Prima zaken Tigers, Herentals verschalkt Den Haag, Heerenveen slacht Antwerp


Face-Off IJshockey BeNe League

Vier duels gisteravond in de BeNe League. Daarin noteerde Amsterdam een zespunten weekend met de zege op Mechelen, maar bleef Zoetermeer in het spoor door te winnen van Trappers. Heerenveen maakte gehakt van Antwerp Phantoms en Herentals boekte een duidelijke zege op Den Haag. Ed Versteeve en Reginald Delmarche blikken terug.

ERA RENOMAR HYC – CAIROX HIJS HOKIJ 5-0

Na de verrassende nederlaag in Amsterdam zaterdagavond, begon de thuisploeg gefocust aan de wedstrijd maar Hijs Hokij hield goed tegen. Getuige een gesloten wedstrijd waar de forecheck door beide coaches duidelijk gepredikt werd en de offensieve moves vaak snel afgebroken werden. Kansjes aan beide zijden maar het scorebord bleef ongebruikt. Tot halfweg de openingsperiode de puck met een boogje verrassend voor Tomislav Hrelja gedevieerd werd en Vincent Morgan het snelst schakelde en afwerkte voor de 1-0. De Haagse bezoekers vuurden wat schoten af maar thuisgoalie Kevin Van Looveren bleek weer erg secuur tussen de palen.

foto : Kurt Tops

De tweede periode trokken de troepen van Coach Chris Eimers ten aanval ; maar scoren lukte nog steeds niet. Integendeel, de thuisploeg stoof in goed zeven minuten naar een riante 5-0 voorsprong. Mitch Morgan verdubbelde met een razendsnelle omschakeling de voorsprong. En niet eens dertig seconden later bracht Ben Vercammen HYC drie voor. Hijs bleef druk naar voor ontwikkelen en werd gecounterd door een individuele actie van Preston Shupe voor de 4-0. Hijs-goalie Hrelja reageerde overbodig met een interference en in daaruitvolgende man-meersituatie fusilleerde Peter Bartek het bezoekend sluitstuk.

foto : Kurt Tops

Na de tweede dweilpauze verdedigde Cas Neuman het doel van de Hagenezen en deed dat secuur. De aanvallen van de Kempenaars werden vlot gepareerd. De nul van het bord knallen, lukte de bezoekers niet ondanks heel wat pogingen van een erg bedrijvig duo Mike VerschurenJasper Kick. HYC goalie Van Looveren stopte alles en Cairox Hijs moest de forfaitscore aanvaarden. Deze 5-0 zege is een duidelijke reactie van Era Renomar dat qua efficiëntie zowel op verdedigend als op offensief vlak voorbeeldig speelde. In de busreis terug naar naar Den Haag, weinig reden tot vreugde voor regerend kampioen Hijs na een dergelijk resultaat.

ANTWERP PHANTOMS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 1-19

Zes punten, 34 treffers; Heerenveen had na de wedstrijd tegen Trappers op vrijdag, geen kind aan Antwerp Phantoms gisteravond in Deurne. Nadat Elia Urlings en Trevor Hunt voor wat vuuwerk hadden gezorgd en al na zeven minuten konden gaan douchen, zette Flyers de aanvalsmachine in volle gang. Nadat Tony Demelinne (2x) en Pippo Limnell de eerste ruststand op 0-3 hadden gezet, werd het in het middenstuk een drama voor Phantoms.

UNIS Flyers Heerenveen
Foto: Robert Bos

Het moest liefst negen treffers slikken, wisselde bij de achtste treffer goalie Vocke voor De Groote en noteerde via Kenneth Pitoors de eretreffer in de 31e minuut. Heerenveen trapte in het slotstuk nog even lekker het gaspedaal in om uiteindelijk met een 1-19 zege de bus in te stappen. De Friezen hebben hun kandidatuur voor de nummer één positie kracht bijgezet. Demelinne maakte uiteindelijk vijf treffers en voegde ook twee assists toe. Marco Postma noteerde zeven assists en één treffer.

