Tigers zorgt voor sensatie, Luik de sterkste in derby, Panters moet oppassen


Face-Off IJshockey BeNe League

Gisteravond vier spetterende duels in de BeNe League. Een daverende verrassing in Amsterdam, een prachtige derby en volop strijd om plaats acht met Panters. Tim Gerth, Reginald Delmarche en Ed Versteeve praten jou bij.

Amsterdam Tigers bluft koploper Herentals af (7-6)

Een volle Jaap Eden Hal in Amsterdam wachtte met spanning af op het treffen met koploper HYC Era Renomar Herentals. De Tigers, volop in de strijd om de play-off plekken, konden een puntje goed gebruiken maar wisten dat dat heel lastig zou worden.

Met volle overtuiging begon de thuisploeg en zette zo de bezoekers onder druk. Toch was het Herentals dat als eerste doel trof. Vincent Morgan scoorde de 1-0 in de achtste minuut. Lance van Duin wist al na vijf minuten de score gelijk te trekken. Opnieuw was het echter Morgan, tijdens één van de vele powerplays die Herentals kreeg, die de Belgen op voorsprong zette.

Amsterdam Tigers
Foto: Robert Bos

Er zou echter gerust worden met een 3-2 stand voor de Tigers. Eerst bracht John Versteeg met een kenmerkende ‘shortside snipe’ Amsterdam op gelijke hoogte. Een matpartijtje tussen Nils Vroemans en Connor Barette leverde Herentals opnieuw een powerplay op, maar het was Amsterdam dat toesloeg. Maarten Brekelmans ging shorthanded op goalie Arne Waumans af en tikte de puck tussen de benen door van de goalie.

Tigers nemen afstand

De voorsprong van de Tigers op dat moment van de wedstrijd was volledig terecht. Ook in de tweede periode bleef de thuisploeg de druk opvoeren. Het zou tot de laatste vijf minuten duren voordat er weer gescoord werd. Opnieuw was het Versteeg die één-op-één met Waumans de sterkste was. Ook hij tikte de puck tussen de benen van de goalie van Herentals door. Nadat Barette even 23 seconden later uit een rebound de 5-2 binnenschoot, schaatste Waumans zelf naar de bank. Het duurde echter niet veel langer dan een minuut voordat ook Kevin van Looveren de puck uit het net kon vissen. Amsterdam-captain Donny Pohlman tikte ook een rebound binnen. Net als bij de goal van Barette was het Tobias Kathan die met een listig schot een kansrijke rebound afdwong.

Comeback Herentals komt te laat

Tigers kwam al vroeg in de derde periode op 7-2 via Stef Overweg. Preston Shupe scoorde nog de 7-3, maar de wedstrijd leek wel gespeeld. Pas in de 57e minuut begon opeens het slotoffensief, mede ingegeven door een aantal straffen aan beide kanten. Emiel Goris en Mitch Morgan tekenden in de 57e en 58e minuut respectievelijk voor de 7-4 en 7-5 (short handed). Nadat goalie Van Looveren het veld verliet, ging Ivan Muso alleen op het lege goal van Herentals af. Het arbitrale trio van dienst zag echter een overtreding aan de andere kant van Martino Bakker.

Dit leidde tot veel frustraties aan Amsterdamse zijde. Bakker kreeg ook nog een extra straf voor zijn aanmerkingen op de leiding. Daardoor stond zijn ploeg nog maar met drie man op het ijs. Met nog negentien seconden te gaan, scoorde Shupe de 7-6, maar verder dan dat kwam Herentals niet. En zoals een fan van de Belgische ploeg zou aangeven, was dat ook zeker niet verdiend geweest.

Een mooie zege dus van Amsterdam Tigers, dat zondag op bezoek mag bij play-off concurrent Mechelen Golden Sharks. De Tigers stegen door de zege naar de achtste plaats, ten koste van Zoetermeer. Zoals Versteeg later bevstigde in het interview met Face-Off, waren dit echt bonuspunten. Tegen de Sharks gaat het weer echt om resultaat in de strijd om de play-offs.

Leuven Chiefs – Antwerp Phantoms 5-3

Bij de eerste Leuvense power play was het raak: Adam Logozzo bracht de thuisploeg aan de leiding. De bezoekers uit Antwerpen bleven stug en gedisciplineerd verder spelen; scoren lukte niet maar de tegenstander laten weglopen ook niet. Na twintig minuten speeltijd stond het nog steeds 1-0. Alec James verdubbelde in de beginfase van periode twee de voorsprong voor zijn Chiefs. Halfweg de match scoorde de jonge Senne Schrickx de aansluitingtreffer voor Phantoms. Sein voor Chiefs om toch wat efficiënter af te werken en nog voor de tweede dweilbeurt hadden Borya Kolyasnikov en Dries Blockx de score naar 4-1 geknald. Phantoms bleef er voor gaan en de partij werd bitsiger.

