Visby/Roma behaalt dubbele cijfers, wie wint de SHL; een voorspelling


Face-Off IJshockey SHL

Nederlanders kwamen er niet op het ijs deze week in Zweden. Toch kwamen Visby/Roma en de dames van Färjestad wel in actie. In de SHL lag de competitie deze week stil in verband met een internationaal toernooi waar Zweden aan meedeed. Barend Hoogteijling brengt je weer op de hoogte en tijdens deze SHL-loze week waagde hij zich aan een voorspelling voor de rest van SHL seizoen

Oosterwijk niet in actie dit weekend

Beide keren dat Visby/Roma dit weekend moest spelen, was Martijn Oosterwijk de back-up goalie van Daniel Marmenlind. Vrijdag stond de thuiswedstrijd tegen Vimmerby op de rol. Begin januari werd de uitwedstrijd tegen deze ploeg met 3-4 gewonnen. Op Gotland was Vimmerby de sterkste en stond het al voor met 0-3, voordat Visby op het scorebord kwam dankzij een short-handed goal van Einar Engström. De 1-4 eindstand kwam tot stand via een empty-netter van Vimmerby.

Dubbele cijfers voor Visby/Roma

Zondag werd er opnieuw thuis gespeeld. Deze keer maakte Grums de oversteek naar Gotland. De terugreis van de ploeg zal minder vrolijk zijn geweest, want de gasten kregen tien goals om de oren. Negen verschillende spelers wisten voor VRH te scoren. Alleen Zane Jones, die de negende en tiende goal voor zijn rekening nam, wist twee keer te scoren. Na de eerste periode was de stand 2-0. Met nog geen drie minuten gespeeld in het middenstuk, stond er al een 5-0 tussenstand op het bord. Grums deed nog wel iets terug door vrij snel na de vijfde goal van de Gotlanders tegen te scoren. De thuisploeg was echter oppermachtig, hoewel dat in de tweede periode niet meer tot uiting kwam door meer doelpunten.

Visby/Roma
Visby/Roma viert weer een goal met Zane Jones #40 (Foto: HelaGotland)

In de afsluitende periode werd er nog wel volop gescoord. Twee keer door de gasten en nog vijf keer door Visby/Roma, wat een eindstand van 10-3 opleverde.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Kallinge-Ronneby IF 14 37 59:32 (27)
2 Kristianstads IK 15 31 53:35 (18)
3 Vimmerby HC 15 25 49:34 (15)
4 IF Troja/Ljungby 15 25 45:42 (3)
5 Huddinge IK 15 22 42:39 (3)
6 Tranås AIF 14 21 38:40 (-2)
7 Visby/Roma HK 14 19 39:42 (-3)
8 Mariestad BoIS HC 14 17 39:44 (-5)
9 Hanhals IF 15 13 38:55 (-17)
10 Grums IK 15 9 29:68 (-39)

Färjestad verliest eerste wedstrijd van het seizoen

Zonder Britt Wortel en Marée Dijkema, die voor een week in Nederland waren om met het Nederlands Dames-team te trainen en tegen Polen te spelen, liep Färjestad voor het eerst dit seizoen tegen een nederlaag aan. Tegen Sandvikens IK kwam er een einde aan de zegereeks die vijftien wedstrijden duurde. FBK had zich vorige week al verzekerd van de eerste plaats in de DamEttan Västra, dus liep het in deze laatste competitiewedstrijd alleen schade op aan het eergevoel. Sandviken heeft nog twee wedstrijden te spelen, maar de dames uit Karlstad hebben een voorsprong van acht punten.
Sandviken was met 2-0 te sterk, ondanks dat FBK vaker op het doel van de tegenstander wist te schieten.

