Rusland wint voor zesde keer op rij, Finland nu koploper in groep A

wk 2019

Dag tien alweer van het IIHF WK voor A-Landen. Amerika kon in de derde periode het verschil maken tegen de Duitsers, ook maakte Tsjechië gehakt van Oostenrijk. Finland had veel schoten nodig om tegen de Fransen te scoren en Rusland won voor de zesde keer op rij. Oscar de Kunder en Cor Machielsen keken weer mee en brengen jullie up to date.

Duitsland – USA  1-3

De Duitsers waren al zeker van de kwartfinales, maar ze moesten nog wat extra punten pakken want anders zouden ze moeten aantreden tegen de ongenaakbare Russen en dat wil je niet in de kwartfinale. De Duitsers begonnen uitstekend aan de wedstrijd. Frederik Tiffels (Kölner Haie) kon na een mooie assist van Leon Draisatl (Edmonton Oilers) de puck achter Cory Schneider (New Jersey Devils) schieten. De voorsprong duurde maar twee minuten toen James van Riemsdyk (Philadelphia Flyers) staand voor de Duitse goal een schot van Clayton Keller (Arizona Coytes) van richting veranderde zodat de Duitse goalie Mathias Niederberger (Düsseldorfer EG) kansloos was.

In de tweede periode hielden beide goalies hun goals schoon. Beide teams hadden in deze periode elf schoten op doel. In de laatste twintig minuten konden de Amerikanen het verschil maken. In de vijftigste minuut was het Dylan Larkin (Detroit Red Wings) die de Amerikanen op voorsprong zette. Een strakke assist van James van Riemsdijk werd over de schouder van Mathias Niederberger in de kruising geschoten. In minuut 54 kregen de Duitsers een too many men penalty. Daarin werd door Jack Eichel (Buffalo Sabres) de genadeklap uitgedeeld.

Oostenrijk – Tsjechië 0-8

In de vroege wedstrijd van deze speeldag  heeft Tsjechië met een 0-8 monsterzege Oostenrijk verpletterd. En het wordt dan ook heel moeilijk voor de Oostenrijkers om zich te plaatsen voor de kwartfinales. In de openingsfase van deze wedstrijd hoefde de Tsjechische fans dan ook niet lang op de eerste goal te wachten. Binnen zeven minuten was het Radek Faksa (Dallas Stars) die al snel het net achter de Oostenrijkse goalie Lukas Herzog (Red Bull Salzburg) wist te raken. Het verloop van deze periode waren er veel powerplay straffen aan de kant van Tsjechië maar het was Tomáš Kubalik (HC Plzen) die er met een goal voor zorgde dat Tsjechië met een 2-0 voorsprong tegen Oostenrijk gingen rusten.

In het middenstuk van de wedstrijd duurde het maar liefst een kleine een-en-veertig seconden dat Dominik Simon (Pittsburgh Penguins) voor de Tsjechen een goal scoorde en de voorsprong al snel uitbouwde naar een 3-0 tussenstand. Het was pas in de dertigste minuut wanneer er weer een goals vielen. Het waren Michal Repik (HC Vityaz) en Michael Frolik (Calgary Flames) die de Tsjechische tussenstand op 0-5 op het scorebord zetten.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd werd het niet veel beter voor Oostenrijk al binnen drie minuten maakte Michal Repik voor Tsjechië de 0-6. Het was duidelijk te zien dat de Oostenrijkers deze wedstrijd niks hadden in te brengen tegen de Tsjechen. Halverwege deze derde periode maakte Jakub Vrána (Washington Capitals) en Jan Kolar (Amur Khabarovsk) nog twee goals waardoor Tsjechië met een ruime zege van 0-8 wist te winnen van Oostenrijk.

Frankrijk – Finland 0-3

De Fransen werden compleet overlopen door Finland. Ze mochten hun keeper Florian Hardy (Angers) danken dat het na veertig minuten pas 0-2 stond. Finland had dan al 32 keer op de Franse goalie geschoten en hij werd maar twee keer gepasseerd. Het was Joel Kiviranta (Sport) die de 1-0 scoorde. Hij hoefde alleen maar zijn stick tegen de puck te zetten. Die werd geschoten door Petteri Lindbohm, (Lausanne) om Hardy te verrassen. In de tweede periode zorgde Niko Mikkola (San Antonio Rampage) voor de 2-0. In de derde periode was het Jerre Salinen (Orebro) die de eindstand op 3-0 zette. En zo pakte Kevin Lankinen (Indy Fuel) een shutout voor de Finnen. Hij stopte alle 21 Franse schoten.

Zwitserland – Rusland 0-3

De uitslag doet anders vermoedden dan wat de wedstrijd was. Zwitserland heeft voldoende mogelijkheden gehad. De shots on goal verhouding was 31 om 34 in het voordeel van de Russen. Dat de Zwitsers niet scoorde kwam door goalie Alexander Georgiyev (New York Rangers). Omdat hij een grote sta in de weg was. Rusland opende de score in de vierde minuut. Dmitri Orlov (Washington Capitals) zette de aanval op en vlak voor de goalie gaf hij een assist in de breedte op Artem Anisimov (Chicago Blackhawks). En die kon de puck zo in de vrije hoek schuiven.

De Russen bouwde de score verder uit in de tweede periode. Nikita Kucherov (Tampa Bay Lightning) zette met een powerplay goal de 2-0 op het bord. Ook in de derde periode was het Kucherov die een mooi opgebouwde aanval prachtig afrondde. De assist kwam van Artim Anisimov. In de laatste vier minuten van de wedstrijd kreeg Zwitserland alle kansen om in ieder geval een eretreffer binnen te schieten. In de zestiende en ook in de achttiende minuut kregen ze een man meer situatie. Maar desondanks bleek Georgiyev niet mee te willen werken en hield zijn goal schoon.