Het oude Oostblok regeert op eerste dag van het WK


wk 2019

De eerste dag van het Wereldkampioenschap A landen zit er al weer op. Rusland kwam snel op stoom tegen de Noren, Finland verraste Canada en de Tsjechen en de Slowaken verorberden regerend kampioen Zweden en Team USA. Oscar de Kunder en Cor Machielsen zaten voor de buis en brengen jullie op de hoogte van dag één op dit WK.

Finland – Canada 3-1

Misschien is het voor de Finland kenners geen verrassing, maar voor de “normale” ijshockeykenners wel. Canada verliest van Finland met 3-1. Kaapo Kakko een van de grootste NHL draft talenten zette de Finnen op 1-0 na zeven minuten. Een prachtige pass achterwaarts tussen de benen door van Toni Rajala gaf Kakko vrij baan. Dat soort kansen moet je hem niet geven want die maakt hij feilloos af. Al konden ze er niet lang van genieten want de gelijkmaker lag twee minuten later al in het net. Een powerplay die van links naar rechts ging in de opbouw van Shea Theodore, door naar Mark Stone en eindigde bij Jonathan Marchessault maakte het rijtje van de Golden Knights af en zo ook de 1-1.

Al snel in de tweede periode stond de 2-1 al weer op het bord na een powerplay goal van de Finnen. Matt Murray was de puck kwijt en Arttu Ilomaki kon vanuit het midden scoren. De meeste kansen waren voor de Canadezen in de tweede periode maar AHL goalie Kevin Lankinen liet zich niet passeren. Aan het eind van de derde periode pakte Kaapo Kakko ook nog de empty netter mee.

Rusland – Noorwegen 5-2

De Russen worden door velen getipt als winnaar van het WK. Met onder meer Vasilevski, Malkin, Nesterov, Orlov, Kucherov, Ovechkin, Kuznetsov en Kovalchuk op het roster is dat ook niet zo’n gekke gedachte.

SPECIAL UNITS

Rusland maakte het verschil vooral op de power play; van de eerste vier goals waren er drie met een man meer op het ijs. Toch was de eerste kans voor Noorwegen toen Patrick Thoresen de puck onderschepte, Sondre Olsen voor het doel zette, maar zijn schot miste kracht. Op de eerste power play van het duel was het raak aan de andere kant. Malkin zette Yevgeni Dadonov voor het doel en die mikte binnen. 1-0 na slechts twaalf tellen power play. Rusland had het initiatief en verdubbelde de voorsprong na een klein kwartier spelen. Grigorenko schoot op doel en Anisimov legde de rebound binnen.

Ook in het middenstuk waren de Russen de betere partij. Nikita Kucherov maakte in overtal de 3-0 op voor hem bekende wijze. Puck ontvangen, naar binnen schaatsen en raak vuren. Waar de eerste power play twaalf seconden nodig had voor een goal, lag de 4-0 er al na twee tellen in. Op identieke wijze als bij de eerste goal maakte Dadonov op assist van Malkin de vierde goal. Via Tobias Lindstrom kregen de Noren nog een grote kans, maar Vasilevski hield zijn goal schoon.

TOCH NOG NOORWEGEN

Vroeg in de derde periode zette Nikita Gusev, topscorer in het reguliere seizoen van de KHL, de vijfde treffer op het bord en leek de gang naar de slachtbank in de maak. Waar Rusland goed was op de power play, had men 5-on-5 meer moeite om het net te vinden. In de slotfase konden de Noren twee maal juichen. Thomas Valkvae Olsen en Jonas Holos gaven de nederlaag een draaglijker stand. Verder dan de 5-2 kwam Noorwegen niet, waarmee Rusland de eerste driepunter van het toernooi op de borden zette.

USA – Slowakije 1-4

Hoe gek het ook klinkt: Team USA is nooit echt favoriet voor het goud op een WK. Het bewees zich in het eerste duel ook direct een slechte dienst door hardhandig onderuit te gaan tegen de Slowaken.

Die hadden slechts vijf minuten nodig om de voorsprong te pakken. Helaas kon Corey Schneider de rebound niet pakken, Studenic legde voor en Matus Sukel werkte binnen. Amerika kwam via de power play op gelijke hoogte. Na twee fake shots, legde Patrick Kane uiteindelijk af op Alex Debrincat. In de kleine ruimte haalde hij hard uit: 1-1.

Het middenstuk begon dramatisch voor de Amerikanen, met twee straffen in vijftien seconden. Erik Cernak liet hen ervoor bloeden door na achttien seconden 5-on-3 al de 2-1 te maken. Daar bleeft het bij, maar amper een halve minuut nadat de power play erop zat, kreeg Schneider alsnog de derde goal te verwerken. Tomas Tatar werkte op knappe wijze binnen.

USA zette in het slotstuk aan, maar de grootste kansen waren voor de Slowaken. Nadat Schneider al een levensgrote kans onschadelijk had gemaakt, moest hij vier minuten voor tijd tóch overstag. Michof Kristal sneed naar binnen en haalde de trekker over.

Daarmee pakten de Slowaken een mooie 4-1 winst en moet Amerika aan de bak om hoge ogen te gaan gooien dit toernooi.

Tsjechië – Zweden 5-2

In de openingswedstrijd heeft Tsjechië een grote dreun uitgedeeld aan de wereldkampioen van 2017 en 2018: Zweden. Op voorhand werd natuurlijk gedacht dat Zweden wel even zou winnen van Tsjechië maar niks is minder waar. De wedstrijd stond vol van veel strijd en spanning. In de openingsfase was het dan ook Jakub Vrana die Tsjechen met een goal binnen twee minuten op voorsprong bracht. Pas in de tweede periode was het heel spannend waarbij Patric Hornqvist binnen vierentwintig seconden een goal binnen schoot voor Zweden achter Patrik Bartosak de goalie van de Tsjechen.

Heel lang hoefte we niet te wachten op meer goals want Oskar Lindblom bracht Zweden als snel op een 2-1 voorsprong. Maar aan het einde van de tweede periode was Dominik Kubalik die de stand weer op 2-2 bracht voor Tsjechië nadat hij een goal scoorde achter de Zweedse topgoalie Hendrik Lundqvist die we kennen van de New York Rangers uit de NHL.

In de laatste periode was het vooral Tsjechië die het spel bepaalde. Al probeerde Zweden van alles maar het scoorde van goals lukte ook niet deze periode. En het was dan ook Michael Frolik die de Tsjechen binnen drieëndertig seconden op een 3-2 voorsprong zette. Net zoals de gehele wedstrijd stond ook deze periode vol van power-play straffen. Deze wedstrijd leek dan ook al een finale. Maar ondanks dat scoorde Tsjechië via Jakub Vrana en Jan Kovar twee empty-net goals. Nadat Hendrik Lundqvist zijn net had verlaten en werd deze wedstrijd met 5-2 afgesloten net zoals de eerste dag op dit wereldkampioenschap.

Previous Canada verliest Tavares al voor het WK is begonnen
Next Steve Mason vertrekt bij Rapperswil-Jona Lakers