MECHELEN GOLDEN SHARKS – AMSTERDAM TIGERS 4-6

Als de bonuspunten echt verzilverd moesten worden, dan was het aan Amsterdam Tigers om op bezoek bij Mechelen de zege binnen te halen. De eerste periode gaven Tigers nog niet helemaal thuis en trof het een efficiënt scorende Sharks ploeg. Aivaras Bendzius en Timo Dewin sloegen in de slotfase van het eerste deel toe voor een 2-0 voorsprong.

Mechelen Golden Sharks
Foto: Kurt Tops

Direct na de dweil moest Jorrit Vos opnieuw de gang naar het net maken toen Jente Wellens er 3-0 van maakte. Tigers was (eindelijk) bij de les en kantelde in een tijdsbestek van acht minuten het gehele duel. Ivan Muso, John Versteeg, Rocco van Hoorn en Calvin Pohlmann zorgden voor de Amsterdamse voorsprong. Tigers controleerde het duel daarna, maar liep niet verder weg. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers op een marge van twee door Martijn Geerligs en leek het duel gespeeld. Mechelen joeg in de slotfase op meer, kwam via Bendzius 35 tellen voor tijd op 4-5, maar in de dying seconds maakte John Versteeg aan alle zekerheid een einde.

Tigers pakte zes punten dit weekend en heeft nu twee punten voorsprong op Zoetermeer en staat er twee achter op nummer zeven Chiefs Leuven. Voor Mechelen is het doek nu definitief gevallen als het om de play-offs gaat.

TRAPPERS TOEKOMSTTEAM – ZOETERMEER PANTERS 1-7

Zoetermeer had nog wat recht te zetten tegen Trappers na de volledig onverwachte nederlaag op eigen ijs vorige week. Een tweede stunt van de Brabanders zat er niet in deze middag, al kwam Tilburg nog op 1-1 via Joonas Steeno. Kort daarvoor had Teris Wright zijn Panters aan de leiding gebracht.

Zoetermeer Panters
Foto: Robert Bos

Toch duurde het lang voordat Zoetermeer écht afstand nam van de -bij vlagen- goed spelende jongelingen van Tilburg. Nadat Valentijn Scheffe de tweede ruststand op 1-2 had gebracht, schoot Thomas Borgman de 1-3 binnen in de 43 minuut. Pas in de laatste tien minuten wist Panters een ‘respectabele’ uitslag neer te zetten. Borgman maakte via twee treffers zijn hattrick compleet en ook Joy Turpijn nam nog twee treffers voor zijn rekening voor een 1-7 uitslag.

Zoetermeer moet met drie duels te gaan een achterstand van twee punten zien goed te maken op Amsterdam Tigers voor play-off plek acht.

# Team GP W L OTW OTL PTS +/-
1 ERA Renomar HYC 18 14 2 2 0 46 +87
2 Microz Eaters Geleen 20 14 3 1 2 46 +53
3 UNIS Flyers Heerenveen 17 14 1 1 1 45 +91
4 Luik Bulldogs 19 12 4 2 1 41 +52
5 AHOUD Devils Nijmegen 17 12 4 1 0 38 +54
6 CAIROX Hijs Hokij 18 10 6 0 2 32 +41
7 Chiefs Leuven 19 6 10 2 1 23 -3
8 Amsterdam Tigers 19 7 12 0 0 21 -42
9 Zoetermeer Panters 19 5 11 1 2 19 -21
10 Mechelen Golden Sharks 19 3 16 0 0 9 -92
11 Antwerp Phantoms 19 2 16 0 1 7 -102
12 Trappers Toekomstteam 18 2 16 0 0 6 -118
Previous Anaheim ontslaat Randy Carlyle na twee overwinningen in eenentwintig wedstrijden
Next Visby/Roma behaalt dubbele cijfers, wie wint de SHL; een voorspelling