Rusland, Zweden, USA en Canada halen uit met 28 goals


wk 2019

Dag drie van het WK voor A-Landen is weer voorbij. Rusland, Zweden, Canada en de USA pakten monsterscores. Duitsland wint nipt van Denemarken en Zwitserland had veel moeite met Letland. Barend Hoogteijling bekeek Italie – Zweden en Cor Machielsen nam de overige vijf wedstrijden voor zijn rekening. Zij brengen jullie weer alle ins and outs van dag drie van het IIHF 2019 wereldkampioenschap.

USA – Frankrijk 7-1

Na de verrassende nederlaag tegen de Slowaken nam coach Jeff Blashill wat maatregelen. Corey Schneider werd gepasseerd ten faveure van Thatcher Demko die normaliter in de AHL voor Utica Comets uitkomt. Dit seizoen heeft hij ook negen wedstrijden in de NHL gekeept bij  Vancouver Canucks. Hij pakte net geen shutout want hij moest één goal incasseren.  In een tijdsbestek van twee minuten lagen er al drie in het net van de Fransen. Alex DeBrincat van Chicago Blackhawks nam er twee voor zijn rekening en Florida Panther Frank Vatrano prikte er ook één binnen.

In de tweede twintig minuten werd de score uitgebouwd door Ottawa Senators aanvaller Colin White en Chicago Blackhawks Patrick Kane. Chris Kreider van de New York Rangers scoorde de 6-0. Anthony Rech van Schwenniger Wild Wings in de DEL maakte de eretreffer voor de Fransen. Colin White maakte zijn tweede van de middag voor de eindstand 7-1, waarmee ze zich herstelde van het slechte resultaat in de openingswedstrijd.

Rusland – Oostenrijk 5-0

Een van de favorieten voor de eindzege is Rusland. Met een mix van spelers uit de NHL en KHL staat er een sterk team. Dat lieten ze ook weer zien tegen de Oostenrijkers. New York Rangers goalie Alexander Georgiyev mocht starten in de goal voor Rusland en scoorde een shutout door alle vijftien schoten van de Oostenrijkers te stoppen. Yevgeni Dadonov van de Florida Panthers nam twee goals voor zijn rekening. Tampa Bay Lightning Nikita Kucherov scoorde de 3-0. Ivan Telegin van de KHL kampioen CSKA Moskou scoorde de 4-0 en het slotakkoord was voor L.A. Kings aanvaller Ilya Kovalchuk.

Denemarken – Duitsland 1-2

Na veertig minuten hadden beide teams twintig schoten op doel. De stand op dat moment was 0-2 voor de Duitsers. De 0-1 werd gescoord vanuit de powerplay door Matthias Plachta van DEL kampioen Adler Mannheim. Frederik Tiffels van de Kölner Haie liet bij de 0-2 elf seconden voor het einde van de tweede periode zijn kwaliteiten zien. Evenwijdig van de goal schaatsend bracht hij de puck met wat schijnbewegingen voorbij goalie Sebastian Dahm waarna hij hem met zijn lange reach in de verre hoek kon deponeren.

In de derde periode hadden de Denen genoeg kansen om terug te komen met achttien om zes schoten op doel. Pas in de vijftigste minuut moest de Duitse goalie Mathias Niederberger van de Dusseldorfer E.G. capituleren. De Deense goal werd gescoord door AHL aanvaller Mathias Bau Hansen die voor de Hershey Bears uitkomt. Maar verder liet Niederberger de Denen niet meer komen zodat de Duitsers zes uit twee hebben en wetende dat bij de volgende wedstrijd Colorado Avalanche goalie Philipp Grubauer bij het team aansluit, maakt ze een mogelijke kwartfinalist na zo’n goede start.

Italie – Zweden 0-8

Zweden had geen enkel probleem met het zwakke Italië. De eerste twee perioden hadden de hongerige Zweden nog moeite om het net te vinden achter Marco de Filippo Roia (Cortina in de Alps HL). Na het verlies in de eerste wedstrijd tegen Tsjechië was de huidig wereldkampioen gebrand op een goed resultaat. Daarna was Tre Kronor op stoom en walste de Italianen plat.