Britt Wortel en Marée Dijkema
Britt Wortel (#13) en Marée Dijkema (#5) nadat Nederland 3-1 heeft gescoord via Glynis Barton (#2)
RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Färjestad BK 16 43 63:18 (45)
2 Sandvikens IK 14 35 55:20 (35)
3 Leksands IF 15 18 36:41 (-5)
4 Västerås IK Ungdom 15 10 19:62 (-43)
5 SHK Hockey Club 14 5 16:48 (-32)


Geen SHL, wel vriendschappelijke interlands

Deze week werd er niet gespeeld in de SHL. Bijna alle clubs hadden een weekje rust in verband met de Beijer Hockey Games (de voormalige Sweden Hockey Games, maar nu met de sponsor als naamgever) waarin Zweden het opnam tegen Tsjechië, Rusland en Finland. Zweden werd derde na winst op Rusland en verlies tegen Finland (OT). Zweden verloor ook van Tsjechië, dat het toernooi uiteindelijk won.

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Czech Republic 3 6 9:6 (3)
2 Russia 3 5 8:7 (1)
3 Sweden 3 4 10:12 (-2)
4 Finland 3 3 8:10 (-2)

De enige club die in competitie verband uitkwam was Frölunda Indians, dat de CHL finale wist te winnen van Red Bull München (3-1).

Nog dertien wedstrijden in de SHL, wie gaat er voor goud?

Met een week rust, even tijd om alles op een rijtje te zetten en, na de voorspelling aan het begin van het seizoen, nu een tussentijdse voorspelling te maken. Er zijn nog dertien wedstrijden in de reguliere competitie te spelen en de koploper en nummer elf (die net buiten de play-offs valt) verschillen maar dertien punten.

De eerste zes van de competitie gaan naar de kwartfinale van de play-offs. De nummers zeven en tien maken in een best-of-three uit wie daar ook aan gaan deelnemen. Net zoals de nummers acht en negen dat gaan doen.

Alles ligt dus heel dicht bij elkaar. Nog nooit zaten de teams zo dicht bij elkaar tegen het einde van de competitie. Toch waagt Face-off.nl zich aan deze voorspelling.

Drie teams hebben geen kans meer

Er zijn drie teams die geen kans meer maken op het Zweeds kampioenschap. Ze liggen te ver achter en mochten ze alsnog (maar die kans is alleen theoretisch) de play-offs halen, dan zullen ze niet doordringen tot een volgende ronde. Timrå, Mora en Örebro schrijven we dus af voor dit seizoen.

Blijven er elf teams over, die allemaal een goede kans hebben om één van de tien play-off-plaatsen te behalen. Kunnen ze ook voor het goud gaan?

Tussenronde en kwartfinale, maar halve finale wordt moeilijk

Rögle

Rögle kan zeker, als alles goed valt, van alle teams winnen. Ook in een best-of-three. De tussenronde wordt beslist over drie wedstrijden, maar daarna gaat het om een best-of-seven. Daarin gaat de ploeg uit Ängelholm tegen ieder ander team in de play-offs het moeilijk krijgen. Onze verwachting is dat ze dan ten onder zullen gaan.

Brynäs

Brynäs is dit seizoen te wisselvallig geweest om verder door te dringen dan de kwartfinale. De coachwissel heeft even effect gehad, maar daarna is de ploeg weer te wisselvallig gaan spelen.

Skellefteå

Skellefteå is net als de vorige twee ploegen aan een wisselvallig seizoen bezig. In het begin kon dit nog gewijd worden aan de extra wedstrijden die ze in de CHL speelden. Maar ook toen het daarin werd uitgeschakeld, is er geen vaste lijn gekomen. Zeker geen slechte ploeg maar het behalen van de halve finale zal erg moeilijk worden.

Linköping

Na vier weken (tien speelrondes) in de SHL was Linköping met goed spel, de terechte koploper. Daarna is ook deze ploeg goede resultaten met slechte gaan afwisselen en staat het 29 wedstrijden later op een zevende plaats. Een klassement over de laatste vijftien wedstrijden geeft een beeld van de huidige vorm. Hierin staat Linköping op een elfde plaats. Dat geeft weinig vertrouwen om een best-of-seven in te gaan spelen tegen de betere teams.

