Nederlandse dames winnen ook tweede oefeninterland van Polen


Nederland - Polen (dames)

Na de oefenwedstrijd vrijdag in Geleen, die met 2-1 gewonnen werd (goals van Hilde Huisman en Michelle van Ooijen), speelden de Nederlandse dames zaterdag een tweede oefenpot tegen Polen.

Voorsprong Polen van korte duur

Waar er vrijdag moeizaam werd gewonnen, waren de Nederlandse dames zaterdag duidelijk de betere. Toch was het Polen dat, iets over de helft van het eerste deel, de eerste goal van de wedstrijd scoorde. Na Nederlands puckverlies werd Karolina Pozniewska aangespeeld, waarna de Poolse aanvoerster alleen op het doel kon afschaatsen en Lisa Daams passeerde. Toen Nederland verkeerd wisselde, en een straf kreeg omdat er teveel speelsters op het ijs stonden, hadden de Poolse dames de kans om verder uit te lopen.

Lisa Daams
Lisa Daams in actie tegen Polen

Precies 61 seconden na de 0-1 lag de puck echter in het andere doel. Vanuit de face-off in het aanvalsvak wist Marée Dijkema de puck bij Michelle Noë te krijgen die de 1-1 binnenwerkte. In de resterende tijd van de eerste periode bleef het in het witte shirt spelende Oranje overwicht houden.

Michelle Noé
Michelle Noë

Tweede short-handed goal voor Oranje

Aan het begin van het middenstuk moest Nederland weer een penalty zien te killen. In de voorgaande wedstrijd had Nederland veel straffen gekregen en kennelijk goed op de penalty-kill kunnen oefenen. In de tweede situatie deze wedstrijd, met een speelster minder op het ijs, werd de tweede short-handed goal gescoord. Twaalf seconden nadat Kayleigh Hamers naar de strafbank werd verwezen, was het aanvoerster Savine Wielenga die, met voorbereidend werk van Noë en Hilde Huisman, de puck in het Poolse doel schoot: 2-1.

Savine Wielenga
Savine Wielenga

Nederland beter

De Oranje-dames waren in deze periode duidelijk de betere en Glynis Barton scoorde halverwege de wedstrijd de 3-1 op aangeven van Dijkema en Nicky Tjin A Ton. Elf seconden voor de tweede pauze was sloeg Hamers, op aangeven van Wielenga, de 4-1 vanaf de blauwe lijn binnen.

Glynis Barton
Glynis Barton juicht nadat ze de 3-1 heeft gescoord tegen Polen

Zes penalty-kills, drie short-handed goals

Aan het begin van de laatste periode mocht Emma Fondse het Nederlandse doel gaan verdedigen. Ook deze periode bleef Nederland de bovenliggende partij. Veel doelpunten werden er echter niet meer gescoord, ondanks de goede kansen. Het was weer een penalty-kill waarop de 5-1 eindstand werd gescoord. Zoë Barbier wist de puck bij Tjin A Ton te krijgen, die de derde short-handed goal (op zes penalty-kills), binnenschoot.

Nicky Tjin A Ton
Nicky Tjin A Ton

Op naar het WK

Het Nederlandse damesteam zal met een goed gevoel de trainingsweek hebben afgesloten en lijkt op de goede weg voor het WK begin april in China. Buiten gastland China en Polen zijn Kazachstan, Zuid-Korea en Letland de tegenstanders. Vorig jaar promoveerden onze Oranje leeuwinnen door de titel te pakken in Division IIA.

Emma Fondse
Emma Fondse heeft de puck klemvast

Na de wedstrijd kwamen Kayleigh Hamers en Britt Wortel en Marée Dijkema nog even voor de camera.

Previous Tigers zorgt voor sensatie, Luik de sterkste in derby, Panters moet oppassen
Next Anaheim en Edmonton stellen teleur, San Jose hijgt Calgary in de nek