Zweden veel te sterk voor Oostenrijk, sterke comeback Tsjechië tegen Letland


wk 2019

Dag zeven van het IIHF Wereldkampioenschap A-Landen had ook weer een slachtpartij. Zweden vermorzelde Oostenrijk met 9-1. Canada had het even lastig met de Fransen, maar gaven wat gas bij en wonnen toen vrij makkelijk. Finland en Tsjechië wonnen van Denemarken en Letland. Het WK trio van Face-Off Barend Hoogteijling, Cor Machielsen en Oscar de Kunder keken weer mee en brengen jullie weer up to date.

Canada – Frankrijk 5-2

Al in de eerste periode namen de Canadezen afstand van de Fransen. Een powerplay goal van Anthony Mantha van de Red Wings brak de wedstrijd al vroeg open. Darnell Nurse van de Edmonton Oilers kreeg geheel vrijstaand een strakke pass van Golden Knight Jonathan Marchessault en hoefde alleen maar een strak schot in de lege hoek te plaatsen voor de 2-0. Nog voor het einde van de periode werd ook de 3-0 al op het scorebord gezet. Een gevecht achter de goal voor de puck werd gewonnen door Philadelphia Flyer Sean Couturier en die bediende met de backhand Tampa Bay’s Anthony Cirelli voor de derde goal.

In de tweede periode kwamen de Fransen dichterbij door een powerplay goal van Damien Fleury doordat de Canadezen hun kansen niet benutten werd het aan het begin van de derde periode nog spannend toen na twee minuten al de aansluitingstreffer viel. New Jersey Devil Damon Severson verdedigde foutief uit. De puck werd onderschept door Anthony Rech van de Wild Wings uit de DEL en die schoot van dichtbij de puck achter Carter Hart van de Flyers.

De Canadezen dachten “nu even gas erop” en dat resulteerde in de tweede treffer van Mantha. Snel daarna werd de genadeklap uitgedeeld door Golden Knight Mark Stone die de eindstand bepaalde op 5-2.

Zweden – Oostenrijk 9-1

Na de 0-8 overwinning op Italië en de 1-9 winst op Noorwegen was het nu Oostenrijk dat als kanonnenvoer diende tegen de Zweden. Na 7:32 stond de stand al op 4-0. Zweden speelde in een tempo dat de Alpenbewoners niet konden bij houden. Net als tegen Noorwegen, waar Alexander Wennberg in zijn eerste shift op het WK meteen scoorde, was het nu de vanuit Colorado Avalanche overgekomen Gabriel Landeskog die dat deed en de 1-0 liet aanteken. Zes uur voor de wedstrijd zat Landeskog nog in het vliegtuig op weg naar het WK. Ook Marcus Kruger (Chicago Blackhawks), William Nylander (Toronto maple Leafs) en Adam Larsson (Edmonton Oilers) wisten in de beginfase het net achter de Oostenrijkse goalie Bernhard Starkbaum (Vienna Capitals) te vinden. De eerste periode werd afgesloten met een 5-0 ruststand nadat Adrian Kempe (Los Angeles Kings) zeer fraai had gescoord.

In de tweede periode konden de spelers van coach Rikard Grönborg,  al gas terugnemen. Toch liep Zweden nog uit naar 7-0 door een shorthanded goal van Dennis Rasmussen (Metallurg Magnitogorsk) en Elias Lindholm (Calgary Flames). Ook in de derde periode werd het gaspedaal niet volledig ingedrukt en zo ‘free wheelde’ de Scandinaviërs over Oostenrijk heen. Aanvoerder Oliver Ekman-Larsson (Arizona Coyotes) scoorde een powerplay goal. Elias Pettersson (Vancouver Canucks) scoorde de 9-0 en liet zien dat de lijn Lindholm – Landeskog – Pettersson meteen een klik heeft. Alle drie scoorden zij een goal en waren ze met twee asssists betrokken bij de goals van hun lijngenoot.

