Anaheim en Edmonton stellen teleur, San Jose hijgt Calgary in de nek


Face-Off IJshockey NHL

Na de All Stars game hadden de meeste Pacific teams een rustige week, vandaar deze update over een langere periode. Anaheim en Edmonton stellen al weken aardig teleur. Cor Machielsen vertelt jullie het wel en wee van de Pacific.

De Sharks kruipen richting de Flames in strijd om de koppositie van de Pacific

Photo: Bruce Bennett NHL

In het trade nieuws twee Pacific teams die wat actie hadden. Jake Muzzin vertrekt bij L.A. Kings en gaat naar de Maple Leafs voor Carl Grundstrom en een first round pick in 2019. Arizona Coyotes krijgen Emil Pettersson (de oudere broer van Elias) van de Nashville Predators voor Laurent Dauphin en Adam Helewka.

Power Ranking Pacific Divisie

Photo: Andy Devlin NHL

1 (2).  San Jose Sharks (73 punten, 33-16-7, L10: 7-3-0, W5)

Inmiddels doen de Sharks een gooi naar de koppositie in de Pacific. Met vijf overwinningen op rij hijgen ze in de nek van de Flames.

vs Coyotes 3-2 OT; Brent Burns met zijn tiende goal van het seizoen voor de OT winner.
@ Jets 3-2 OT; Wederom een overtime overwinning, dit keer was het Joe Pavelski die met een shorthanded goal het extra punt in pikte.
@ Flames 5-2; Op bezoek bij de koploper in de Pacific werd een relatief makkelijke overwinning geboekt. Twee goals van zowel Evander Kane en Tomas Hertl braken het verzet van de Flames.
@ Oilers 5-2; Wederom een 5-2 score voor de Sharks die in een goede flow zitten. Twee assists van Joe Thornton brengen hem op gelijke hoogte met legende Gordie Howe, en Kevin Labanc scoorde zijn eerste hattrick in de NHL voor de Sharks.

2 (7). L.A. Kings (51 punten, 23-27-5, L10: 6-2-2, L1)

De Kings hebben inmiddels de laatste plaats verlaten en deze over gedaan aan de Ducks. Vijf wedstrijden met drie overwinningen en een puntje na een overtime verlies.

@ Islanders 2-4; De twee goals kwamen van de sticks via Anze Kopitar en Ilya Kovalchuk.
@ Rangers 4-3 OT; een minuut voor tijd sta je 3-2 achter dan gaat Jonathoan Quick van het ijs en scoort Adrian Kempe de 3-3 en vijfentwintig seconden later is de overwinning een feit met de overtime winner door Tyler Toffoli.
@ Devils 5-1; Een ruime overwinning voor de Kings tegen de Devils. Kovalchuk scoorde bij zijn terugkeer bij de Devils. Toffoli scoorde er twee en Kopitar had drie assists.
@ Flyers 3-2 SO; Op bezoek in Philadelphia werd de acht game winning streak van de Flyers gebroken. Het trucje wat hielp tegen de Rangers kregen ze nu zelf om de oren dertien seconden voor tijd, alleen pakte ze de winst in de shootouts. Tyler Toffoli schoot de winnende shootout achter goalie Anthony Stolarz.
@ Bruins 4-5 OT; De Kings kwamen sterk terug na een 2-4 achterstand om zo toch een puntje over te houden aan deze wedstrijd, alleen waren ze niet bestand tegen Patrice Bergeron die in zijn duizendste wedstrijd de overtime winner binnenschoot. Oscar Fantenberg scoorde zijn eerste goal van dit seizoen bij de 4-4.

3 (5). Vancouver Canucks (57 punten, 25-24-7, L10: 5-3-2, W1)

Als Elias Pettersson niet de Calder Trophy wint dan kan men die trofee schrappen want wie zou er anders recht op hebben?

@ Avalanche 5-1; Goalie Jakob Markström maakte 34 reddingen en twee spelers scoorde een goal en hadden een assist. Jake Virtanen en Antoine Roussel deden dat.
@ Flyers 1-2; De Canucks konden alleen via Brock Boeser goalie Carter Hart passeren. Hij maakte 41 saves. Een goede wedstrijd van de Canucks werd niet beloond.
@ Capitals 2-3; Wederom een “één goal nederlaag” Markus Granlund en Elias Pettersson scoorden de twee goals. Bo Horvat mistte een penalty shot.
@ Blackhawks 3-4 OT; Het was Elias Pettersson die de gelijkmaker scoorde in de 58e minuut vanuit een powerplay. Die leverde dus een puntje op want in de overtime was het Jonathan Toews die het extra punt in Chicago hield.
vs Flames 4-3 SO; Jakob Markström stopte alle drie de shootouts van de Flames, terwijl Pettersson als enige wel zijn shootout wist te scoren. Tijdens de wedstrijd gaf hij ook nog twee assists, wat hem al op vijftig punten bracht. Het record van de Canucks is 60 goals door een rookie en dat staat op de naam van Pavel Bure en Ivan Hlinka.

