Rusland als enige nog ongeslagen, Amerika en Canada halen uit


wk 2019

‌Dag negen alweer van het IIHF WK voor A-Landen. Waarin Rusland voor de vijfde keer op rij de winst pakte en Amerika de vorm lijkt te pakken door een ruime overwinning op de Denen. Duitsland lijdt het eerste verlies tegen een zeer sterk Canada. Noorwegen pakt zijn tweede overwinning op rij en is veilig qua degradatie. Zweden wint in thriller van Zwitserland en Slowakije heeft geen enkele moeite met Groot Brittannië. Het WK trio van Face-Off Barend Hoogteijling, Oscar de Kunder en Cor Machielsen keken weer mee en brengen jullie alle ins en outs van deze dag.

Denemarken – USA 1-7

Net zoals het vorige wereldkampioenschap in Denemarken, stonden Denemarken en Amerika weer tegenover elkaar op het ijs. En net zoals vorig jaar (0-4 was toen de uitslag) verloren de Denen vandaag wederom en deze keer won Amerika met 1-7.  In de openingsfase duurde het tot halverwege de eerste periode voordat de eerste goal viel. Het was namelijk Frank Vatrano (Florida Panthers) die het net wist te vinden achter de Deense goalie Simon Nielsen (Herning).

Een paar minuten later werd het niet veel beter voor de Denen want achter elkaar scoorden Alex DeBrincat (Chicago Blackhawks), Clayton Keller (Arizona Coyotes) en Chris Kreider (New York Rangers) en hiermee kwam Amerika op een 0-4 voorsprong.

Bij de start van het middenstuk in de tweede periode was er gelijk al een goalie wissel. Namelijk Simon Nielsen werd gewisseld voor Patrick Galbraith (Sonderjyske). En dat leek een klein beetje effect te hebben, want Denemarken wist al binnen vijf minuten de enige goal van de wedstrijd te scoren via Nick Olesen (Malmö). Even later met nog tien minuten op de klok in deze periode was het via goals van wederom Alex DeBrincat en Dylan Larkin (Detroit Red Wings) die de stand uitbouwden voor Amerika naar 1-6, waarmee de tweede periode werd afgesloten.

In de laatste periode die vooral in het teken stond van veel powerplays, was het negen minuten voor tijd Jack Eichel (Buffalo Sabres) die een goal binnen schoot, en de eindstand van deze wedstrijd bracht tot 1-7. Daardoor wordt het toernooi wel heel moeilijk voor Denemarken om de kwartfinale te halen.

Letland – Rusland 1-3

Kansen genoeg in de eerste periode voor Rusland, maar goalie Elvis Merzlikins (Lugano) liet zich niet passeren en pakte alle dertien schoten in de eerste periode. Van de weinige kansen die Letland kreeg, werd er wel een benut. Vanuit de powerplay was het Oskars Cibulskis (Mountfield HK) die wel de puck achter goalie Andrei Vasilevski (Tampa Bay Lightning) kreeg.

Aan het begin van de tweede periode, om precies te zijn na 27 seconden, liet Dmitri Orlov (Washington Capitals) een granaat los. De puck sloeg hoog boven de Letse goalie in de goal met een snelheid van 111 km per uur. Granaten en Rusland is een goede combinatie.

Nog geen drie minuten later kwam Rusland op voorsprong. Nikita Gusev (Vegas Golden Knights) kreeg de puck geheel vrijstaand van Yevgeni Dadonov (Florida Panthers) en kon de puck zo in de vrije hoek plaatsen. Nikita Kucherov (Tampa Bay Lightning) pakte ook zijn goal mee door de 1-3 binnen te schieten. In de derde periode waren de Letten de bovenliggende partij maar konden zij Vasilevski niet passeren. Daardoor won Rusland inmiddels hun vijfde wedstrijd op rij.

Canada – Duitsland 8-1

Canada heeft de Duitsers na vier overwinningen op rij weer met beide beentjes op de grond gezet. Met een score van 8-1 kun je wel spreken van een pak slaag. Ook qua schoten op goal lieten de Duitsers het afweten. 49 om 16. Binnen twee minuten stond het al 1-0 door een powerplay goal van Thomas Chabot (Ottawa Senators). Tegen het eind van de periode werd de score nog verdubbeld door Mark Stone (Vegas Golden Knights).

Wederom Mark Stone met een powerplay goal in de zesde minuut van de tweede periode bracht de stand op 3-0. Daarna lukte het de Duitsers om te scoren. Ook vanuit de powerplay was het Yasin Ehliz (Red Bull München) met de 3-1. Dat was twee minuten voor het einde van het middenstuk. Mark Stone pakte in diezelfde minuut zijn derde goal op rij en scoorde daarmee een zuivere hattrick.

In de laatste periode liet Anthony Mantha (Detroit Red Wings) even zien dat hij ook moves in huis heeft. Dit was de 5-1 gescoord in de derde minuut.

Ook in de vierde minuut was het Mantha met de 6-1. Sam Reinhart (Buffalo Sabres) scoorde in de vijfde minuut. Dan hebben we er drie op een rij. Het slotakkoord was voor Anthony Cirelli (Tampa Bay Lightning) die shorthanded de 8-1 binnen schoof five hole bij de Duitse goalie Niklas Treutle (Ice Tigers Nürnberg).

Italië – Noorwegen 1-7

De nummer negentien van de IIHF ranking, Italië, nam het op tegen Noorwegen dat op een negende plek staat. De zuid Europeanen hadden nog niet gescoord op het WK en zonder goals win je niet. De Noren hadden gisteren een zeer belangrijke overwinning behaald op Oostenrijk dat ook nog geen punten heeft.

