Finale Final Four, Play-Offs, dopingregels en imports in de BeNe League


Preston Shupe ERA Renomar HYC
Foto: Kurt Tops

Gerucht: Wellicht gaat het aantal imports naar drie in de BeNe League. Is dat goed voor het Nederlands ijshockey? Of kunnen we ons nu niet beter blijven focussen op het verder ontwikkelen van de vaardigheden van Nederlandse en Belgische ijshockeyspelers en goalies?

Cor: Drie zal nog geen problemen opleveren denk ik mits je de restrictie erop zet dat er maar twee tegelijk op het ijs mogen staan in hetzelfde team. Al zal dat ook lastig te handhaven zijn. Als je kijkt in de DEL daar zijn het er elf: dat blokkeert een hoop jeugd, dat is zeker. Bovendien is daar vanuit de eigenaren en spelers wel een hoop aversie tegen, maar de DEL houdt eraan vast. Het brengt ook wel meer spektakel. De twee beste bij HYC zijn bijvoorbeeld de imports; zo eerlijk is het ook. Cheyne Matheson bij Luik en ga zo maar door.

Ed: Imports kunnen zeker wat toevoegen in de League! Maar ik vind vooral dat er bij elke club een gedegen, meerjarig jeugdplan moet komen. De één is daar veel verder in dan de ander. Als je kijkt naar de huidige imports dan voegen die zeker wat toe: ik noem een Ratchford, Kmec, Pataky, Beer, Malinowksi, Logozzo, Rivait, Matheson, Brothers en Shupe. Stuk voor stuk spelers die een meerwaarde zijn voor elk team. Ik ben niet tegen de drie imports regel, als het financieel maar haalbaar is. Misschien moet je op dat vlak wel met een salary cap gaan werken, zodat niemand doorslaat. Wat wellicht interessanter is om te onderzoeken (geen idee of het haalbaar is, maar het lijkt me mooi): clubs verplicht stellen om minimaal vier jeugdspelers de wedstrijdsheet te zetten. En met jeugd bedoel ik dan 20 jaar of jonger. Dan motiveer je jeugd om het hoogste niveau te halen en investeer je als club in het talent.

RJ Reed AHOUD Devils Nijmegen IJshockey
Foto: Kurt Tops

Luciano: Doen! Over het algemeen zijn de imports in de BeNe League wel de spelmakers. Het zijn ook spelers die teamgenoten naar een hoger niveau kunnen brengen, hoger niveau betekent ook meer bekijks en zo komt het ijshockey meer en meer op de kaart. Wel in het achterhoofd houdende dat we niet door moeten slaan. Drie of vier is mooi.

Graeme: Prima. Imports zijn vaak de smaakmakers waar mensen voor naar het stadion komen. Daarbij vind ik wel dat dit geen lange termijn oplossing is. Ik vind dat de clubs voor het aantal imports dat ze aan de wedstrijd laten mee doen, ze ook dat aantal aan jeugdigen onder de 20 moeten laten mee doen. Dan heb je een bank met 3 imports, 3 jonkies en de ‘vaste Nederlandse spelers’. Dat kan in mijn ogen geen problemen opleveren.

Previous Sprong zoekt naar ritme bij kwakkelende Ducks
Next Capitals pakt leiding, strijd om laatste playoff plaatsen laait op