Drie top-teams die het (net) niet gaan halen

Växjö Lakers

De huidige kampioen Växjö Lakers zal er alles aan gaan doen om de titel te prolongeren. Het heeft echter geen Elias Pettersson meer, die vorig seizoen boven iedereen uitstak. De Lakers lijken dit seizoen te veel opgesplitst te hebben in goede en slechte periodes. Waar de vorige vier teams dat per wedstrijd doen, speelt Växjö in langere series te wisselvallig. In een goede periode kunnen zij ieder team in Zweden verslaan in een best-of-seven. De kans is echter erg groot dat, gezien de eerdere resultaten dit seizoen, de volgende ronde een slechtere periode is en ze er in vier of vijf wedstrijden uit liggen. Of de vorige week aangetrokken NHL-veteraan (en tweevoudig Stanley Cup winnaar) Kris Versteeg daar verandering in aan kan gaan brengen is de vraag. Versteeg is wel een leider, dus wie weet is hij het missende puzzelstukje dat Växjö verder brengt.

Malmö Redhawks

Misschien niet direct een top-team, maar toch in dit rijtje. Malmö Redhawks is een hele lastige tegenstander. Misschien wel de lastigste tegenstander die je in de play-offs kunt tegenkomen. Ze spelen goed, hard en als ze voelen dat ze kunnen winnen, heb je het heel zwaar te halen tegen de Redhawks. Geen enkel team zal blij zijn als het Malmö treft. Wie weet halen ze op die manier zelfs de finale.

Frölunda Indians

Drievoudig CHL kampioen Frölunda Indians is een topploeg. Daar valt niets op af te dingen. Het heeft alles wat je wil in een ploeg: routine, talent en hele goede imports. Toch loopt het in de SHL niet lekker met het team uit Göteborg. Er zitten wedstrijden bij die gewoon slecht zijn, zoals de 7-1 tegen Örebro. Ook verliespartijen tegen Timrå en Mora zijn onnodig. Een top-team, maar het komt er (nog) niet uit. In de laatste tien wedstrijden werden slechts elf punten behaald. Alleen Timrå doet het slechter deze periode.

Halve finale materiaal

Djurgården

Djurgården doet het in zijn laatste tien wedstrijden een stuk beter met 21 punten en bezet daarmee een tweede plaats. Met Adam Reideborn heeft de ploeg uit Stockholm een klasse goalie. Vorig jaar was hij de beste in de SHL en ook dit jaar maakt hij kans om tot beste goalie verkozen te worden. De eerste aanvalslijn is dodelijk en daar staat de negentien jarige Emil Bemström niet eens tussen.

Met achttien goals is Bemström de topschutter in de SHL, gevolgd door ploeggenoot Daniel Brodin (17 goals). Op de topscorerslijst staat de gehele eerste lijn in de top vijf van de SHL. Een halve finale is zeker mogelijk en vandaar naar de finale? Het is niet onmogelijk.

De topscorerslijst:

Games Goals Assists Points
1 Derek Roy Linköping 36 5 28 33
2 Jakob Lilja Djurgården 39 9 23 32
3 Joel Kellman Brynäs 39 15 16 31
4 Jacob Josefson Djurgården 31 9 21 30
5 Daniel Brodin Djurgården 39 17 12 29
10 Emil Bemström Djurgården 34 18 10 28

Färjestad

Als je al het hele seizoen in de top van het klassement staat, maak je ook in de play-offs een hele goede kans. Färjestad heeft ondanks de blessure van eerste goalie Markus Svensson een prima seizoen. Adam Werner is een zeer waardige back-up goalie gebleken. Het team uit Karlstad speelt, net als Malmö, echt als een team. Maar daar waar het bij Malmö een vechtersploeg is, heeft Färjestad meer technische klasse. Johan Ryno is een leider in de aanval en wereldkampioen Mikael Wikstrand is een muur in de verdediging. Topscorer en ster van het team is Joakim Nygård (15G, 10A).