4 (3). Vegas Golden Knights (66 punten, 31-22-4, L10: 4-6-0, L1)

Vijf wedstrijden, vier punten. Maar voorlopig nog steeds stevig op de derde plek in de Pacific.

@ Hurricanes 2-5; Met derde goalie Maxime Lagace kon er geen eer worden behaald tegen Carolina. Shea Theodore scoorde beide goals voor de Knights.
@ Panthers 1-3; Wel weer een franchise record, alleen een negatief. Voor het eerst sinds het bestaan werd er voor de vierde keer op rij verloren door de Knights. Marc-Andre Fleury maakte 22 saves en Max Pacioretty scoorde de enige Vegas goal.
@ Lightning 3-2 SO; op bezoek bij de League leider werd er gewonnen. Na een 2-0 achterstand kwamen ze terug tot 2-2 via Cody Eakin en Valentin Zykov die zijn eerste goal scoorde voor de Golden Knights. Tampa had in de overtime nul schoten op doel en de Knights zes, pas in de shootouts konden ze de winst pakken doordat Alex Tuch de game winning shootout binnen schoot.

@ Red Wings 4-3; Een sterke tweede periode met drie goals, twee van Jonathan Marchessault en één van William Karlsson, zorgden voor de basis van de overwinning. Brayden McNabb scoorde de vierde goal halverwege de derde periode.
vs Blue Jackets 3-4; Een 3-2 voorsprong tien minuten voor tijd door goals van Nate Schmidt, Jon Merill en Cody Eakin kon niet worden vastgehouden. Cam Atkinson scoorde twee keer voor Columbus in 54e en 57e minuut.

5 (4). Edmonton Oilers (53 punten, 24-26-5, L10: 3-5-2, L1)

Eén goede wedstrijd gevolgd door drie slechte, gaan je geen play-offs opleveren.

@ Flyers 4-5 OT; In vijf tegen vijf gewoon de betere zijn, maar wel vier powerplay goals incasseren, een 4-2 voorsprong door goals van Ty Rattie, Connor McDavid, Adam Larsson en een short handed goal van Zack Kassian waren niet voldoende voor het extra punt.
@ Canadiens 3-4 OT; Het gouden duo liet de zon weer even schijnen voor de Oilers. Twee goals van Leon Draisatl en één van Connor McDavid betekende een 3-2 voorsprong na veertig minuten. Dat was weer niet voldoende om de winst binnen te halen.
vs Blackhawks 2-6; Ook hier na veertig minuten weer een voorsprong 2-1 door twee powerplay goals van Leon Draisatl. Echter zette Edmonton in de derde periode een nieuw NHL record neer. Vier goals incasseren binnen 2:48 minuten is een nieuw record.
@ Wild 4-1; Tegen de Wild was het weer een uitstekende wedstrijd van de Oilers. Op het juiste moment toeslaan. Na twee minuten al via Darnell Nurse, Ty Rattie deed het in de tweede periode. Na de aansluitingstreffer van Joel Eriksson Ek, was het Draisatl met de 1-3 en Zack Kassian met de empty netter voor de eindstand van 1-4.
vs Sharks 2-5; De Sharks zijn op het moment gewoon een paar klassen beter dan de Oilers. Fouten worden onherroepelijk afgestraft. Na de eerste periode was het al 0-2. Ryan Nugent-Hopkins en Zack Kassian wisten de goals te scoren voor de Oilers. Coach Ken Hitchcock weet het inmiddels ook niet meer.

6 (1). Calgary Flames (74 punten, 34-15-6, L10: 6-2-2, L2)

De Flames zijn niet helemaal okselfris begonnen aan de eerste twee weken na het All Star weekend.

