China dompelt weifelend België in rouw: degradatie een feit

België onder druk

Gisteren speelde het Belgische Seniors Team zijn vijfde en laatste wedstrijd op het WK Division IIA in Servië. En op het affiche stond het meer dan belangrijk treffen met China geprogrammeerd. Team België had verrast door de opener tegen Australië te winnen in overtime. Aansluitend werd drie maal op rij verloren. Tegen Spanje, Kroatië en gastland Servië konden geen verdere punten meer binnengehaald worden. Opponent China had niet één punt gehaald maar had tegen Spanje en zeker tegen Servië getoond dat het niet veel moest onderdoen. Vorig jaar, tijdens het WK in Nederland, was er een duidelijke winst voor China. Een Chinese overwinning zou de Aziaten voorbij Team Belgium brengen in het klassement.

Weer op achterstand

Team Belgium in Belgrado
foto : Frank De Croock

Op papier had dit verjongd Belgisch team zijn kansen om de winst te behalen en zo het degradatiespook te vermijden. Opdracht één was het vermijden van een (snelle) achterstand. In de eerdere WK wedstrijden bleken de eerste tien minuten vaak richting gevend en werd het tenslotte opboksen tegen die achterstand. China nam het initiatief en speelde viriel naar voren. In de vijfde minuut werd de Belgische goalie, Wouter Peeters, gefusilleerd en stond België 1-0 op achterstand. De troepen rond het Coaching duo Mike KolodziejczykJan Van Beveren nam gepast over. Heel wat offensief schaatswerk en schoten op doel, maar de gelijkmaker bleef echter achterwege.

Scoren lukt net niet

Team Belgium

In het middenstuk werd er flink gewerkt door beide teams. België dwong drie power plays af, de gelijkmaker erin knallen lukte niet. Ondanks talrijke verdienstelijke pogingen van Oliver De Croock, Ben Coolen en de in de aanval geposteerde Jordan Paulus, bleek de Chinese Muur sterk, te sterk. Integendeel, diep in deze tweede periode konden de Chinezen vie een snelle counter de voorsprong verdubbelen. Helemaal moeilijk werd het toen een Penalty Kill België fataal werd en de 3-0 gescoord werd door de “thuisploeg”. Volgens de statistieken schoot China deze twintig spelminuten vijf maal op doel en scoorde twee treffers. De Belgische Leeuwen noteerden veertien shots, maar scoren lukte niet.

Chinese Muur niet te slopen

Team Belgium trachtte in de slotperiode de aansluitingstreffer aan te tekenen, maar de energie alsook de overtuiging sijpelden weg. De Chinezen daarentegen verdedigden steeds compacter naarmate de tijd vorderde. Zes minuten voor tijd scoorde één van de vijf Zhang’s op de spelerslijst de 4-0 voor China en was het helemaal “over & out” voor België. De tijd tikte onverbiddelijk weg in Belgrado en de nederlaag werd een feit.