Rusland vermorzelt Italië, sensationele zege van Duitsland


wk 2019

Dag zes alweer van het IIHF A Landen wereldkampioenschap. Amerika deed goede zaken door te winnen van de Britten. Zwitserland blijft ongeslagen na winst op de Noren. Rusland vermorzelt Italie en Duitsland doet een Houdini act tegen thuisland Slowakije in laatste twee minuten. Oscar de Kunder en Cor Machielsen namen weer plaats voor de TV en brengen jullie weer up to date.

USA – Groot Brittannië 6-3

Groot Brittannië blijft lachen, of ze nou met 9-0 verliezen of met 3-1. Het onmogelijke hebben ze vorig seizoen namelijk al gepresteerd; bij de beste zestien landen van de wereld horen. Tegen Amerika stond het na twintig minuten gewoon 1-1. Het plezier dat de spelers en trainersstaf uitstraalde toen ze naar de kleedkamer gingen  is onbeschrijfelijk. Na twaalf minuten kwamen de Amerikanen op voorsprong door een powerplay goal van Philadelphia Flyers aanvaller James van Riemsdijk. Mike Hammond maakte vijf minuten voor het einde van de eerste periode de terechte 1-1. Daar mocht Team USA nog wel blij mee zijn, want ‘GB’ kreeg voldoende kansen om te scoren.

In het tweede tijdslot gaf Amerika wat meer gas en zag je dat de Britten het wat lastiger kregen. Werd er eerst nog een goal afgekeurd van New York Rangers Chris Kreider vanwege high sticking, nog geen twintig seconden later lag een powerplay goal er wel in van Arizona Coyotes Clayton Keller. Ook Chris Kreider kwam op de score sheet met de 3-1. Tegen het eind van de tweede periode was het Chicago Blackhawks Alex DeBrincat met de 4-1. De Britten hadden het laatste woord doordat Brett Perlini zes seconden voor de toeter de 4-2 maakte.

Ook in de derde gingen de Amerikanen door met scoren. Al binnen een minuut was het captain Patrick Kane van de Chicago Blackhawks met de 5-2. Halverwege de laatste periode was het Calgary Flames man Derek Ryan die de 6-2 aantekende. En toch was het laatste woord weer voor de Britten. De 6-3 werd gemaakt door Ben Davies. En lachend gingen ze het ijs af. Voor hen is maar een wedstrijd belangrijk. Die tegen Frankrijk. De winnaar van die wedstrijd zal waarschijnlijk bij de beste zestien van de wereld blijven behoren.

Zwitserland – Noorwegen 4-1

Vandaag stond de zilveren medaille winnaar van het vorige WK Zwitserland tegenover Noorwegen op het ijs. Het was een redelijk makkelijke wedstrijd voor de Zwitsers want in de openingsfase schoot Andres Ambühl al binnen vijf minuten de 1-0 achter de Noorse goalie Henrik Holm. Natuurlijk probeerde Noorwegen wat terug te doen, maar dat lukte deze periode niet en het bleef dan ook maar bij één goal deze periode.

In het begin van de tweede periode duurde het maar vierendertig seconden voordat de Zwitsers via Nico Hischier de voorsprong uitbouwden naar 2-0 enkon je duidelijk het krachtsverschil zien tussen Zwitserland en Noorwegen. Ondanks het overwicht van de Zwitsers, werd er niet meer gescoord.

Tijdens de laatste twintig minuten van de wedstrijd werd het niet veel beter voor Noorwegen. Het waren weer de  Zwitsers die via Gregory Hofmann en Andres Ambühl de stand op 4-0 brachten. Het duurde tot de laatste twee minuten voordat Tobias Lindström de eretreffer voor Noorwegen scoorde achter de goalie van Zwitserland Leonardo Genoni. Hiermee werd de wedstrijd met een 4-1 afgesloten.

