Luleå: kampioen in Zweden bij de dames

Luleå kampioen SDHL seizoen 2018-2019

Luleå kampioen SDHL
Luleå/MSSK kampioen SDHL 2018-2019 (Foto: Fredrik Sundvall)

Julie Zwarthoed en Kayleigh Hamers hebben zich, met SDE, begin maart al verzekerd voor het SDHL seizoen 2019-2020. Het kampioenschap was nog niet beslist. Barend Hoogteijling bleef de SDHL volgen en neemt ook het kampioenschap in de AllSvenskan en de promotiewedstrijden naar de SHL mee.

Luleå dé grote favoriet in de finale

Op de eerste dag van de lente, wist Luleå/MSSK  zich voor de derde keer in vier jaar als kampioen van de SDHL te kronen. In de finale werd Linköping verslagen. De dames uit het Hoge Noorden van Zweden waren de grote favoriet voor de titel. De reguliere competitie werd met grote overmacht gewonnen.  In de eerste ronde werd AIK met 3-0 in de serie opzij gezet. Ook de halve finale tegen HV71 werd met 3-0 gewonnen in een best-of-five.

Jenni Hiirikosk en Michelle Karvinen (#33)- Luleå/MSSK (Foto: Håkan Stridblom)
Jenni Hiirikosk en Michelle Karvinen – Luleå/MSSK

Linköping behaalt finale door MODO te verslaan

Linköping was de competitie geëindigd op een derde plaats met achttien punten achterstand op Luleå. In de eerste ronde van de play-offs werd Djurgården in vier wedstrijden (3-1) verslagen. MODO was de tegenstander in de halve finale. Ondanks dat MODO als tweede was geëindigd in de reguliere competitie, hadden de dames van Linköping maar drie wedstrijden nodig om de finale te behalen.

De eerste twee wedstrijden worden gewonnen door Linköping!

In deze finale was de regerend kampioen de grote favoriet. De eerste twee wedstrijden waren daardoor een enorme verrassing. In Luleå won Linköping met 0-3. De tweede wedstrijd, in Linköping werd ook door de underdog gewonnen: 3-1.  Linköping kwam door deze overwinning op matchpoint in de best-of-five. Pas in de derde wedstrijd wist Luleå de zeer noodzakelijke winst te pakken. Het deed dat ook meteen met grote cijfers: 5-1.

Luleå trekt de stand gelijk

Voor de vierde wedstrijd ging men weer naar het 1100 kilometer zuidelijker gelegen Linköping. De thuisploeg had nog steeds matchpoint en voor Luleå was het do-or-die. Uiteindelijk werd het ‘do’, maar de ploeg had er wel een overtime voor nodig: 2-3 OT.

De vijfde beslissende wedstrijd

De vijfde allesbeslissende wedstrijd werd in de goedgevulde (4804 toeschouwers) Coop Norrbotten Arena in Luleå gespeeld. De finale wedstrijden werden sowieso goed bezocht. Gemiddeld kwamen er 2600 toeschouwers op de vijf wedstrijden af. In de eerste periode was al snel duidelijk dat Luleå zich niet een derde keer in deze finale serie het kaas van het brood liet eten. Na twintig minuten was de stand 4-0. Na veertig minuten stond de eindstand al op het scorebord: 5-1. En na zestig minuten kon Luleå feest gaan vieren.

Met vijf punten (1G, 4A) was de Finse Michelle Karvinen de topscorer in de finale serie. Met drie goals wist Luleå aanvoerster, de eveneens Finse,  Jenni Hiirikoski het vaakst het net achter de  Linköping goalie te laten bollen.

Kampioen AllSvenskan bekend

Op het tweede niveau in Zweden, de AllSvenskan, is IK Oskarshamn kampioen geworden door AIK in vijf wedstrijden te verslaan in de finale (3-2). Deze twee teams waren als eerste (AIK) en tweede geëindigd. AIK was in deze finaleserie licht favoriet. Het had de reguliere competitie afgesloten met 109 punten. Oskarhamn had 98 punten na 52 wedstrijden. In de finale bleek Oskarhamn toch te sterk. AIK won de eerste wedstrijd (5-1), waarna Oskarhamn in de tweede wedstrijd de stand weer gelijk trok (3-1).

De derde wedstrijd verloor AIK in het eigen Hovet (2-3). Oskarhamn wist in de vierde wedstrijd dit matchpoint niet te verzilveren. AIK had echter wel een verlenging nodig om een vijfde wedstrijd uit het vuur te slepen (3-4 OT). In de eigen Hovet in Stockholm zou AIK het kampioenschap dan toch binnen kunnen halen. Dat was buiten Oskarhamn gerekend, dat in de tweede periode op 0-2 kwam. In de derde periode werd het zelfs 0-4. Pas in de laatste zeventig seconden wist AIK te scoren. Oskarhamn was toen al zeker van het kampioenschap.

Oskarhamn gaat met Timrå strijden om een plek in de SHL

Door de winst mag Oskarhamn het nu in een promotie/degradatie serie opnemen tegen het in de SHL als laatst geëindigde Timrå. De tegenstander voor het als dertiende geëindigde Mora is nog niet bekend.

Wie daagt Mora uit?

De nummers drie tot en met acht van de AllSvenskan hebben in een na-competitie uitgemaakt wie het tegen de verliezend finalist mag opnemen. Leksand won deze strijd en zal nu in een best-of-three met AIK uit gaan maken wie Mora uit zal gaan dagen voor een plek in de SHL voor het komende seizoen.

Previous NHL Atlantic Tampa claimt Presidents Trophy
Next Trappers wint op zijn Duits en gaat naar de kwartfinale