Slowakije houdt hoop op kwartfinale, Noorwegen pakt eerste punten


wk 2019

Dag acht alweer van het IIHF WK A Landen. Slowakije houdt hoop op de kwartfinales na een overwinning op de Fransen. Noorwegen is niet meer puntloos en zal waarschijnlijk degradatie ontlopen na de overwinning op Oostenrijk. Finland en Tsjechië hadden een makkelijke avond tegen Groot-Brittannië en Italië. Cor Machielsen en Barend Hoogteijling keken weer mee en brengen jullie weer alle ins and outs.

Frankrijk – Slowakije 3-6

Een op het oog controversiële goal leidde de 0-1 in. Tijdens een powerplay werd de goalie dusdanig gehinderd dat hij niet in kon grijpen. Na het checken door de scheidsrechters bleek het inderdaad toch een geldige goal. De speler die de goalie “hinderde” werd door een Fransman tegen zijn eigen keeper aangeduwd. Dus Richard Panik van de Arizona Coyotes kon de goal bijschrijven op zijn conto. Veertig seconden voor het einde van de eerste periode was het wederom Slowakije dat scoorde. Martin Fehervary (HV71) haalde uit en Matus Sukel veranderde de puck van richting, zodat hij onhoudbaar werd voor de Franse goalie Florian Hardy.

Na vijf minuten in de tweede periode bouwde het thuisland de score uit naar 0-3. Wederom vanuit de powerplay werd er dit keer gescoord door Libor Hudacek. Hij deed een mooi trucje met backhand – forehand vlak voor de goalie.

Toch kwamen de Fransen sterk terug met twee goals binnen drie minuten. In de twaalfde minuut was het Antonin Manavian met de 1-3 en drie minuten later Columbus Blue Jackets forward Alexandre Texier met een powerplay goal, die door een mêlee van spelers raak wist te schieten.

In de derde periode lieten de Slowaken zien dat ze snel een groter verschil wilde maken. Binnen drie minuten lagen er alweer twee goals in. Erik Cernak met de 2-4 en shorthanded Michal Cajkovsky met de 2-5. Een powerplay goal van Ladislav Nagy drie minuten later betekende toch wel dat de overwinning zeker was. Anthony Rech scoorde nog een treffer voor de Fransen zodat de eindstand 3-6 werd.

Oostenrijk – Noorwegen 3-5

Een wedstrijd tussen twee puntloze teams. De winnaar was dan haast veilig. De Noren kwamen al snel op 0-1 binnen twee minuten. Verdediger Christian Bull opende de score. Ook in de tweede periode werd er gescoord na twee minuten. Dit keer was het de beurt aan Oostenrijk. Verdediger Peter Schneider haalde de trekker over, in een vijf tegen drie situatie met een heerlijk slap shot vanaf de linker cirkel. Aan het eind van de tweede periode kwamen de Noren weer op voorsprong. Verdediger Johannes Johannesen wist de goalie te verschalken met een powerplay goal.

In de derde periode werd er flink op los gescoord. Na negen minuten scoorden de Oostenrijkers de gelijkmaker voor de 2-2. Het was Konstantin Komarek die doel trof. Nog geen minuut lang konden ze er van genieten, want in de tiende minuut was er alweer de voorsprong voor de Noren. Alexander Reichenberg zette de Noren op 3-2. Daarna scoorde Christian Bull nog twee keer, zodat hij officieel een hattrick op zijn naam kreeg. Zijn derde goal scoorde hij tien seconden voor tijd als empty netter. Daarvoor had Dominique Heinrich de Oostenrijkers nog op 3-4 geschoten.

Finland – Groot Brittannië 5-0

Finland tegen Groot-Brittannië zou maar op één manier kunnen eindigen. En dat gebeurde ook, onder het toeziend oog van onze Nederlandse trots Joep Leermakers. Finland speelde op halve kracht, maar legde de Britten toch makkelijk over de knie. In de eerste periode wist Ben Bowns (Cardiff Devils) alle twaalf schoten nog te stoppen. In de tweede periode was het na 24 seconden al raak op de powerplay toen Toni Rajala (Biel, NLA in Zwitserland) van afstand raak schoot.

