Finale Final Four, Play-Offs, dopingregels en imports in de BeNe League


CAIROX HIJS Hokij AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Robert Bos

Woensdag wordt de finale gespeeld van de Final Four in Tilburg. De tickets zijn alleen via de twee finale clubs te krijgen, alleen in combinatie met een busreis. Is dit een goede oplossing om ‘problemen’ te voorkomen? Of overdrijven we nu en krijgen herrieschoppers te veel aandacht?

Cor: Helaas moet het zo doordat een stel dronken idioten het verziekten in de Bekerfinale. De goeden moeten onder de kwaaien lijden. Helaas is het ook de keiharde realiteit in IJshockey.

Ed: Het is gewoon klote. Punt uit. Er is inmiddels genoeg over gezegd en geschreven; het is een schande wat daar gebeurde. Uiteindelijk zijn alle supporters de dupe blijkt nu. Een finale moet een feest zijn, voor supporters van de finalisten, maar ook neutrale supporters moeten een mooie pot ijshockey kijken.

Stel dat je vanuit Amsterdam, Geleen of Heerenveen graag de wedstrijd wilt zien, dan moet je dus eerst naar de betreffende club afreizen om vervolgens heen en weer te gaan met een bus, om vervolgens naar huis te gaan. Ik snap echt de ‘angst’ dat het weer mis gaat, maar is angst de beste raadgever? Dat supporters van beide clubs aan een buscombi moeten voldoen, snap ik enigszins. Gelijke monniken, gelijke kappen. Een oplossing voor ‘losse’ supporters zou kunnen zijn dat zij op vertoon van ID en seizoenskaart kaarten aan de kassa kunnen kopen. Verhoog de controle tijdens het duel en àls er dan rotte appels tussen zitten, kun je op basis van ID bewijs maatregelen en sancties opleggen.

Ik denk wel dat het goed is, dat we nu stoppen met het constant terugkijken op wat is geweest. We moeten ooit weer vooruit. De conclusie is in mijn ogen dat het een schande is wat er tijdens de bekerfinale is gebeurd, maar dat elke welwillende supporter nu keihard geraakt wordt. Een finale hoort in een ramvolle hal gespeeld te worden, ik vrees het ergste voor morgen qua opkomst. Een domper voor iedere ijshockeyliefhebber.

AHOUD Deivils Nijmegen CAIROX HIJS Hokij
Foto: Robert Bos

Luciano: Je ziet dit in het voetbal ook gebeuren, ergens met het oog op veiligheid wel logisch. Jammer dat dit door dronken dagjesmensen ook in het ijshockey moet. Je ziet in grotere competities ook dat het publiek gewoon door elkaar zit. Zou fijn zijn als dit in Nederland ook mogelijk was zonder drama.

Graeme: Ik heb een tijdje in de voetballerij op het gebied van veiligheid meegelopen. Ik heb diverse grote voetbalclubs bezocht en onderzocht hoe dit soort problemen het beste aangepakt kunnen worden. Daar heb ik ervaren dat er veel manieren zijn om dit soort problemen aan te pakken.

Op de korte termijn zouden de clubs de supporters moeten splitsen in seizoenkaarthouders en overigen. Seizoenkaarthouders die al vijf jaar of langer een seizoenkaart hebben mogen op vrije vervoer en alle anderen met een buscombi. Op die manier kan je je focussen op de groep supporters die niet altijd naar het ijshockey gaat.  Er zijn tal van diverse onderzoeken die uitwijzen dat de trouwe supporter die zich met een club verbonden voelt, zijn club niet wil schaden.

Als we kijken naar de bekerfinale is dat niet anders, het waren ‘dagjesmensen’. Op de langere termijn zou je met loyalty punten kunnen werken. Dan krijg je per thuis- en/of uitwedstrijd punten achter je naam waardoor je bepaalde privileges krijgt. Dan kan je denken aan voorrang van kaartverkoop, eigen vervoer mogelijkheid, korting in de fanshop etc. Wanneer een supporter zich misdraagt kunnen die loyaltypunten worden afgepakt waardoor je als ‘supporter’ weer achteraan moet aansluiten en bijvoorbeeld niet meer naar een uitwedstrijd kan/mag omdat de kaarten al zijn uitverkocht aan de normale supporter.

Supporters hechten zich aan die loyalty punten en zullen daardoor minder snel over de schreef gaan. Buiten die maatregel zijn er nog tal van maatregelen, die ik kan bedenken om de sport ijshockey toegankelijk, gastvrij en veilig te houden!

Previous Sprong zoekt naar ritme bij kwakkelende Ducks
Next Capitals pakt leiding, strijd om laatste playoff plaatsen laait op