De eerste twee periodes waren niet goed. Noorwegen was de betere ploeg maar Italië had met Andreas Bernard de beste speler op het ijs staan. De goalie die bij Ässät in de hoogste Finse Liga speelt stopte 19 van de 20. Alleen Alexander Reichenberg (Färjestad BK, SHL in Zweden) wist via een knappe beweging met zijn stick de puck, na een afstandsschot van Erlend Lesund (Mora IK, SHL) in het net te werken. Vlak daarvoor had Angelo Miceli (HC Bolzano, dat in de Oostenrijkse EBEL speelt) dé kans op de eerste Italiaanse goal van het WK. Henrik Holm (Stavanger Oilers) bleef rustig en stopte de puck. In de tweede periode was het vooral Noorwegen dat het spel dicteerde. Tot goals kwam het dankzij de saves van Bernard niet.

Doelpuntenfestijn in derde periode

De derde periode was nog maar net twee minuten oud toen er al twee pucks in de netten lagen. De eerste werd gescoord door Mathias Trettenes (Krefeld Pinguine, DEL in Duitsland): 0-2. Zestien seconden later was het dan toch Miceli die de ban brak voor de Italianen. De scheidsrechters keken nog of de puck niet bewust met de schaats werd gespeeld, maar het besluit was: Goal!
De Noren gaven nu wat extra gas en dat konden de Azzurri niet bijbenen. In negen minuten liepen de Scandinaviers uit naar 1-6.

Michael Haga (Mora IK), Tobias Lindström (Vålerenga), Sondre Olden (Vienna Capitals, EBEL) en Martin Røymark (Vålerenga) wisten Bernard te passeren. De goal van Røymark was een fraaie. De Noor wist zelf een schot te blokken en op de break-away wist hij met een snel schot het net te vinden. In de laatste minuut zette Stefan Espeland (Vålerenga, maar komend seizoen Fischtown Pinguins, DEL) de eindstand op het scorebord: 1-7.

Noorwegen heeft zich, met de twee overwinningen op Oostenrijk en Italië verzekerd van deelname aan het WK in de hoogste klasse in 2020. Er van uitgaande dat Tsjechië zal winnen van Oostenrijk, zullen Italië en Oostenrijk gaan uitmaken wie van hen er volgend jaar in Zwitserland bij zal zijn.

Groot Brittannië – Slowakije 1-7

Dat het een redelijk makkelijke wedstrijd zou worden voor de Slowaken werd op voorhand wel verwacht. Binnen twee minuten stond het al 0-2. Het waren twee NHL-goals. Andre Sekara van de Edmonton Oilers en Tomas Tatar van de Montreal Canadiens zette de toon. Ook de derde goal in de eerste periode kwam op het conto van een NHL’er. Martin Maricin (Toronto Maple Leafs) scoorde de 0-3 vanuit de powerplay. Toch was er nog vreugde voor de Britten toen Mike Hammond (Manchester) de enige goal voor de Britten van de wedstrijd maakte vlak voor het einde van de eerste periode.

In de tweede periode scoorde de Slowaken ook weer drie keer. Michal Caljovsky (UHC Dynamo), Marian Studenic (New Jersey Devils) en Matus Sukel (Sparta Praag) short handed zorgde voor de 1-6 na veertig minuten. Twee minuten voor tijd zorgde David Bondra (Poprad) voor de 1-7 eindstand. Toch blijft Slowakije afhankelijk van de andere uitslagen om mogelijk door te kunnen gaan naar de kwartfinales.

Zweden – Zwitserland 4-3

Net zoals vorig jaar in de finale, stonden vandaag Zweden en Zwitserland weer tegenover elkaar op het ijs. In de openingsfase was het Sven Andrighetto (Colorado Avanlanche) die in minder dan vijf minuten het net wist te vinden. Hij verschalkte de Zweedse goalie Hendrik Lundqvist (New York Rangers). Het duurde pas tot de laatste twee minuten van deze periode. Dat Zweden via een goal van Alexander Wennberg (Columbus Blue Jackets) op gelijke hoogte kwam.

In het middenstuk van de wedstrijd was het William Nylander (Toronto Maple Leafs) die al snel met een goal er voor zorgde dat Zweden vrij snel op voorsprong kwam. Maar heel lang kon Zweden niet genieten van de voorsprong want binnen twee minuten schoot Joël Genazzi (Lausanne HC) een goal achter Hendrik Lundqvist en bracht de stand weer naar 2-2. Maar een kleine anderhalve minuut later was het Erik Gustafsson (Chicago Blackhawks) die er voor zorgde dat men met een 3-2 stand ging rusten.

In de laatste periode die in het begin bol stond van de straffen. Duurde het pas tot de vijftigste minuut wanneer Gaëtan Haas (SC Bern) er voor zorgde dat er opeens 3-3 op het scorebord stond. Maar Zweden gaf zich niet zo maar gewonnen. Zo’n kleine acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd was het Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes) die Zweden naar de 4-3 overwinning schoot. Opvallend tijdens deze wedstrijd was dat de Zweden de vele beslissingen van het arbitraire kwartet bleven aanvechten.

PROGRAMMA ZONDAG:

16:15 Oostenrijk Tsjechië
16:15 Duitsland Verenigde Staten
20:15 Frankrijk Finland
20:15 Zwitserland Rusland

 

Previous Awards en een veiling in Tilburg als seizoensafsluiting
Next St. Louis Blues vernedert San Jose Sharks in eigen huis