Zoetermeer en Amsterdam strijden om het achtste play-off ticket


Amsterdam Tigers Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Vanavond barst het laatste speelweekend los in de BeNe League, met een ongekend spannende race om de play-offs. Daarin staat eigenlijk pas één plek vast en dat is de nummer zeven, Chiefs Leuven. De andere teams kunnen nog volop stuivertje wisselen op de ranglijst. Er staan dit weekend een aantal ‘finales’ op het programma, te beginnen met de eerste: in de Silverdome ontvangt Zoetermeer Panters vanavond concurrent Amsterdam Tigers in een rechtstreeks gevecht om plaats acht van de ranking en het laatste play-off ticket.

DE STAND

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
8 Amsterdam Tigers 20 7 13 0 0 21 -49
9 Zoetermeer Panters 20 5 11 1 3 20 -22

Amsterdam Tigers heeft één punt voorsprong op de mannen uit Zoetermeer en dat betekent dat, vooral vanuit Panters perspectief, van een ‘do or die’ duel gesproken moet worden. Het eerste duel tussen beide ploegen eindigde in een 7-4 zege voor Tigers.

TIGERS FAVORIET

Amsterdam mag zich favoriet noemen om het laatste play-off ticket te behalen. Beide ploegen ontmoeten elkaar vanavond in Zoetermeer, maar Tigers weet dat het zondag thuis aantreedt tegen het al uitgeschakelde Antwerp Phantoms. Panters heeft het wat dat aangaat een stuk ingewikkelder en heeft maar één scenario dat hen een play-off ticket oplevert. Het moet 1) winnen van Tigers in reguliere speeltijd en 2) moet het winnen met minimaal vier goals verschil om het onderling resultaat gunstig te stemmen. Pas dan is de eerste horde genomen en heeft het een voorsprong van twee punten. Zoals eerder aangegeven in de voorbeschouwing van woensdag bij Heerenveen en Herentals, is het flink listig om ‘zekere punten’ weg te geven dit seizoen. Maar we doen het toch.

Amsterdam Tigers
Foto: Robert Bos

Feit is dat Panters een zeer lastige slotwedstrijd van het seizoen heeft; het gaat op bezoek bij nummer drie Microz Eaters Geleen. De Limburgers hebben echter ook nog plek twee in het vizier, mocht Heerenveen uit de laatste twee duels (tegen Nijmegen en Herentals) maximaal twee punten beuren. Geleen is favoriet tegen Panters, maar weet ook dat het op moet passen getuige de recente duels van Zoetermeer tegen Nijmegen en Herentals. Ook het eerste onderlinge duel van het seizoen (3-4 OT zege voor Geleen) is voor de Limburgers reden om op de hoede te zijn.

Tigers rondt het reguliere seizoen af tegen Antwerp Phantoms, een ploeg die deze week werd opgeschrikt met het sluiten van ijsbaan Ruggeveld. De Belgen spelen zaterdag ’thuis’ in Mechelen om met Golden Sharks uit te maken wie het laatste ticket van de Belgische Final Four pakt. De voorbereiding op het laatste speelweekend is door de sluiting van de hal in Deurne in het water gevallen. De volledige trainingsarbeid kon niet geleverd worden. In de BeNe League speelt Phantoms in ieder geval nergens meer om. Het uitduel werd door Tigers in de allerlaatste seconde met 6-7 gewonnen. Amsterdam ‘gaat de punten wel pakken’ tegen Phantoms, lijkt over het algemeen de gedachtegang. En dat is niet onlogisch.

DE SCENARIO’S

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Bij een zege in reguliere speeltijd van Amsterdam is het gelijk klaar, over en uit voor Zoetermeer. Dan is het gat vier punten en kan de ploeg van Frank Versteeg zich op gaan maken voor een play-off serie tegen Herentals of Heerenveen. Bij een zege van Zoetermeer valt de beslissing op zondag. Ook bij een beslissing in overtime of na shootouts valt de beslissing over twee dagen; wint Panters in overtime, dan komt het op gelijke hoogte in punten, maar is het onderling resultaat van Tigers beter. Gaan de hoofdstedelingen er met een zege vandoor na extra tijd, dan is het gat twee punten en heeft het aan één punt genoeg tegen Antwerp Phantoms.

DE VORM

Beide ploegen pakten in de laatste tien duels twaalf punten. Tigers deed vooral de laatste weken goede zaken door een serie van drie zeges neer te zetten, waarbij de stunt tegen Herentals op de eigen Jaap Eden het meest in het oog sprong. Zoetermeer liet het juist liggen tegen ‘de kleintjes’. Zo versloeg het Phantoms pas na overtime en verloor het van Trappers, beiden op eigen ijs. Ook qua blessures lijkt het iets tegen te zitten bij Panters, waar bij Amsterdam juist de spelers weer terugkeren op het ijs.

Het speelweekend kan beginnen met een spetterend duel om plaats acht van de BeNe League. Het hele weekend lang zijn de belangen groot voor de zes ploegen die nog spelen om hun definitieve klassering en Panters en Tigers die strijden om het laatste ticket. De livestream kun je via het YouTube kanaal van Zoetermeer Panters volgen.

Puck drop in Zoetermeer om 20:45 uur!

Previous Krefeld houdt hoop levend na winst op München
Next Atlantic Division: uitverkoop in Ottawa aanstaande