Zwitserland maakt pasta van Italie, Tsjechië walst over Noorwegen heen en Finland pakt het thuisland


wk 2019

Dag twee van het wereldkampioenschap A landen. Maar liefst zes wedstrijden vonden er plaats. Zwitserland maakte pasta van de Italianen, Denemarken versloeg de Fransen via penalty shots, Duitsland had het lastig met Groot Brittannië, Letland won redelijk makkelijk van Oostenrijk. Van de avondwedstrijden won Tsjechië heel makkelijk van Noorwegen en bracht Kaapo Kakko de winst voor Finland tegen het thuisland Slowakije. Cor Machielsen en Oscar de Kunder lieten hun sociale verplichtingen lopen om alles te kunnen kijken en jullie weer op de hoogte te brengen.

Denemarken – Frankrijk 5-4 SO

Zo’n wedstrijd waarvan je denkt, nou dat zal wel een saaie pot worden. Het tegendeel werd bewezen. Na de eerste periode was de stand al 2-1 door een Franse goal van Charles Bertrand. De twee goals van de Denen vielen in de laatste minuut. Binnen vijftig seconden scoorden Frederik Storm en Markus Lauridsen.

Na vier minuten in de tweede periode werd de gelijkmaker gescoord door de Fransen. Het was Olivier Dame-Malka die scoorde. Ottawa Senators aanvaller Mikkel Boedker miste een penaltyshot na 27 minuten. Damien Fleury scoorde een goal voor de 2-3. Anderhalve minuut later werd het via een powerplay goal zelfs 2-4 voor de Fransen door Valentin Claireaux. De goal van Lars Eller betekende vier minuten voor het einde van de tweede periode dat Denemarken de laatste periode inging met maar één goal verschil.

De terechte gelijkmaker kwam dus ook in de derde periode. Jesper Jensen was de gelukkige. De wedstrijd ging naar overtime. Beide teams konden niet scoren en moest de beslissing gaan vallen met penalty shots. De goalie van Denemarken Sebastian Dahm, spelend in de DEL bij de Iserlohn Roosters, pakte zijn minute of fame zodat de Denen het extra punt konden pakken.

Zwitserland – Italie 9-0

Met ruime cijfers wist Zwitserland van Italië te winnen en al in de openingsfase was het Kevin Fiala die binnen twee minuten de eerste goal maakte voor de Zwitsers. Het was dan ook Zwitserland dat het spel bepaalde en Italië had tijdens deze wedstrijd niks in te brengen. Want de eerste periode scoorden Gregory Hofmann, Lino Martschini en Vincent Praplan ook nog drie goals en hiermee had Zwitserland een 4-0 voorsprong.

Tijdens de tweede periode was het niet veel beter voor de Italianen; het prijs schieten door de Zwitsers ging gewoon rustig door en Simon Moser en wederom Kevin Fiala wisten het net te vinden achter de Italiaanse goalie Andreas Bernard. Zo stond het opeens 6-0 voor Zwitserland en met deze stand werd het schier onmogelijk voor Italië om een resultaat te halen.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd werd de schade voor de Italianen nog erger en weer waren het de Zwitsers met Kevin Fiala (hattrick), Romain Loeffel en Nico Hischier die een 9-0 eindstand op het bord zetten voor Zwitserland. Je kon duidelijk zien dat Italië veel zwakker was dan de Zwitsers.

Duitsland – Groot Brittannië 3-1

De Duitsers hadden het vrij lastig tegen de mannen uit het Verenigd Koninkrijk, die na 25 jaar terugkeerden op het hoogste niveau. De deadlock werd pas 39 seconden voor het einde van de tweede periode gebroken. Moritz Seider scoorde de, overigens terechte, 1-0.  De Duitsers zullen even achter de oren hebben gekrabbeld toen de Engelsen de 1-1 maakte na drie minuten in de derde periode. Mike Hammond maakte de treffer. In de laatste tien minuten konden de Duitsers dan toch de volle winst pakken. Yasin Ehliz en Edmonton Oiler Leon Draisatl zorgden voor het verschil en de drie punten.

Letland – Oostenrijk 5-2

Na de eerste twintig minuten was het 1-1 tussen Letland en Oostenrijk. De Oostenrijkers kwamen op een 0-1 voorsprong, via een short handed goal van Philadelphia Flyers aanvaller Michael Raffl. De 1-1 kwam vanuit dezelfde powerplay en kwam op naam van van eveneens een NHL-speler. Rudolfs Balcers van de Ottawa Senators. De tweede periode verliep zonder goals. De Letten maakten het af in de laatste periode door vier keer te scoren. Na 23 seconden sloeg Lauris Darzins toe met opnieuw een powerplay goal. Rodrigo Abols en Gints Meija bouwde de voorsprong uit naar 4-1. Raphael Herburger maakte de score wat dragelijker met de 4-2. Maar het slotakkoord was voor Ronalds Kenins met de 5-2.

Slowakije – Finland 2-4

Als ik de General Manager van de New Jersey Devils zou zijn, dan wist ik het wel. Ik zou Kaapo Kakko kiezen boven Jack Hughes. Wat een indruk heeft Kakko al achtergelaten bij de twee wedstrijden hier. Gisteravond scoorde hij een hattrick tegen de Slowaken. Na veertig minuten was de stand nog gelijk. Erik Cernak van de Tampa Bay Lightning en Martin Marincin van de Toronto Maple Leafs scoorden de twee goals voor de Slowaken. De ene goal van de Finnen was dus van Kakko en de andere werd gescoord door Petteri Lindbohm. In de derde periode was het dus nog twee keer Kakko waaronder een empty netter vijftien seconden voor tijd.

Noorwegen – Tsjechië 2-7

De Tsjechen hadden geen kind aan de Noren. Ook in deze wedstrijd waren veel NHL goals te noteren. Het waren Michael Frolik van de Calgary Flames en Filip Hronek van de Detroit Red Wings die beiden twee goals scoorden. Ook Filip Chytil van New York Rangers maakte er een. De overige twee kwamen van Michal Repik en Kubalik Dominik. Voor de Noren wisten Sondre Olden en Tobias Lindstrom het net te vinden.

Previous Effectief San Jose pakt eerste duel tegen St. Louis
Next Bryant Perrier nieuwe Head Coach Turnhout Tigers