@ Capitals 3-4; Eén puntje leek in de maak maar Evgeny Kuznetsov scoorde in de allerlaatste minuut een powerplay goal zodat de Flames na drie goals via Mikael Backlund, Garnet Hathaway en Elias Lindholm met lege handen staan.
@ Hurricanes 4-3; het mooie aan deze overwinning was dat drie ex Hurricanes wisten te scoren tegen hun oude club. Elias Lindholm, Derek Ryan en Noah Hanifin hielpen mee aan de overwinning. Garnet Hathaway maakte het kwartet compleet.
vs Sharks 2-5; In de strijd om de koppositie werden de Flames thuis, na een voorsprong van 1-0 door Mark Jankowski, overlopen door de Sharks. Vier goals op een rij voor San Jose voordat T.J. Brodie weer wat terug deed.
@ Canucks 3-4 SO; Een 2-3 voorsprong kon maar anderhalve minuut worden vastgehouden en daar werd een dure prijs voor betaald door de shutouts te verliezen. De drie goals kwamen van Elias Lindholm, Sam Bennett en Andrew Mangiapane die zijn eerste NHL-goal maakte.

7 (6). Arizona Coyotes (53 punten, 24-26-5, L10: 4-4-2, W1)

Eén overwinning in vijf wedstrijden brengt je niet naar de wild card spot. Ook de Coyotes zullen hun prestaties moeten verbeteren in de laatste 27 wedstrijden van het seizoen.

@ Sharks 2-3 OT; Eén goal van Conor Garland in de eerste en één van Josh Archibald in de derde leverde een puntje op.
@ Stars 4-5; Na 47 minuten stond het 4-4 maar een puntje of een overwinning werd niet behaald ondanks de goals van Oliver Ekman-Larsson, Kevin Connauton (met zijn eerste van dit seizoen), Vinnie Hinostroza en Alex Galchenyuk doordat Tyler Seguin de winnende maakte in de 52e minuut. Arizona had een veel betere schoten verhouding van 42-29, maar Ben Bischop was lastig te passeren.
@ Predators 2-5; Tegen de Predators kon men geen vuist maken. Ondanks een 1-0 voorsprong door Vinnie Hinostroza en de 2-3 door Derek Stepan werd men in de laatste periode ruim verslagen.
vs Blue Jackets 2-4; Na een 0-2 achterstand kwamen de Coyotes terug binnen twee minuten door goals van Jordan Oesterle en Conor Garland. Echter scoorde Columbus daarna nog twee keer.
vs Stars 3-2; In de rematch tegen de Stars kwam Arizona op een 3-0 voorsprong door goals van Alex Goligolski en twee van Alex Galchenyuk. In de 56e minuut scoorde Dallas twee keer maar men kon Darcy Kuemper daarna niet meer passeren zodat de overwinning in Arizona bleef.

8 (8). Anaheim Ducks (51 punten, 21-26-9, L10: 2-8-0, L7)

Het begint een triest verhaal te worden voor de Ducks. Op 8 december stond men nog achttien punten voor op de Kings maar inmiddels hebben die de achterstand geheel weggewerkt. Van de laatste twintig wedstrijden werden er maar twee gewonnen.

@ Jets 3-9; Een zware nederlaag werd er geleden in Winnipeg. Er werd gescoord door Nick Ritchie, Daniel Sprong en Devin Shore.
@ Maple Leafs 1-6; Wederom een zware nederlaag. De enige goal kwam van Rickard Rakell.
@ Canadiens 1-4; Canada ligt de Ducks niet zo goed. Wederom een nederlaag en de enige goal kwam van Ryan Getzlaf.
@ Senators 0-4; In Ottawa kon men niet eens scoren. Men kreeg een shutout tegen van Anders Nilsson die 45 reddingen maakte.
@ Flyers 2-6; Ook weer op Amerikaans grondgebied werd het er niet makkelijker op. Tegen het in worm zijnde Philadelphia was na de eerste periode de stand al 0-4. Adam Henrique en Nick Ritchie maakte het weer een beetje spannend maar het slotakkoord was voor de Flyers.
Onze Daniel Sprong kwam tot een punt door de goal tegen de Jets. In vijf wedstrijden kwam hij tot twaalf schoten en een ijstijd van 14:51 gemiddeld per wedstrijd.

Three stars of the week

1. Anze Kopitar

Drie goals en vier assists mede dankzij hem klimmen de Kings stapje voor stapje.

2. Connor McDavid

Inmiddels staat hij “gewoon” weer op de tweede plek met 80 punten, één punt nog achter Nikita Kucherov. Deze periode scoorde McDavid twee goals en vijf assists. Hoeveel zou hij er kunnen maken als hij bijvoorbeeld bij goed draaiende teams als Tampa of Toronto had gespeeld?

3. Martin Jones

Drie wedstrijden en drie overwinningen met een save percentage van .937 en een goals against gemiddelde van 1.94
De actuele stand van de Pacific.

Previous Nederlandse dames winnen ook tweede oefeninterland van Polen
Next Tilburg wint voor de vierde keer dit seizoen overtuigend van Rostock