Oskarshamn en Leksand promoveren naar de SHL, Frölunda doet goede zaken in halve finale


Face-Off IJshockey SHL

Het is duidelijk wie seizoen 2019-2020 in de SHL gaan spelen; de promotie/degradatie serie zijn klaar. De halve finales van de SHL zijn in volle gang, dus is er weer genoeg stof om bijgepraat te worden door Barend Hoogteijling.

Mora – Leksand een streekderby voor een plek in de SHL

Ten opzichte van het huidige SHL seizoen, zullen er aan het begin van volgend seizoen twee nieuwe ploegen staan.

In de derby tussen Mora en Leksand was uitdager Leksansd in vijf wedstrijden te sterk voor de ploeg die dertiende werd in de SHL dit seizoen. Twee jaar geleden promoveerde Mora ten koste van Leksand naar de SHL. Ook vorig jaar stonden de twee streekgenoten tegenover elkaar in de promotie/degradatie duels. Ook toen was het Mora dat de strijd won. Voor Leksand zou het dit jaar anders gaan lopen.

In de eerste wedstrijd verloor Mora al meteen het thuisvoordeel door met 3-5 te verliezen. Leksand kwam in hun thuiswedstrijd op een 2-0 voorsprong in de serie (4-3 winst). De ploeg met het Dalarna paard als schouderpatch kwam nog op 2-1 in deze best-of-seven. De laatste twee wedstrijden werden echter verloren waardoor Leksand promoveert naar de SHL. Mora wordt hiermee naar de AllSvenskan verwezen.

Mora – Leksand 3-5
Leksand – Mora 4-3
Mora – Leksand 5-2
Leksand – Mora 2-1
Mora – Leksand 2-3 (OT)

Meer dan alleen ijshockey

Eerder dit seizoen brak Tobias Forsberg, als speler van Leksand, zijn nek. Hij werd geopereerd en is begonnen aan een lange revalidatie. Op 5 april werd hij 31. Vijf april. Die dag promoveerde Leksand naar de SHL en dat werd beide gevierd door geëmotioneerde spelers en supporters.

Oskarshamn en Timrå winnen eerste wedstrijden in overtime

In de andere serie werd de best-of-seven ook echt in zeven wedstrijd uitgevochten. Timrå, dat laatste werd in de SHL, moest het opnemen tegen Oskarshamn. Timrå was vorig jaar ten koste van Karlskrona gepromoveerd en moest nu meteen al strijden voor lijfsbehoud. IK Oskarshamn speelde nog nooit op het hoogste Zweedse niveau. De ploeg speelde voor het veertiende seizoen in de AllSvenskan. Het bereiken van deze promotie/degradatie serie was het hoogste dat ze ooit hebben behaald.

Daar bleef het echter niet bij. In de eerste wedstrijd in Timrå had de thuisploeg alle moeite om te winnen en deed dat ook pas na overtime (5-4). Oskarshamn won hun, daaropvolgende, thuiswedstrijd ook in overtime. Twee dagen later was zestig minuten ijshockey weer niet voldoende om een winnaar aan te wijzen. Wederom was het de thuisploeg die uiteindelijk won. Hierdoor kwam Timrå op 2-1 in de serie.

Oskarshamn debutant in SHL

Ook de vierde en de vijfde wedstrijd werden door de thuisploeg in de wacht gesleept. Deze keer allebei in reguliere tijd. Voor de zesde wedstrijd ging het  gezelschap weer naar Oskarshamn dat tegen  matchpoint aankeek in de serie. Voor de vierde keer in deze best-of-seven moest een overtime de uitkomst bieden. Een bloedstollende voor Oskarshamn, want bij verlies was het afgelopen. Timrå wist echter niet te scoren en Oskarshamn deed dat wel en sleepte er een zevende wedstrijd uit.

In een wedstrijd waarin beide goalies flink aan het werk werden gezet (42 schoten op doel voor Timrå en 36 voor Oskarshamn). Het was de uitdager die het zuiverste schoot. Oskarshamn won met 0-3 en gaat voor volgend seizoen zijn debuut maken in de SHL.

Timrå – Oskarshamn 5-4 (OT)
Oskarshamn – Timrå 3-2 (OT)
Timrå – Oskarshamn 4-3 (OT)
Oskarshamn – Timrå 5-2
Timrå – Oskarshamn 5-1
Oskarshamn – Timrå 5-4 (OT)
Timrå – Oskarshamn 0-3

De vreugde bij IK Oskarshamn was groot. (Misschien iets te groot)

Färjestad en Djurgården geven elkaar niets toe

In de strijd om het Zweedse kampioenschap zijn nog twee series bezig voordat we aan het slotstuk toe gaan komen.

Färjestad neemt het op tegen Djurgården. De als eerste in het reguliere seizoen geëindigde ploeg liet er in de eerste wedstrijd geen gras over groeien. Na dertig minuten keken de Stockholmers aan tegen een 4-0 achterstand. De Finse verdediger Jesse Virtanen leidde met twee goals de weg voor de ploeg uit Karlstad.  Djurgården kwam in de derde periode nog terug tot 4-2. Een empty-netter zette de eindstand op het scorebord: 5-2.

De wedstrijd werd verloren maar deze goal van Axel Jonsson-Fjällby was een mooie.

Ook in de tweede wedstrijd kwam FBK op voorsprong door twee powerplay goals. Färjestad heeft deze play-offs een prima powerplay (37.0%) en de penalty-kill van Djurgården laat wat te wensen over (47.6%). De hoofdstedelingen bogen na deze 0-2 achterstand het hoofd echter niet en knokte zich terug in de wedstrijd. Aan het begin van de derde periode werd de stand gelijkgetrokken. Vrij snel daarna kwam DIF op voorsprong en deze werd nog verder uitgebouwd tot 5-2.

Stand in de serie 1-1.

Frölunda verovert thuisvoordeel op Luleå

In de andere halve finale trok Frölunda Indians naar het Hoge Noorden om het op te nemen tegen Luleå dat in punten gelijk was geëindigd met Färjestad. De eerste periode werd er niet gescoord. Dat gebeurde wel in het middenstuk. Frölunda wist dat drie keer te doen en de thuisploeg één keer.

In de derde periode vocht Luleå om het thuisvoordeel in de serie te behouden. Pas vijf minuten voor tijd werd de 2-3 gescoord nadat de goalie van het ijs gehaald was voor een extra veldspeler. Even later viel ook de gelijkmaker.  Er werd verder niet meer gescoord en moest overtime de uitkomst bieden. Het was Rhett Raksahni  die na 17 minuten Frölunda de overwinning bracht.

In het eigen Scandinavium in Göteborg  wisten de Indians het veroverde thuisvoordeel te behouden. Een prima keepende Johan Mattsson wist zijn goal schoon te houden. Zelf scoorde Frölunda twee keer. Hier door was de eindstand van de wedstrijd 2-0 en leidt Frölunda de serie met 2-0.

Previous Play-offs preview: Maken Nashville en Winnipeg het waar? Of krijgen we een verrassing vanuit Central?
Next WK Division IIA: Spanje straft foutjes af tegen België