Er staat veel op het spel voor Heerenveen en Herentals


UNIS Flyers Heerenveen ERA Renomar HYC

Dat UNIS Flyers Heerenveen en ERA Renomar HYC elkaar in de absolute slotfase van het reguliere seizoen tegenkomen is magnifiek. OK, de sluiting van Thialf was geen prettige reden en de afgelasting door plotselinge ijzel ook niet, maar! Vanavond moet drie maal dan scheepsrecht zijn voor deze kraker. De twee beste teams op basis van verliespunten hebben niet alleen heel wat te winnen, maar ook heel wat te verliezen. Er wordt namelijk niet alleen om plaats één gestreden. Zonder in actie te komen is er nog een kaper op de kust: Microz Eaters Geleen. En dus kunnen beide teams ook nog ‘zomaar’ op plek drie belanden van de ranglijst en op papier een zwaardere tegenstander in de play-offs tegenkomen.

Microz Eaters Geleen UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Lex Eckhardt

DE STAND

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 20 15 2 3 0 51 +91
2 Microz Eaters Geleen 21 15 3 1 2 49 +64
3 UNIS Flyers Heerenveen 19 15 2 1 1 48 +95

Vanavond starten beide ploegen in Thialf met een voorsprong van vijf verliespunten op Geleen. De Limburgers spelen nog één duel tegen Zoetermeer Panters. Dat duel is komende zondag. Al is het immer gevaarlijk om ‘zekere’ punten te vergeven (zie Zoetermeer en Amsterdam tegen Herentals, of Chiefs tegen Nijmegen en Den Haag), zetten we Geleen op 52 punten in de stand waarbij wij aannemen dat zij hun duel winnen van Zoetermeer.

DE SCENARIO’S

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Heerenveen en Herentals treffen elkaar twee maal deze week, maar de Friezen moeten ook nog één keer ten strijde trekken tegen Nijmegen. En zoals eerder gebleken is dit seizoen: dat is geen ‘gelopen koers’. Met Geleen op (de fictieve) 52 punten moet Flyers dus minimaal vijf punten pakken in de laatste drie wedstrijden van het seizoen. Het onderlinge resultaat van de Limburgers tegen Heerenveen is namelijk in het voordeel van Geleen. 4-2 winst om 7-2 verlies vanuit Fries perspectief. Wanneer het (ook) op 52 punten uitkomt, is dat niet voldoende voor plaats twee.

Herentals heeft het wat dat aangaat ietsjes ‘rianter’ dan Heerenveen. Het onderling resultaat met Geleen is in het voordeel van de Belgen (twee maal een 5-4 zege, waarvan één in overtime), waardoor het aan één punt genoeg heeft in de twee resterende duels tegen Flyers om de Limburgers voor de blijven. Dan heeft het 52 punten in de tas, het aantal dat door Geleen maximaal te behalen is.

INTERESSANT!

Als er vanavond na 60 minuten een winnaar is, weet de verliezer dat het flink aan de bak moet komend weekend om niet naar plaats drie af te glijden. Wanneer Flyers verliest is er de realiteit dat het in de laatste twee duels vijf punten moet pakken om Geleen voor te blijven. Het speelt zaterdag thuis tegen Nijmegen en zondag uit in Herentals. Dat is niet het meest ideale scenario qua ‘rust pakken’. Wanneer Herentals verliest moeten de Belgen minimaal overtime bereiken op het Netenpark komende zondag in de return tegen Heerenveen. Zij hebben iets meer ‘luxe’ omdat zij vier dagen hun rust pakken na de kraker van vanavond.

DE VORM

ERA Renomar HYC Herentals
Foto: Kurt Tops

Beide teams kennen een prima vorm voor aanvang van het duel van vanavond. In de laatste tien duels boekte Heerenveen acht zeges; nederlagen waren er tegen Geleen (uit) en Den Haag (thuis). Herentals liet negen winstpartijen noteren (één maal in overtime) in de laatste tien wedstrijden en verloor van Amsterdam (uit). Tussendoor pakte HYC de Belgische beker door Luik te verslaan. Beide ploegen houden elkaar ook nog eens goed in evenwicht qua doelsaldo: +95 voor de Friezen, +91 voor de Belgen. UNIS heeft de betere defensie (43 om 68), HYC laat het net van de tegenstander vaker bollen (159 om 138). Je kunt niet stellen dat de ploegen in aanloop van dit duel dat de manschappen van Mike Nason en Jeffrey van Iersel er niet klaar voor zijn!

Natuurlijk zijn deze inleidende beschietingen op basis van de niet zekere winst van Geleen op Zoetermeer. Maar eens te meer is duidelijk dat dit vierde reguliere seizoen van de BeNe League een waanzinnige ontknoping krijgt. Niet alleen vanavond, maar het hele weekend gaan we door. Maar laten we beginnen met Heerenveen tegen Herentals, waarbij de winnaar van het duel een reuzenstap zet om Geleen voor te blijven. Flyers TV verzorgt de livestream die je HIER kunt kijken.

Puck drop om 20:00 uur in Thialf!

Previous Flyers en Hurricanes hot, dringen voor de wildcard spot in de eastern conference
Next UPDATE: IJsbaan Ruggeveld definitief voor langere tijd gesloten