Duitsland – Slowakije 3-2

Over de eerste periode kunnen we kort zijn. Saai, Saaier, Saaist. Beide teams hadden één powerplay en beide teams hadden de penalty kill onder controle. De Duitsers schoten maar drie keer op de goal van Slowakije, terwijl de Slowaken dertien keer de puck loslieten op de goal van Duitsland.

Zo saai als de eerste, zo spannend en vol met strijd was de tweede periode. De Slowaken kregen eerst nog een tegentreffer te incasseren. Marc Michaelis kreeg de puck van Markus Eisenschmid na een face-off en kon zo scoren. In de achtste minuut pakten de Duitsers twee straffen. Voor holding was het Moritz Seider en Moritz Muller voor tripping. Dat kostten ze de voorsprong want eerst was het Edmonton Oiler Andrej Sekera met een afstandsschot van de blauwe lijn voor de 1-1. Anderhalve minuut later Libor Hudacek met de 2-1. Aan het eind van de periode kregen de Duitsers een powerplay van vier minuten voor high sticking met een verwonding. Die powerplay werd uitstekend gekilled door de Slowaken.

Naarmate de derde periode vorderde zag het er naar uit dat de Duitsers de eerste nederlaag gingen incasseren. Totdat Moritz Seider de boarding werd ingeduwd en van het ijs gedragen moest worden. ‘Slechts’ twee minuten kreeg de dader, maar vlak voor tijd kreeg Duitsland de uitgelezen kans om in ieder geval de gelijkmaker te produceren. Dat lukte niet. Drie minuten voor tijd werd de Duitse goalie van het ijs gehaald. Nog geen minuut later was er al de beloning. Markus Eisenschmid leverde een heerlijke one timer af die als een granaat insloeg. Terwijl iedereen zich opmaakte voor overtime besloot Edmonton Oiler Leon Draisatl even een huzarenstukje op te voeren. Op de counter zette hij de verdediger op het verkeerde been door de puck vliegensvlug van forehand naar backhand te switchen en zo in de korte hoek ook nog de goalie te verrassen. Door de 3-2 zege blijven de Duiters op 100% score staan dit WK.

Rusland – Italië 10-0

Het was niet de vraag óf, maar met hoeveel goals Italië zou verliezen van Rusland. Tijdens de openingsfase duurde het maar een kleine 30 seconden voordat Rusland via Nikita Zaitsev de eerste goal scoorde. Het leek er al vroeg op dat het veel zwakkere Italië ijshockeyles zou gaan krijgen. De Italianen kwamen er niet aan te pas en de Russen waren veel sneller. Zo wisten Dinar Khafizullin, Yuri Kuznetsov en de Russische superstar Alexander Ovechkin nog een paar goals te scoren zodat beide teams met een 4-0 tussenstand gingen rusten.

Tijdens de tweede periode ging het scoren van goals gewoon verder. Zo wist Yuri Kuznetsov al snel nog een goal te scoren achter de Italiaanse goalie Andreas Bernard, die na deze goal werd gewisseld voor goalie Marco de Filippo. Maar binnen een paar minuten scoorden Iiya Kovalchuk, Yevgeni Dadonov en Mikhail Grigorenko nog een paar goals waarmee het 8-0 stond. Er stond opnieuw een flinke oorwassing op het menu voor Italië.

In de laatste periode werd het niet veel beter. De Italianen hadden, net zoals de eerste 40 minuten, niks in te brengen tegen de Russen. Halverwege deze laatste periode werd de schade nog groter voor Italië want Nikita Kucherov en Yevgeni Dadonov maakte het Russische feestje compleet, want deze wedstrijd werd maar met liefst 10-0 afgesloten. Rusland ontpopt zich dit WK steeds meer als één van de favorieten voor de eindzege.

Previous Zwitserland, Duitsland verrassende koplopers op het WK
Next Comeback St. Louis eindigt in misère tegen San Jose