Zwitserland, Duitsland verrassende koplopers op het WK


wk 2019

Dag vijf van het IIHF A-Landen wereldkampioenschap. Denemarken haalde flink uit tegen de Britten, Italie ging eervol ten onder tegen de Letten en Duitsland en Zwitserland wonnen redelijk eenvoudig. Luciano van der Oost en Cor Machielsen keken weer mee en geven jullie de ins and outs van deze vier wedstrijden.

Groot Brittannië – Denemarken 0-9

De Britten scoorden een keer op de powerplay, maar dat was high sticking en de goal werd terecht afgekeurd. Het had leuk geweest voor de Britse mannen, maar helaas. De Denen hadden een speler met een hattrick, Morten Poulsen is de naam. Mathias Bau Hansen deed het met één goal net als Phillip Bruggisser. Jesper Jensen had ook een goal maar daarnaast ook een assist. Nicklas Jensen deed het met twee goals en de man met de meeste punten was Washington Capitals-aanvaller Lars Eller met een goal en drie assists. Groot Brittannië zal met Frankrijk gaan uitmaken wie er gaat degraderen, zo lijkt het nu.

Italië – Letland 0-3

Anders dan de afgelopen uitslagen van de Italianen ,is dit een uitslag waarvan niet iedereen denkt ‘wat een drama’. Dat was alleen maar te danken aan de Italiaanse goalie Andreas Bernard. Maar liefst 62! reddingen verrichte hij. De eerste periode was het nog 0-0 en dan zie je dat de Italianen het niet lieten lopen, maar alles probeerden om zo lang mogelijk de nul te houden. Roberts Bukarts scoorde de 0-1 in minuut 29.  Vlak voor het einde van de tweede periode werd ook de 0-2 gescoord. KHL-aanvaller Rihards Marenis was de doelpuntenmaker. Italië probeerde nog op de scoresheet te komen in de derde periode, maar moesten in de laatste minuut de empty netter toestaan van Pittsburgh Penguins speler Teddy Blueger. Italië zal met Noorwegen en Oostenrijk gaan uitmaken wie er gaat degraderen in deze groep.

Duitsland – Frankrijk 4-1

Duitsland is nog steeds ongeslagen, maar daar zit wel de kanttekening bij dat ze tegen de makkelijkere tegenstanders hebben gespeeld. Het zal vanaf nu wat moeilijker worden maar met negen punten in de pocket is de eerste stap gezet naar het behalen van de kwartfinales. In de eerste periode hadden de Fransen de meeste kansen, maar de vers ingevlogen Philipp Grubauer van Colorado Avalanche stond zijn mannetje. Maar zoals het Duitsers betaamt, tegen het einde van de eerste twintig minuten, werd er gescoord. Patrick Hager kwam uit de strafbank, pakte de puck af en gaf een pass op Gerrit Fauser en die gaf een mooie assist op Moritz Seider die alleen op de Franse goalie Florian Hardy kon afgaan en die kon de puck niet stoppen.

De Franse captain Damien Fleury scoorde de 1-1 na vier minuten in de tweede periode. Opvallend was dat bij die goal Grubauer er niet goed uitzag. Die werd dan ook gewisseld een paar minuten later met een spierblessure. Zijn vervanger was Niklas Treutle. Duitsland was de bovenliggende partij in de tweede periode. Dat werd ook beloond met twee goals. In de veertiende minuut door Matthias Plachta en Edmonton Oilers topscoorder Leon Draisatl.

De Duitsers lieten de Fransen komen in de laatste periode, en probeerden via de counter toe te slaan. Dat lukte de Duitsers niet omdat de Franse goalie bij de les was. Alleen toen de goal verlaten was konden de Duitsers de eindstand op 4-1 bepalen. Anaheim Ducks verdediger Korbinian Holzer zorgde met een schot vanaf het eigen verdedigingsvak voor de 4-1.

