Djurgården en Frölunda op match-point, Kristianstads promoveert


Face-Off IJshockey SHL

Twee teams zijn op match-point gekomen in de halve finales van de SHL play-offs. Vita Hästen heeft zich weten te handhaven in de AllSvenskan en Kristianstads IK promoveert naar het tweede Zweedse niveau door Almtuna uit te schakelen. Barend Hoogteijling hield het bij, zag enkele wedstrijden en doet verslag.

Färjestad (1) – Djurgården (4)

Djurgården veroverd thuisvoordeel

Nadat de eerste twee wedstrijden in de serie, tussen het als eerste geplaatste Färjestad en het als vierde geplaatste Djurgården, werden gewonnen door de thuisploeg, was de tussenstand 1-1. De derde wedstrijd werd in Karlstad gespeeld en Färjestad leek erg lang het thuisvoordeel te behouden. Djurgården leek motivatie te putten uit het spel (en de winst) in de tweede wedstrijd. Het begon erg sterk. Kansen op een goal hadden de gasten nog niet, want Marcus Svensson stond weer prima te keepen. Aan de andere kant deed Adam Reideborn dat ook waardoor pas halverwege de tweede periode de eerste goal viel. Färjestad was in deze periode sterker en het was aan Reideborn te danken dat het 1-0 voor Färjestad bleef.

In de derde periode bleef deze stand lang op het bord staan. Met minder dan vier minuten op de klok was het Axel Jonsson-Fjällby die de gelijkmaker scoorde. Twee minuten later werd Dick Axelsson de held van de ploeg uit Stockholm toen hij de winnende 1-2 scoorde.

Jonsson-Fjällby blinkt uit

In Stockholm werd de vierde wedstrijd gespeeld in deze best-of-seven. In de eerste periode had Djurgården maar vijf schoten op doel nodig om met een 2-0 stand te kunnen gaan pauzeren. Vooral de assist bij de 2-0 was een zeer fraaie. Axel Jonsson-Fjällby was deze play-offs in topvorm. Tijdens  het reguliere seizoen had, de van Washington Capitals geleende, winger tien punten (1G, 9A) in 36 wedstrijden. In de play-offs zijn zijn cijfers een stuk beter. Hij scoorde in elf wedstrijden vier keer en leverde drie assists af.

In de derde periode komt DIF nog op 3-0, voordat Färjestad kan scoren en de 3-1 eindstand op het bord zet.

Slachtpartij in Karlstad

DIF ging met een 3-1 voorsprong in de serie naar Karlstad voor wedstrijd vijf. Een wedstrijd die bijna in de recordboeken terecht kwam. En daar waren ze bij Djurgården niet blij mee. Bijna werd de grootste nederlaag in de play-offs van de club geëvenaard. In 2004 verloren de Stockholmers twee keer met 8-1 van Frölunda in de kwartfinale. Nu stond die stand ook op het scorebord in Karlstad maar werd het uiteindelijk 8-2.

Grote man, letterlijk en figuurlijk, bij FBK was Johan Ryno. De routinier van 1.96m leidde, met twee goals,  zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd naar een 3-0 voorsprong. In de tweede periode konden de petjes het ijs op worden gegooid nadat Ryno, met zijn derde goal van de avond,  de 4-0 op het scorebord zette. Adam Reideborn werd uit zijn lijden verlost en Robin Jensen mocht het doel van Djurgården gaan verdedigen. Ook voor Jensen werd het geen leuke avond want ook hij moest vier pucks uit het net vissen.

Johan Ryno - Färjestad BK
Johan Ryno (#61) – Färjestad BK (Foto: Fredrik Karlsson – Bildbyrån)

Het enige voordeel voor Djurgården is dat ze op matchpoint blijven staan en er morgen wedstrijd zes in de Zweedse hoofdstad wordt gespeeld.

Luleå (2) – Frölunda Indians (3)

Sterker Luleå komt pas heel laat op voorsprong

In de eerste wedstrijd van de serie verloor Luleå het thuisvoordeel. Omdat Frölunda ook de tweede wedstrijd won was het alle hens aan dek voor de noorderlingen om niet tegen een matchpoint aan te lopen in de derde wedstrijd. Luleå speelde deze wedstrijd ijzersterk en Frölunda werd constant teruggedrukt in het eigen verdedigingsvak. Aan de stand was dat nog niet te zien, want de Indians waren in de eerste periode op 0-1 gekomen.

Pas in de laatste periode werd Johan Mattsson voor de eerste keer geklopt. En met nog iets meer dan twee minuten op de klok werd de 2-1 gescoord. Uiteindelijk werd de 3-1 eindstand via een empty-netter gescoord.

Aan de 2-1 ging een waar bombardement op de goal van Mattsson vooraf.

Talent Fagemo scoort eerste goal in play-offs

Samuel Fagemo scoorde zijn eerste play-off goal en werd de held in Göteborg. Met zijn goal zette hij Frölunda op een 2-0 voorsprong. Fagemo deed het echter niet in zijn eentje. Rhett Rakhshani zorgde voor een goal en een assist en datzelfde deed Jacob Moverare.

Johan Mattsson die deze play-offs de nummer één positie had in het doel bij de Indians wist zijn goal schoon te houden en zo kwam Frölunda door de 3-0 overwinning op een 3-1 stand in de serie.

Samuel Fagemo - Frölunda Indians
Samuel Fagemo – Frölunda Indians (Foto: Michael Erichsen – Bildbyrån)

Promotie/degradatie AllSvenskan – HockeyEttan

Drie teams maakten in de competitie tussen vier teams uit de HockeyEttan en twee uit de AllSvenskan de dienst uit. Vita Hästen en Almtuna, die als de twee laatsten in de AllSvenskan waren geëindigd, vochten met Kristianstads Ik uit wie volgend jaar op het tweede Zweedse niveau gaat uitkomen.

Van de overige drie teams was het Trånas, dat Visby/Roma van Martijn Oosterwijk uitschakelde, de beste.

Op de laatste speeldag was het al duidelijk dat Vita Hästen zich zou handhaven in de AllSvenskan. Het team van de witte hengsten kon niet meer op een derde plek terechtkomen. De nummers twee en drie in het klassement hadden drie punten achterstand maar moesten tegen elkaar. In een kraker die pas in overtime zou worden beslist was het Kristianstad dat aan het langste eind trok en promoveert.

In de AllEttan Södra speelde Visby/Roma twee keer tegen de nieuwe promovendus. Op Gotland wist Kristianstad na shoot-outs te winnen (1-2 SO). De wedstrijd in Kristianstad werd ook pas na shoot-outs beslist. Visby/Roma was toen de sterkste en won met 3-4 (SO).

Kvallserien till AllSvenskan
Kvallserien till AllSvenskan
Previous Tampa Bay en Pittsburgh op rand van de afgrond
Next Colorado droogt Calgary af, shutout Carolina, zeges Toronto en Dallas