Nederland maakt zich op voor vroege WK-kraker tegen China


Oranje Dames WK Peking

Het is ‘pas’ de derde speelronde van het WK Division IB in Peking, maar Nederland staat aan de rand van de (misschien wel) belangrijkste wedstrijd van het toernooi. De Oranje dames nemen het om 10:30 uur op tegen China. De Aziaten boekten, net als onze leeuwinnen, twee zeges in de eerste twee duels. Één ding is duidelijk: de winnaar doet uitstekende zaken in de strijd om promotie naar Division IA.

# Team GP W L OTW OTL +/- PTS
1 China 2 2 0 0 0 +6 6
2 Nederland 2 2 0 0 0 +5 6
3 Polen 2 2 0 0 0 +3 6
4 Kazachstan 2 0 2 0 0 -4 0
5 Letland 2 0 2 0 0 -4 0
6 Zuid-Korea 2 0 2 0 0 -6 0

VERTROUWEN NEDERLAND

Beide ploegen klopten Zuid-Korea – vooraf getipt als favoriet maar nu onderaan bungelend- en waar Nederland Kazachstan versloeg, pakte China de zege tegen Letland. Natuurlijk zijn de Chinese dames in volle voorbereiding op het Olympische toernooi van 2022 en dus wordt er flink veel geld en onorthodoxe trainingsarbeid in deze vrouwenploeg gestoken. Niet heel gek dus dat de Chinese dames zich van hun beste kant laten zien. Dat willen onze Oranje dames natuurlijk ook, want zij zijn de promovendus en grepen de voorbereiding op het WK aan om op fitheid in te zetten én een heuse trainingsweek af te werken.

Oranje Dames WK Peking

De twee zeges hebben Nederland het nodige vertrouwen gegeven om straks volle bak de strijd aan te gaan met China. “We hebben al een aantal keer tegen hen gespeeld. Ik heb er steeds een goed gevoel aan over gehouden. Ze hebben grotere speelsters en kunnen normaal wel tegen een stootje, dus dat is altijd fijn om tegen te spelen. Ze zullen topfit zijn met het oog op de komende Olympische Spelen. Maar op een WK kan alles gebeuren, want alle kaarten liggen open. Wij gaan gewoon ons spel spelen en dan zien wat er gebeurt.” zei Glynis Braton in een gesprek met ons tijdens de eerste rustdag.

WHO TO WATCH

Het verschil op doelsaldo is op dit moment één treffer in het voordeel van de Aziaten. Nederland trof China vijf maal op een WK, won drie keer, maar de laatste keer op het WK Division IB in Italië ging Oranje met 1-3 onderuit. Waar Nederland met Wielenga, Hamers, Tjon-A-Ton en Van Nes vier speelsters in de top tien heeft van het toernooi op basis van punten, heeft China daar drie speelsters staan. Xin Fang, Di Deng (beide drie punten) en Shuang Lu (twee punten) leiden de dans voor de Aziaten. Fang en Wielenga zijn de goalgetters van het toernooi met drie goals waar Deng en Van Nes elkaar met drie assists in evenwicht houden. Waar mogelijk de kansen liggen op basis van de statistieken is bij de face-off. Daar scoren Savine Wielenga en Marée Dijkema beduidend hoger (73% en 61%) dan de Chinese dames die met Liying Yang de beste vrouw aan boord hebben met 56%. Ook zaten de Chinezen veel meer in de strafbank (43 om 28 PIM), waarbij ook de special units beter zijn van Nederland. Zelf uit de bank blijven en met alle egards de Chinezen erop sturen, is het devies.

Nederland Dames WK Division IB
Artwork: Tom de Groot, Face-Off

In de eerste twee duels verdedigde Yuqing Wang beide keren het doel van de Chinezen, terwijl Lisa Daams en Nadia Zijlstra de duels deelden. Durft coach Jakob Koelikker het aan om zijn 20-jarige goalie Siye He de start te geven? Of kiest hij opnieuw voor Wang, die in clubverband uitkomt bij het alom bekende Kunlun Red Stars.

CHINESE STORM

Oranje zal zich ongetwijfeld in een Chinese storm gaan begeven, want de hal moet natuurlijk ramvol zitten bij duels van China. Staat goed op camera, denken wij dan. En misschien is dat wel een prima reden van de Chinezen om alleen de duels van de eigen dames op de stream te zetten. Komt goed over voor de buitenwereld en de eigen regering. Bij de overige duels is prima wat publiek naar binnen getrokken, maar de Chinese duels moeten vol zitten op de tribunes. Gelukkig kan Nederland bogen op een 20-tal Oranje supporters en natuurlijk de steun van veel, heel veel mensen vanaf het thuisfront.

Oranje Dames Publiek

DE STREAM

Emma Fondse mag vandaag eens rustig gaan kijken en niet rechtstreeks de beelden verzorgen via Facebook, want zoals gezegd is er een stream aanwezig. Deze kun je vinden door HIER TE KLIKKEN. De site is weliswaar in het Chinees, maar wijst zich met een klein beetje rondkijken voor zich.

Tekst gaat onder de foto verder

Oranje China WK Division IB

Wanneer het Oranje lukt om het duel met de Chinezen te winnen, dan wachten Letland en Polen nog. ‘Wat als Oranje wint…’ We gaan het met elkaar beleven, want om 10:30 uur valt de puck voor het eerst op het ijs en dan gaan wij met zijn allen achter onze Nederlandse leeuwinnen staan. Succes ladies! #FearTheRage

Previous Preview play-offs; Tampa Bay Lightning is de grote favoriet van de Atlantic Division
Next België aan de start van WK Seniors in Belgrado