Capitals pakt leiding, strijd om laatste playoff plaatsen laait op


Deze week is Tim Gerth weer terug van zijn trip rond de oost-kust van de VS. Precies op tijd om de week in de Metropolitan Divisie door te nemen dus.

Pittsburgh zonder beste verdedigers

Nu de trade deadline is verstreken, gebeurt er een stuk minder op spelersgebied. Rest ons dus om de meest in het oog springende blessures te noemen. Bij de Penguins kwamen daar na de Stadium Series wedstrijd Brian Dumoulin en Kris Letang bij. Beide verdedigers zijn day-to-day. Olli Maata lag er al voor langere tijd uit.

Daarnaast kunnen we natuurlijk ook niet voorbijgaan aan de terugkeer van John Tavares op Long Island. Daarover later meer.

Power Rankings Metropolitan Divisie

Foto: NHL.com

1 (1). Carolina Hurricanes (78 punten, 36-23-6, L10: 8-2-0, W5)

Slechts drie wedstrijden deze week voor de best draaiende ploeg in de Metropolitan divisie. Carolina pakte wel de volle buit en blijft zo in bezit van de derde positie. Waar het zich enkele weken geleden naar de wildcard-positie knokte, heeft het nu een vaste plek en dwingt Carolina Pittsburgh en Columbus om samen om de laatste plek te vechten. Voorlopig nog geen verval voor ’this bunch of jerks’!

2 (2). Washington Capitals (83 punten, 38-21-7, L10: 7-3-0, W4)

Waar de Caps weken geleden nog aan het aankloten waren en zich zorgen leken te moeten maken om de playoffs, is de ploeg weer terug aan de top. Dankzij drie overwinning in evenveel wedstrijden, leidt de regerend kampioen weer. De meest opvallende zege was wellicht die op New York Rangers van zondag. In het middagduel gooide Rangers-goalie Alexandar Georgiev met zijn stick naar Alex Ovechkin tijdens diens, beslissende shooutout. Dat resulteerde in een ‘automatic goal’, waarmee de wedstrijd werd beslist.

3 (7). Philadelphia Flyers (72 punten, 33-26-8, L10: 7-2-1, W2)

De Flyers staan al wekenlang hoog in onze rankings en zijn dan ook aan een flinke opmars bezig. Inmiddels nog maar vijf punten verwijderd van de wildcard-plekken. Wellicht komen de punten te laat, net nu Wayne Simmonds weg mocht. Ook deze week was het weer raak voor de Flyers. In vier duels pakte de ploeg zeven punten. Vooral de zege op koploper New York Islanders was indrukwekkend. Nadat het de ene koploper beroofde van die positie, mag Philadelphia dat later deze week opnieuw proberen tegen de Capitals. Vervolgens wacht er wederom een treffen met de Islanders. Kortom, het scheme van de Flyers is ook niet bepaald makkelijk, dus de playoffs halen is nog een hele opgave.

4 (4). Pittsburgh Penguins (74 punten, 33-22-8, L10: 5-3-2, W1)

De wisselvallige Penguins blijven tegen de playoffs aan hikken. Toch kan deze week vanwege een positieve balans in het rijtje goeie weken worden geplaatst. Vijf punten uit drie wedstrijden is in deze tijd prima voor de Pens, die het dus zonder drie van hun vier sterkste verdedigers moeten doen. Erik Gudbranson maakt voorlopig een goede indruk in zijn eerste duels. Zijn fysieke aanwezigheid is iets wat de Penguins goed konden gebruiken.

Met twee onderlinge duels tegen Columbus Blue Jackets in het vooruitzicht en binnenkort een treffen met de Capitals, breekt er een belangrijke periode aan voor de kampioen van 2016 en 2017. Eerder deze week won Pittsburgh met gemak van Columbus en dat zal de burger moed geven. De zege op Montreal was misschien wel net zo belangrijk. Zowel Sidney Crosby als Jake Guentzel kwam tot vier punten in die wedstrijd. Sid was sowieso een van de beste spelers in de NHL afgelopen week met drie goals en vijf assists.

5 (8). New York Islanders (81 punten, 37-21-7, L10: 4-5-1, L2)

Slechts één zege deze week voor de Islanders, maar wel een hele belangrijke. Het was de terugkeer van de verloren captain. Tavares koos afgelopen zomer het hazenpad en vertrok naar Toronto Maple Leafs. Daar waren de Islander-fans duidelijk niet blij mee.

Het thuisteam kwam extra gedreven aan de start en maakte de Leafs met de grond gelijk. Het werd uiteindelijk 6-1. Toch was het geen hele positieve week voor de eilandbewoners, die de koppositie in de metro verloren aan Washington.

6 (6). Columbus Blue Jackets (75 punten, 36-26-3, L10: 4-6-0, L2)

De Jackets wisselden prospects en draft picks in voor spelers bij de trade deadline, maar worden hiervoor nog niet uitbetaald. Sterker nog, ze wonnen afgelopen week slechts één wedstrijd en vielen weg uit de top vier van de divisie. Columbus gaat er vol voor, maar kan ook helemaal de plank misslaan!

7 (3). New York Rangers (65 punten, 27-27-10, L10: 3-4-3, OT1)

De Rangers wisten geen van hun duels te winnen. Wel dwongen ze twee keer overtime af, waarmee er in ieder geval nog punten binnenkwamen. Vooral de wedstrijd tegen Tampa Bay Lightning was echt de moeite van het kijken waard.

8 (5). New Jersey Devils (58 punten, 25-33-8, L10: 4-6-0, L3)

Nul punten.

Three stars of the week

Foto: NHL.com

1. Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Er zijn meerdere Penguins die deze week in aanmerking kwamen voor één van de three stars, maar Crosby was duidelijk de beste. Zijn lijn, met Guentzel en Jared McCann, was goed voor negen goals. Sid zelf scoorde er drie en had ook nog eens vijf assists.

2. Claude Giroux, Philadelphia Flyers

Giroux was met zes assists en een goal van grote waarde voor zijn Philadelphia Flyers.

3. Travis Sannheim, Philadelphia Flyers

Met vier goals had de verdediger van de Flyers een bijzonder goede week.

Previous Finale Final Four, Play-Offs, dopingregels en imports in de BeNe League
Next Den Haag vs. Nijmegen: Final Four finale tussen twee karakterploegen