Rusland en Zweden superieur, Canada en USA met de hakken over de sloot


wk 2019

Dag vier van het WK voor A-Landen bracht weer fantastische wedstrijden te weeg. Het duel van de draft picks werd in overtime gewonnen door de USA van Finland. Rusland gaf een masterclass tegen de Tsjechen. Canada pakte de winst één seconde voor tijd en Zweden vermorzelde buurland Noorwegen. Barend Hoogteijling en Cor Machielsen hingen weer voor de buis en brengen jullie weer op de hoogte.

USA – Finland 3-2 OT

Twee grootmachten in het ijshockey stonden tegenover elkaar. De VS met louter NHL sterren, aangevuld met een groot talent. De Finnen met voornamelijk spelers uit de eigen competitie aangevuld met enkele spelers uit de KHL enkele Europese competitie en twee ‘verdwaalde’ NHL spelers. Ook de Finnen hebben een super talent in de gelederen.

De wedstrijd was nog geen minuut bezig toen Brady Skjei (New York Rangers) met een afstandsschot een fout van de Finse goalie afstrafte. Iets over de helft van de eerste periode was het weer raak voor de Amerikanen toen Veini Vehvilainen (Kärpät Oulu) er weer niet goed uitzag en Johnny Gaudreau (Calgary Flames) de 2-0 binnen kon werken. Zij het via een schaats van een Finse verdediger.

In de gelijk opgaande strijd werd er vlak voor de eerste pauze weer gescoord en wederom zag de goalie er niet goed uit. Nu was het Corey Schneider (New Jersey Devils) die een schot van Harri Pesonen (Langau Tigers, NL in Zwitserland) verkeerd beoordeelde: 2-1.

Ook in de tweede periode deden de VS en Finland niets van elkaar onder. Een halve minuut voor de tweede pauze was het Finland dat op de powerplay de gelijkmaker scoorde via Niko Ojamäki (Tappara)

Beide goalies hadden zich herpakt en dat was ook in de derde periode waar niet werd gescoord. Overtime moest uitkomst bieden wie met het extra puntje de wedstrijd zou afsluiten. Dat werd uiteindelijk de VS. Na een niet gefloten fout van de VS lette een Finse speler even niet op het spel. Dylan Larkin (Detroit Red Wings) was wel bij de les en via een knap schot besliste hij de wedstrijd: 3-2.

Wie kiest New Jersey Devils in de Draft?

De aanwezige General Manager van de New Jersey Devils zag twee grote talenten op het ijs. De Devils hebben de eerste keus in de komende Draft en Jack Hughes en Kaapo Kakko (TPS Turku, hij scoorde vijf goals in zijn eerste twee wedstrijden op dit WK) worden genoemd als eerste en tweede keus. De draft keuze zal niet gaan over één wedstrijd, maar ondanks dat de VS won, was Kakko de meer opvallende speler. De jonge Fin was meer aanwezig (ook op de powerplay) en had mooie acties in huis. Hughes was in de 9:24 die hij op het ijs stond minder zichtbaar. Kakko stond iets minder dan het dubbele van de tijd van zijn Amerikaanse concurrent op het ijs: 18:46.

Rusland – Tsjechië 3-0

De Tsjechen gaven de Russen flink tegengas, maar bleken niet in staat om te scoren. Het was Andrei Vasilevski of het was het ijzer wat in de weg stond. De Russen wisten wel te scoren en die goals werden voorafgegaan door een meesterlijke opbouw. Rusland verdeelde de goals netjes over iedere periode. De 1-0 viel na een mooie aanval opgezet door Nikita Nestorov, Dinar Khafizullin en de afmaker was Sergei Andronov.

In de tweede periode liet Rusland bij vlagen zien hoe de Rode Machine in de jaren zeventig speelde. Zo was ook de 2-0 prachtig om te zien. De volgend seizoen bij de Vegas Golden Knights spelende Nikita Gusev kon een mooie pass van Tampa Bay aanvaller Nikita Kucherov binnentikken. De topscorer van de NHL bediende de topscorer van de KHL.

In de laatste twintig minuten werd het wat onvriendelijker tussen de aartsrivalen, maar  zonder buitensporige incidenten. Beide teams waren honderd procent op de penalty kill, of zeg je dan gewoon dat de powerplay van Rusland en Tsjechië tegenviel? De 3-0 viel in de laatste minuut door Maple Leafs verdediger Nikita Zaitsev. Rusland heeft laten zien dat er wel degelijk een team staat. Het is niet ieder individu eerst wat de laatste jaren het geval was.