Zwitserland – Oostenrijk 4-0

Het op papier veel sterkere Zwitserland trad aan tegen buurland Oostenrijk. Sven Andrighetto was vlak voor deze wedstrijd aan het team toegevoegd aan Zwitserse kant, aangezien Colorado Avalanche uitgeschakeld is in de race voor de Stanley Cup. En dat betaalde zich aan Zwitserse kant gelijk uit in een zeer aanvallend spel. Het duurde dan ook vier minuten totdat de Oostenrijkers zich meldden bij het doel van Zwitserland. Daar bleef het door gerommel onrustig totdat Nashville Predators captain; Roman Josi, de puck weg wist te werken. Het wegschieten van de puck gaf beide teams ook gelegenheid om de lijnen te verversen, daar waar Zwitserland dit volgens het boekje deed, ging het aan Oostenrijkse kant iets minder goed.

Die stonden met meer man op het ijs dan de bedoeling was door kregen ze een penalty call tegen. Het was Josi die de Oostenrijkse goalie David Kickert aan het werk zette, de puck kon net gekeerd worden en daarmee bleef de stand gelijk. Diezelfde Josi, pakte de eerste penalty minuten voor Zwitserland, hij kreeg vier minuten voor high sticking. Aan kant van Oostenrijk zorgden de gebroeders Raffl voor het merendeel van de penalty minuten. In een periode waarin Oostenrijk maar tot zes schoten op goal van Reto Berra kwamen, waren het de Zwitsers die het spel mochten en konden maken. Met nog 33 seconden op de klok schoot Minnesota Wild speler Kevin Fiala op aangeven van Nico Hischier van New Jersey Devils de 1-0 in de touwen.

Het verschil werd gemaakt in de tweede periode

Na de eerste pauze was het vooral Kickert die Oostenrijk overeind hield. De ene na andere aanval wist de goalie van Liwest Linz te keren. Enig hoogtepunt in deze periode is een saucerpass van keeper Berra op Andres Ambuhl die hem perfect voorgaf op Vincent Praplan van Florida Panthers die helaas voor de Zwitsers niet genoeg controle over de puck had en niet wist te scoren.

De derde en laatste periode was een regelrechte kopie van de tweede periode. Het aanvallende spel van Oostenrijk stelde zelfs zo teleur, dat zelfs met een kortstondige 5 on 3 situatie ze niet de overhand wisten te creëren. Het was zelfs zo benedenmaats dat door domme fouten aan hun kant de Zwitsers met 4 on 4 kwamen en uiteindelijk zelfs kort met een 5 on 3 tegenover de Oostenrijkers kwamen. In de veertiende minuut mocht team Zwitserland weer juichen. Op aangeven van Romain Loeffel tekende Josi met een one timer voor de 2-0.

Het spel werd na een check van Ambuhl op de Oostenrijkse Alexander Pallestrang stilgelegd omdat er een glas langs de Zwitsere bank kapot was gegaan. Na een reparatie van bijna twintig minuten kon er met nog 06:12 op de klok verder gespeeld worden. Deze lange onbedoelde time-out pakte aan kant van Oostenrijk desastreus uit. Nadat Thomas Raffl op de strafbank mocht zitten voor high sticking, scoorde de Zwitsers door toedoen van Phillip Kurashev de 3-0. En toen zowel Herburger als Wolf voor Oostenrijk op de strafbank plaats moesten nemen, mocht de ingevlogen debutant van dit toernooi; Andrighetto tekenen voor de eindstand van 4-0.

Op veler verzoek het speelschema van vandaag woensdag 15 mei:

USA – Groot Brittannië 16:15 uur

Zwitserland – Noorwegen 16:15 uur

Duitsland – Slowakije 20:15 uur

Rusland – Italie 20:15 uur

 

Previous Bruins aan de hand van Tuukka Rask naar derde zege tegen Carolina
Next Rusland vermorzelt Italië, sensationele zege van Duitsland