty-kill (16 keer, nul tegengoals). Roberts Bukarts (Sparta Praag, ExtraLiga in Tsjechië) wist wel op powerplay te scoren en bracht de stand op 1-1. Vier minuten later schoot Adrian Kempe (Los Angeles Kings) de stand weer in het voordeel van de Zweden. De Letten speelden de tweede helft van deze periode sterk en net voor de pauze kregen ze weer een powerplay.

En weer was het Roberts Bukarts die er, aan het begin van de derde periode, gebruik van maakte en de gelijkmaker wist te scoren. Niet viel later kwam Letland zelfs op voorsprong door een treffer van Janis Jaks (AIC Yellow Jackets, NCAA): 2-3. Het droomscenario voor Letland, een nachtmerrie van Zweden. Met nog elf minuten op de klok was het Anton Lander (Bars Kazan, KHL) die de 3-3 maakte. Dit doelpunt gaf de Zweden vleugels en 69 seconden later scoorde Patric Hornqvist (Pittsburgh Penguins) de 4-3.

Goal Letland, of toch niet?

De Letten moesten nu nog twee keer scoren, in iets minder dan tien minuten, om nog kans te maken op de kwartfinales. Met nog drie en halve minuut op de klok werkte Roberts Bukarts voor de derde keer deze wedstrijd de puck achter Henrik Lundqvist. Vraag was, telde deze poging als goal. De scheidsrechters waren niet zeker of de puck met de hand werd gespeeld of dat er mogelijk sprake was van high stick. Na bestudering van de beeld was het voor hen duidelijk: Goal!. De coach van Zweden, Rikard Grönborg vroeg daarop een challenge aan.

Er zou sprake zijn van off-side. Nu gingen de linesmen de beelden bestuderen en na lang overleg was het voor hen niet duidelijk dat er sprake was van off-side: Goal voor Letland en een straf van twee minuten voor Zweden vanwege ‘Delay-of-game’. Met twee eerdere tegengoals op de penalty kill een riskante beslissing om de challenge aan te vragen, maar deze keer wisten de Zweden een tegendoelpunt te voorkomen.

Omdat Letland nog één goal moest maken werd de goalie van het ijs gehaald voor een extra veldspeler. Zonder succes, want Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogosrk, KHL) scoorde een empty netter: 5-4, eindstand.

Zweden is nu door naar de kwartfinales en speelt morgen nog tegen Rusland. Letland is uitgeschakeled en neemt het nog op tegen eveneens uitgeschakelde Noren.

Canada – Denemarken 5-0

Canada ging op cruise control over Denemarken heen. De Denen waren al uitgeschakeld voor de kwartfinales en konden ook al niet meer degraderen. Het was voor hen dus een wedstrijd om des keizers baard. Al in de eerste minuut lag de eerste goal voor Canada al in het net. Pierre-Luc Dubois (Columbus Blue Jackets) scoorde de 1-0. Binnen acht minuten stond het al 3-0. Jared McCann (Pittsburgh Penguins) en Jonathan Marchessault (Vegas Golden Knights) waren ook trefzeker voor de Canadezen.

De Denen kregen aan het begin van de tweede periode de kans om wat terug te doen toen de Canadezen drie straffen op een rij pakte. Helaas was de powerplay van de Denen niet opgewassen tegen de penalty kill van de Canadezen. Sam Rheinhart (Buffalo Sabres) scoorde in de tweede en aan het begin van de derde periode. Dat was ook het sein om derde goalie Mackenzie Blackwood (New Jersey Devils) zijn debuut te laten maken. De Denen zijn klaar en de Canadezen kunnen vandaag in gevecht met de VS wie tweede wordt in de poule en zo kan aantreden tegen de nummer drie uit groep B wat op dit moment Zweden is.

Oostenrijk – Italie 3-4 OT

Voorafgaand aan deze wedstrijd was al bekend dat de verliezer tussen Oostenrijk en Italië zou degraderen. Deze wedstrijd had dus een zeer hoge spanningswaarde. In de openingsfase van deze beslissende wedstrijd gingen de Italianen op jacht naar meer goals. De teller stond voor de de wedstrijd op één goal. Het was Anthony Bardaro (HC Bolzano) die de eerste goal van de wedstrijd scoorde. Binnen zes minuten kwam Oostenrijk op voorsprong via goals van Manuel Ganahl (EC KAC) en Michael Raffl (Phiadelphia Flyers) en met een 2-1 stand gingen de teams pauzeren.

In het middenstuk van de wedstrijd kwam Italië na wat powerplay-straffen voor beide teams, weer op  voorsprong door goals van Simon Kostner (Ritten/Renon) en Marco Rosa (Asiago) en stond het zomaar opeens weer 2-3 voor de Italianen in deze periode.  In het laatste deel van de wedstrijd werd het pas echt zenuwslopend voor de fans want  Michael Raffl maakte voor Oostenrijk vrij snel in de derde periode een goal waardoor het 3-3 stond. De resterende tijd van de wedstrijd werd er niet gescoord dus gingen we de over-time in.

In de over-time kwam het niet tot het scoren van goals dus kwam het aan op een shoot-out maar uit eindelijk trok Italië aan het langste eind want Sean McMonagle schoot de winnende goal binnen in het Oostenrijkse net en werd het 3-4 in overtime en hiermee handhaaft Italië zich en Oostenrijk degradeert uit deze divisie.

Wedstrijden die vandaag worden gespeeld:

12:15 Tsjechië Zwitserland
12:15 Finland Duitsland
16:15 Noorwegen Letland
16:15 Slowakije Denemarken
20:15 Canada Verenigde Staten
20:15 Zweden Rusland
Previous Rusland wint voor zesde keer op rij, Finland nu koploper in groep A
Next St. Louis Blues wint Western Conference, nu Stanley Cup finale tegen Boston Bruins