Na iets meer dan twee minuten was het Anton Lander, die in de KHL speelde voor AK Bars Kazan en volgend jaar verhuist naar Lokomotiv Yaroslavl, die de 0-1 op het bord zette. Bij deze goal liet Jesper Bratt (New Jersey Devils) met zijn voorbereiding zijn talent zien. Ondanks zestien andere schoten op doel bleef het in de eerste periode bij die ene goal.

In het middenstuk werd de druk nog wat meer opgevoerd op het doel van de Azzuri. Het was Elias Pettersson (Vancouver Canucks) die, in een powerplay situatie, Patric Hornqvist (Pittsburg Penguins) wist te vinden voor de 0-2. De Filipo had het druk in het Italiaanse doel en na twee periode had hij al veertig schoten op doel te verwerken gekregen. Aan de andere kant had Henrik Lundqvist (New York Rangers) een boek mee kunnen nemen. De Italianen kwamen niet verder dan zes schoten (vier in de eerste en twee in de tweede periode). Toch was de stand na veertig minuten spelen nog maar 0-2.

Zweden maakt gehakt van Italië

In de derde werd het al heel snel 0-3 door Oskar Lindblom (Philadelphia Flyers). Nog sneller scoorde daarna Marcus Kruger (Chicago Blackhawks), waardoor het na 43 minuten 0-4 stond. De 0-5 werd shorthanded gescoord door Anton ander, na knap voorbereidend werk van Loui Eriksson (Vancouver Canucks). De 0-6 werd door de MVP van het WK van 2017 gescoord: William Nylander (Toronto Maple Leafs).

Daarna maakte Anton Lander zijn derde goal van de middag voor de 0-7 en sloot Patric Hornqvist met zijn tweede goal de Zweedse scoringsmachine af voor een 0-8 eindstand.

Het Zweedse team wordt nog versterkt door Alexander Wennberg (Columbus Blue Jackets) en John Klingberg (Dallas Stars). Zeer waarschijnlijk komt ook nog Gabriel Landeskog overgevlogen vanuit Colorado, nu de Avalanche zijn uitgeschakeld in de play-offs van de NHL.

Groot Brittannië – Canada 0-8

Canada had geen kind aan de Britten. Coach Alain Vigneault had na de nederlaag tegen de Finnen Pittsburgh Penguins goalie Matt Murray vervangen. Rookie Carter Hart van de Philadelphia Flyers mocht zijn opwachting maken. Opmerkelijk wel, gezien het feit dat Vigneault de nieuwe coach voor de Flyers is. Halverwege de wedstrijd stond het al 0-4. Tampa Bay Lightning’s Mathieu Joseph zette de 0-1 op het bord na drie minuten. Red Wings Anthony Manta, bouwde de voorsprong uit naar 0-2. Dat was de stand na de eerste periode. Captain Kyle Turris van de Predators maakte in de tweede periode na drie minuten al de 0-3. Blackhawk Dylan Strome maakte met een powerplay goal na 27 minuten de 0-4. Daarmee was het nog niet gedaan want Predator Dante Fabbro knalde 23 seconden voor het einde van de tweede periode de 0-5 binnen.

De Canadezen gingen in de derde periode gewoon door. Kyle Turris met de 0-6 en zijn tweede. Ook Flyer Sean Couturier kwam op de scoresheet met de 0-7. Anthony Manta prikte ook zijn tweede goal binnen met de 0-8. Daarna lieten de Canadezen het wat vieren en bleef het bij de 0-8.

Letland – Zwitserland 1-3

De Letten en Zwitsers waren aardig aan elkaar gewaagd in de eerste twee periodes. De deadlock werd gebroken in de drieëndertigste minuut toen Gregory Hofmann de 0-1 aantekende. Nog geen dertig seconden na de 0-1 was er al de gelijkmaker. Het was Miks Indrasis die de 1-1 binnen schoot vanuit de powerplay. In de derde periode maakte de Zwitsers het verschil. Ze konden eindelijk wat van de vele mogelijkheden benutten. Was het eerst New Jersey Devil Nico Hischier met de 1-2 drieënhalve minuut voor tijd waarbij hij wel drie pogingen voor nodig had. De empty netter daarna was van Simon Moser die daarmee de zege veilig stelde.

Previous Boston laat Carolina kansloos en pakt tweede zege
Next Dylano Bijsterbosch van Tilburg naar Nijmegen