Finale Final Four, Play-Offs, dopingregels en imports in de BeNe League


Lukasz Bartak Microz Eaters Geleen
Foto: Kurt Tops

In februari is Bartak positief getest op higenamine, maar de gevolgen zijn nog onduidelijk. Is controle op doping terecht binnen ijshockey? En moeten er dan niet van tevoren al duidelijke consequenties aan verbonden worden?

Cor: Otrivin is ook doping. Dus waar hebben we het over. Ik vind het persoonlijk in combinatie met dit specifieke middel iets te overdreven.

Ed: Ik vind de controles an sich terecht. Als je op het hoogste niveau van jouw sport actief bent, hoor je gecontroleerd te worden (vind ik). Stuk professionaliteit is dat. Ik vind vooral de regels niet helder. Ongeacht wie het is; als het middel op de lijst met verboden middelen staat en er moet nog (aanvullend) onderzoek of wat ook gedaan worden, dan moet een speler niet spelen. Middel x staat op een lijst met verboden spullen, je bent positief getest, dan speel je niet. Ik heb geen oordeel over de impact van het goedje, of dat het ‘overal te krijgen’ is, ik heb daar te weinig kennis voor. Maar op deze manier voorkom je een hoop onrust en geschreeuw op internet, gebaseerd op onduidelijkheid.

Ook het gesteggel over welk instituut (Belgisch of Nederlands) moet geen punt zijn. Gewoon op voorhand in de league één organisatie aanwijzen die dit afhandelt. Het gaat voor mij vooral om de duidelijkheid die er moet zijn. Naar de speler toe, naar de clubs, maar zeker ook naar de supporters. Nu speelt Bartak zijn duels, wetende dat er (mogelijk) nog een sanctie aankomt. En dat moet eigenlijk niet kunnen. Ik zie hem heel graag op het ijs, want ik vind het echt een heel goede speler en ik snap heel goed dat speler en club met deze kwestie in zijn maag zit. Duidelijkheid is dus geboden.

Lukasz Bartak Microz Eaters Geleen
Foto: Jan Hofstede

Luciano: Maak van te voren een lijst met verboden stoffen/producten. Dit middel is bijna niet noemenswaardig.

Graeme: Higenamine komt in veel supplementen voor. Er bestaan genoeg supplementen die bepaalde prestatiebevorderende stoffen bevatten. Het is soms niet bij te houden wat je wél en wat je niet tot je mag nemen. Supplementen in zijn geheel verbannen is geen optie. Topsporters hebben deze middelen nodig als aanvulling op hun voeding. Daarbij moeten natuurlijk wel de spelers én de clubs goed bestuderen wat er wordt gebruikt. Dat is natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid. Higenamine is prestatiebevorderend als het op het juiste moment wordt geslikt. Als het na de wedstrijd wordt geslikt heeft het weinig effect, maar blijft het stofje wel in het systeem zitten. Als een speler deze slikt voorafgaand aan de wedstrijd om scherp, helder en vol energie op het ijs te staan dan moet je daar als club zeker iets mee doen.

Previous Sprong zoekt naar ritme bij kwakkelende Ducks
Next Capitals pakt leiding, strijd om laatste playoff plaatsen laait op