Slowakije – Canada 5-6

Hitchcock had het scenario kunnen schrijven of we noemen het gewoon hotseknotsbegonia hockey. Van 2-0 voor naar 2-2, naar 4-2 naar 4-4 dan 4-5 achter. De gelijkmaker produceren voor de 5-5 en 1.8 seconden voor tijd valt de game winning goal voor Canada. Bij vlagen knipperde je met de ogen en lagen er weer wat goals in het net. De tweede en vierde lijn van de Slowaken waren goed voor acht assists en vijf goals. De eerste en derde lijn kwamen tot een assist. Bij de Canadezen stond alleen de vierde lijn droog.

Het begin was voor de Slowaken met goals van Matus Sukel en Adam Liska. Die goals vielen binnen een minuut waarbij goalie Matt Murray twee keer een rebound weg gaf. Aan het einde van de periode was het binnen twee minuten weer gelijk. Anthony Mantha en Shea Theodore scoorde kort achter elkaar.

Een snelle goal van Ladislav Nagy en vijf minuten later wederom Liska zette de hal weer compleet op stelten. Zou het dan toch eens gaan lukken om de kwartfinales te halen voor de Slowaken? Canada dacht daar geheel anders over. Wederom twee goals binnen een minuut. Golden Knight Jonathan Marchessault en Red Wing Anthony Cirelli brachten de stand weer op gelijke hoogte. Terwijl iedereen dacht “we gaan weer met een gelijke stand de laatste rust in,” dacht Canuck Troy Stecher daar anders over en scoorde de 4-5.

Gekkenhuis in periode drie

Na 51 minuten bracht Matus Sukel alle Slowaakse toeschouwers in vervoering met de 5-5. Het dak ging eraf. Terwijl iedereen zich op ging maken voor de overtime was het Marc Stone van de Golden Knights die de assist van zijn oude maatje bij de Senators Thomas Chabot op waarde inschatte en zo de puck snoeihard in de winkelhaak kegelde.

De Slowaakse fans lieten zich toen wel kennen door munten op het ijs te gooien. Waarmee ze aan wilden geven dat de scheidsrechters omgekocht zouden zijn. Als je de beelden terugkijkt zie je dat Tampa Bay’s Erik Cernak wel degelijk een speler van Canada tript en de penalty dus terecht was.

Noorwegen – Zweden 1-9

In de burenruzie was Zweden vele maten te groot voor Noorwegen. Na de 8-0 overwinning op Italië werd er nu met 1-9 gewonnen. Alexander Wennberg (Columbus Blue Jackets) speelde zijn eerste wedstrijd op dit WK en meteen in zijn eerste shift was raak op aangeven van William Nylander (Toronto Maple Leafs). De wedstrijd was nog maar 39 seconden bezig. De eerste periode werd afgesloten met een 0-3 stand nadat Patric Hornqvist (Pittsburgh Penguins) en Nylander het net achter Henrik Haukeland (TPS Turku)hadden weten te vinden.

De lijn Hornqvist – Wennberg – Nylander was nog niet klaar want zowel Hornqvist als Wennberg wisten in het restant van de wedstrijd nog een keer te scoren. Nylander eindigde de wedstrijd met één goal en vier assists.  Ook de broers Kempe deden van zich spreken. Adrian Kempe (Los Angeles Kings) en scoorde al vroeg in de tweede periode de 0-4. Na de 0-5 van Hornqvist werd Haukeland gewisseld voor  Henrik Holm (Stavanger Oilers). Binnen vijftig seconden was het Mario Kempe (Arizona Coyotes) die de 0-6 binnenwerkte. Voorafgand aan de zevende Zweedse goal was het ware gallery-play van de Zweden. Het was Wennberg die het vonnis velde en de puck in het doel werkte. Voor de tweede pauze stond de teller al op 0-8 door een goal van Loui Eriksson (Vancouver Canucks).

In de derde periode nam Zweden duidelijk gas terug. Mathias Trettenes (Krefeld Pinguine) scoorde de eretreffer die op de tribune flink werd gevierd door de Noren ook de Zweedse supporters. Toch was het leed voor de Noren nog niet geleden want Oskar Lindblom (Philadelphia Flyers) scoorde de tiende goal van de wedstrijd: 1-9.

 

Previous Blues verrassen Sharks in tweede duel Western Conference Final
Next Diego Hofland nieuwste aanwinst Tilburg Trappers