Feest na eretreffer Oostenrijk

Met nog zo’n veertien minuten op de klok barstte er op de tribunes een volksfeest los toen Michael Raffl (Philadelphia Flyers)  de eretreffer wist te scoren voor Oostenrijk. Dat werd gevierd door supports van zowel Oostenrijk en zweden die gezamenlijk de polonaise liepen door het stadion. De 9-1 was tevens de eindstand.

Zweden kan zich nu gaan opmaken voor de sterkere tegenstanders in de poule: Zwitserland, Letland en Rusland. Oostenrijk speelt nog tegen Noorwegen, Tsjechië en Italië. Net zoals Noorwegen en Italië heeft Oostenrijk nog geen punten en dat zullen dus de belangrijkste wedstrijden worden voor lijfsbehoud.

Finland – Denemarken 3-1

De eerste periode is makkelijk af te doen. Veertien schoten voor de Finnen en zes voor de Denen. De stand na de eerste twintig minuten 0-0.

De Denen deden als eerste de Staal Arena laten trillen. Een powerplay goal van Morten Madsen betekende de 0-1 na twee minuten. Drie minuten later liet Kaapo Kakko weer zien waarom de New Jersey Devils hem moeten kiezen als eerste draft. Weer een zelf opgebouwde aanval subliem afgerond.

Sakkari Mantinnen had twee rebounds nodig maar scoorde wel de 2-1. De Finnen zette er een tandje bij na de 0-1 en kwamen sterker voor de dag. Na de tweede periode ging men de rust in met een 2-1 stand.

In de laatste periode lukte het de Finnen niet om de score snel uit te bouwen. Kansen kreeg men genoeg. Maar goalie Sebastian Dahm hield Denemarken op de been. Tot minuut 51. Kaapo Kakko liet een schot los en de puck werd nipt getoucheerd door Harri Pesonen. De achttien jarige Kakko heeft nu, na zes goals, ook zijn eerste assist op het WK. En dat betekende de 3-1. Deze stand werd ook de eindstand aangezien de Finnen niet konden profiteren van het empty net in de laatste drie minuten van de wedstrijd.

Tsjechië – Letland 6-3

Het waren de Letten die in de openingsfase van de wedstrijd de enige twee goals via Miks Indrašis en Lauris Dārzinš scoorden achter de goalie Patrik Bartosak van de Tsjechen. Met een 0-2 voorsprong voor Letland werd de eerste periode afgesloten.

Het begin van de tweede periode begon gelijk met een flinke  straf voor de Letten. Maris Bicevskis kreeg een straf van vijf minuten voor checking tot het hoofd en twintig minuten misconduct. Hier maakte de Tsjechen dankbaar gebruik van en Filip Hronek maakte dan ook de 1-2 voor Tsjechië. Daar bleef het bij voor deze powerplay, maar de Tsjechen roken bloed en zette door. In de tweede helft van het middenstuk werd Elvis Merzlikins, de goalie van de Letten, nog drie keer gepasseerd. Goals van Jan Kovár, Jakub Vorácek en Jakub Vrana zorgden voor een 4-2 tussenstand, in het voordeel van de Tsjechen, bij de tweede pauze.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd werd het nog behoorlijk spannend. Al vrij snel waren het weer de Tsjechen die het net van de Letten wisten te raken door een goal van Dominik Simon. Maar niet veel later was het Lauris Dārzinš voor Letland die met zijn goal de stand terug bracht naar 5-3 . In de laatste paar minuten haalde Letland nog zijn goalie Elvis Merzlikins van het ijs en niet veel later scoorde Jakub Vorácek zijn empty-net goal wat voor een 6-3 eindstand zorgde voor Tsjechië.

De wedstrijden van vandaag:

16:15 Oostenrijk Noorwegen
16:15 Frankrijk Slowakije
20:15 Tsjechië Italië
20:15 Finland Groot-Brittannië
Previous Comeback St. Louis eindigt in misère tegen San Jose
Next Boston Bruins Stanley Cup Finalist na sweep tegen Carolina