Joakim Nygård
Joakim Nygård (Färjestad)

Zij gaan echt voor goud

HV71

Het seizoen beginnen met vier punten uit zes wedstrijden, even later een periode hebben waarin je vijf wedstrijden achter elkaar verliest (drie na verlenging) en pas vorige week in de top-drie van het klassement terechtgekomen zijn. HV71 deed het en dat maakt deze ploeg tot één van de twee topfavorieten. Na 26 wedstrijden stond het op een elfde plaats en daarna is de ploeg alleen maar gaan stijgen. Het spel aan het begin van het seizoen was niet slecht, maar er werd niet gewonnen en dat is toch wel belangrijk. Na de coachwissel is het helemaal crescendo gegaan met de ploeg uit Jönköping. Uit de laatste negentien wedstrijden (met de nieuwe coach) werden 44 punten behaald. Om de klasse hiervan aan te geven: alleen Färjestad wist meer punten (47) te pakken,…. in de laatste 25 wedstrijden!

Jonas Gunnarsson is één van de beste goalies op dit moment in de SHL. Als hij niet speelt is daar altijd nog Felix Sandström. In de verdediging is de Fin Mikko Lehtonen een rots in de branding. Aanvallend heeft HV71 veel opties met onder andere Robin Figren, Mattias Tedenby en vooral Markus Ljungh, die afgelopen zomer van Djurgården overkwam. Waarschijnlijk is de transfer van Ljungh de beste in de SHL geweest aan het begin van dit seizoen.

Markus Ljungh HV71
Markus Ljungh (HV71) – Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Luleå

Als je sinds 5 november, op twee weken rond de jaarwisseling na, koploper bent in de SHL waar dit seizoen alle ploegen zó dicht bij elkaar liggen, dan ben je een topfavoriet voor de titel. Luleå is dé te kloppen ploeg in Zweden. In een best-of-seven is deze ploeg haast niet te verslaan. Zeker niet als ze de koppositie weten te behouden en thuisvoordeel hebben.

Geen enkele ploeg reist graag af naar de meest noordelijke ploeg in de SHL. En als je al kans denkt te hebben dan staat daar Joel Lassinantti in het doel als je het ijs op gaat. Waar Reideborn, Viktor Fasth (Växjö) en Gunnarsson goede kans maken om tot beste goalie te worden verkozen, maakt de kleine (1,76 m) Lassinantti de beste kans. Met een save-percentage van 92.4 en een gemiddeld aantal goals van 1.83 die hij moest incasseren, is het moeilijk om Luleå te kloppen. Verder is Jack Connolly een hele goede import die perfect past in het team dat, buiten de goalie, geen echte sterren heeft. Misschien is de echte ster wel coach Thomas Berglund, die van Luleå een TEAM heeft gesmeed.

Thomas Berglund (Luleå) – Foto: TT

De huidige stand in de SHL:

RK Team GP TP GF:GA (GD)
1 Luleå HF 39 69 105:84 (21)
2 Färjestad BK 39 68 117:93 (24)
3 HV 71 39 67 101:86 (15)
4 Djurgårdens IF 39 66 117:89 (28)
5 Frölunda HC 39 63 99:102 (-3)
6 Skellefteå AIK 39 61 107:96 (11)
7 Linköping HC 39 61 107:102 (5)
8 IF Malmö Redhawks 38 61 94:90 (4)
9 Växjö Lakers HC 39 61 90:90 (0)
10 Brynäs IF 39 59 89:97 (-8)
11 Rögle BK 39 56 93:102 (-9)
12 Örebro HK 39 45 97:117 (-20)
13 Mora IK 39 43 90:120 (-30)
14 Timrå IK 38 36 91:129 (-38)

Ook Luleå heeft net als Färjestad en HV71 een prima back-up goalie. Werner, Sandström en Niklas Rubin (Luleå) laten hier zien wat ze kunnen.
Zij zijn deze week de finalisten voor de redding van het jaar:

Previous Prima zaken Tigers, Herentals verschalkt Den Haag, Heerenveen slacht Antwerp
Next Crisis in Anaheim compleet: droge week voor Sprong