Ook de 2-0 was een afstandschot. Over de schouder van Bowns vloog de puck op een schot van Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu) in het doel. Bij de derde goal van de Finnen was Joel Kivianta (Vaasa Sport) de Britse verdedigers te snel af en scoorde vanuit de rebound de 3-0. De Finnen en Britten konden voor de tweede keer gaan rusten en inmiddels was het aantal schoten op doel van Bowns opgelopen tot dertig. Aan de andere kant had Jussi Oliknuora (Pelicans Lahti) het een stukje rustiger met zeven schoten op zijn hok. Tijd genoeg om bij de eerste Finse goal een assist te kunnen geven.

In de derde periode van de niet heel enerverende wedstrijd bleef Finland duidelijk de betere (19-5 qua schoten op doel). De Britten dachten nog een kansje te hebben en haalde hun goalie Bowns al van het ijs voor een extra veldspeler met nog 3:40 op de klok.Iets meer dan een minuut hadden Finnen nodig om het lege net te vinden voor de 4-0. Kristian Kuusela (Tappara) was de maker nadat de aanval heel rustig werd opgezet en er al meerdere malen van afstand geschoten had worden. Ben Bowns kwam weer op het ijs om het doel te verdedigen maar de Finnen zetten in een powerplay nog één keer aan en Mikko Lehtonen (HV71, SHL in Zweden) scoorde in een knap uitgespeelde aanval: eindstand 5-0.

Tsjechië – Italië 8-0

Ook de tweede avondwedstrijd kreeg de vooraf voorspelde winnaar. Italië had niets in de melk te brokkelen tegen de Tsjechen. Deze keer gingen de Zuid-Europeanen met een 8-0 nederlaag van het ijs. Inmiddels staat het aantal tegengoals voor de Italianen op 38. In de vijf gespeelde wedstrijden wisten de Azzurri zelf het net nog niet te vinden en dat als enige op dit WK. De eerste periode deden de Tsjechen het nog rustig aan en gingen de ploegen met 1-0 naar de kleedkamer nadat Milan Gulas (HC Pilzen) de enige treffer had gescoord.

In de tweede periode kwam Tsjechië wat meer op stoom en Radko Gudas (Philadelphia Flyers) opende het bal. Nog net vanaf de eigen helft wist hij met een hard schot Marco de Filippo (Cortina) te verrassen en zette het stadion met de fraaie treffer in vuur en vlam. Omdat ook Michael Frolik (Calgary Flames), Jan Kovar (HC Pilzen) en Dmitri Jaskin (Washington Capitals) wisten te scoren werd er met een 5-0 tussenstand voor de tweede keer gepauzeerd.

De goals in de derde periode vielen pas tegen het einde van de wedstrijd. Maar ze kwamen wel snel. Na 56 minuten spelen was het nog steeds 5-0. Twee minuten later stond de eindstand op het scorebord: 8-0. Dominik Simon (Pittsburgh Penguins) scoorde als eerste, waarna Jaskin en Frolik beide hun tweede goal van de avond scoorden.

Pavel Francouz (Colorado Eagles, het AHL filiaal van de Avalanche) haalde in zijn eerste wedstrijd op dit WK meteen een shutout. Hij had vijftien saves.

 

PROGRAMMA VAN ZATERDAG:

12:15 Denemarken Verenigde Staten
12:15 Letland Rusland
16:15 Canada Duitsland
16:15 Italië Noorwegen
20:15 Groot-Brittannië Slowakije
20:15 Zweden Zwitserland
Previous St. Louis pareert aanvalsgolf San Jose na vroege voorsprong
Next Marco Postma van Heerenveen naar Geleen