Foto: Chiefs Leuven

In de slotfase scoorde Akke Klijsen mooi voor de bezoekers, maar Leuvens topscorer James herstelde gauw shorthanded de drie goals voorsprong. Na de zoveelste schermutseling werden van elk team twee spelers naar de douches gestuurd door de ref en in de slotseconden kon Ax L Kila er in een man-meer-situatie  de Phantoms nog naar 5-3 knallen. Dichterbij raakte het team van Coach Gert Peeters niet en zo pakte Leuven weer drie belangrijke punten richting play-offs.

ZOETERMEER PANTERS – AHOUD DEVILS NIJMEGEN 3-6

Panters wist, na de winst van Tigers, dat het moest winnen van Nijmegen om op plek acht te blijven. Daar zag het 40 minuten niet naar uit in de Silverdome. Na de inleidende beschietingen van beide kanten, zette Jeffrey Melissant zijn ploeg op voorsprong. Hij werd knap vrijgespeeld door RJ Reed op de powerplay en kon simpel binnenschieten. AHOUD verzuimde om meer afstand te nemen in het middenstuk, maar raakte twee maal het ijzerwerk. Aan de andere kant kwam Zoetermeer een aantal keer gevaarlijk voor het doel, maar Deniz Mollen keepte –opnieuw- een sterke wedstrijd.

In de 37e minuut kwam de 0-2 toch op het bord; Nick de Jong onderschepte de puck en RJ Reed kon vrij op Ramö af om af te ronden. Kort daarna mocht Branden Eden aanleggen voor een penalty shot, maar hij miste.

In het slotstuk leek het duel vroeg beslist toen Marcel Kars een prima aanval afrondde, na een goede pass van Jim Gudden. Twintig tellen later zette Valentijn Scheffe de Zoetermeerse motor in gang door de 1-3 te maken. Panters leek als gestoken door een bij en Devils was het kwijt. Twee treffers binnen 30 seconden van Joy Turpijn en Bas Tammerijn zette de thuisploeg in de 50e minuut op gelijke hoogte. Zoetermeer had het momentum, maar raakte dat door een straf voor Turpijn kwijt. Op de powerplay maakte Levi Houkes de vierde treffer voor de bezoekers en daarmee werd het licht uitgedaan. Panters was geknakt. Branden Eden en RJ Reed bepaalden de eindstand op 3-6, een zege die over 60 minuten ijshockey bekeken terecht was. Panters zakt door de nederlaag tegen Nijmegen en de winst van Tigers op Herentals naar plaats negen.

Bulldogs Luik – Microz Eaters Limburg 4-3 OT

De strijd in deze streekderby begon vanaf het eerste fluitsignaal. Zoals verwacht geen puik hockey, maar opzittende teams die kort op de man spelend vooral trachtten de tegenstander niet in zijn spel en in zijn ritme te laten komen. De eerste Luikse power play leverde niets op, dat deed het team van Andy Tenbult efficiënter. Na elf seconden in de eerste man-meer-situatie knalde Nick Verschuren zijn Eaters op voorsprong. Luik dwong wel wat kansjes af, Rowan Delil stond meer dan secuur te keepen en het bleef bij die 0-1 voorsprong voor de Limburgers.

Foto: Ice Hockey Photography

Een bliksemsnelle Luikse uitbraak in penalty-kill fase werd mooi afgewerkt door Bryan Henry en zo stonden de bordjes 1-1 gelijk. Het spel ging op en neer, de doelkansen waren talrijk. Halfweg het middenstuk tikte Yoren De Smet de thuisploeg op voorsprong met zijn tiende treffer dit seizoen. Bij een directe counter van Geleen, werd door Lars Van Sloun, mooi gelanceerd door Vadim Gyesbreghs, mooi afgewerkt voor de gelijkmaker. Kort daarop volgde een uitgesponnen Eaters-aanval die simpel door Lukas Bartak tegen de netten getikt werd voor de 2-3 voorsprong. In de slotperiode moest de thuisploeg vooruit en probeerde dat ook, zonder veel succes tegen de attente bezoekers. Tot met nog goed twee minuten te spelen een zeer aanwezige Akim Ramoul alsnog de gelijkmaker kon aantekenen.

Foto: Ice Hockey Photography

Zo kregen we in deze derby nog overtime. En daar toonde Luik zich weer van zijn beste kant. Na niet eens 60 seconden drie tegen drie, bekroonde Alex Bremer zijn wedstrijdprestatie met de winning-goal tot groot jolijt van een flink gevuld Mediacité. Na de verloren Bekerfinale, nu een mooie opsteker voor de Luikse Bulldogs. Zoals Eaters Assistant, Lars Van Sloun, na een sterke persoonlijke prestatie, goed verwoordde “De Top 5, top 6 in deze BeNe League is erg aan elkaar gewaagd. We hadden hier kunnen winnen, moeten winnen, maar dit Luik heeft ook hard gewerkt voor OT-zege.”

Previous Ex-Trapper Dale Weise voor tweede keer naar Montreal Canadiens
Next Nederlandse dames winnen ook tweede oefeninterland van Polen