SHL Seizoen 2018-2019: De complete voorbeschouwing!


Face-Off IJshockey SHL

Zaterdag begint, na een erg warme zomer in Zweden, weer de SHL. Zal Växjö Lakers hun vorig seizoen behaalde kampioenschap kunnen prolongeren? Na Djurgården IF in 2000/01, is dat alleen nog maar Skellefteå AIK in 2013/14 gelukt.  En wat gaat promovendus en ‘talentenfabriek’ Timrå  IK doen? Vanaf dit seizoen kunnen jullie alles lezen over de SHL waar we met Barend Hoogteijling een echte Zweden-expert in huis hebben.

Face-Off IJshockey SHL

De Kampioen

Växjö Lakers  gaat het seizoen zeker van start als één van de favorieten maar zal supertalent Elias Pettersson zeker gaan missen. Pettersson domineerde vorig jaar als 18-jarige de SHL en was zowel topscorer over het gehele SHL seizoen (44 wedstrijden – 56 punten) als de play-offs (19 punten in 13 wedstrijden). Pettersson is nu naar Vancouver Canucks en Växjö Lakers kijkt hoopvol naar hun nieuwe talent, de Duitser Dominik Bokk (2018 round 1 #25 overall by St. Louis Blues).

Växjö kan natuurlijk altijd nog steunen op twee meer dan goede goalies Viktor Andrén en routinier Viktor Fasth die samen als het beste goalie-duo van de SHL worden gezien.  Met Joel Persson (geleend van Edmonton Oilers) heeft de ploeg één van de beste verdedigers van de SHL in de gelederen. Terwijl ook van Niclas Burström (overgekomen vanuit de KHL maar in Zweden al ruimschots bekend van zijn tijd bij Skellefteå AIK) veel verwacht mag worden en Daniel Rahimi zijn mannetje ook wel weet te staan.

Aanvallend is het voor Växjö onbekender wat het nieuwe seizoen gaat brengen. Naast Pettersson zijn ook en Andrew Calof (KHL – Torpedo Nizhny Novgorod) en Robert Rosén (KHL – HK Sochi) vertrokken. De nummers 10 en 11 van de topscorerslijst van vorig seizoen. De slagkracht zal nu moeten komen van onder andere Dominik Bokk en de van San Diego Gulls (AHL) overgekomen Dennis Rasmussen en Austin Ortega. Ook het Deense talent Jonas Røndbjerg mag in de gaten worden gehouden.

De Uitdager

De grootste favoriet is echter Djurgården IF, dat Daniel Brodin terug in het team heeft na lang blessureleed en één van de beste aanwinsten heeft binnen gehaald: Jacob Josefsson. Josefsson heeft zijn opleiding gehad bij Djurgården IF en is na een zeven seizoenen New Jersey Devils en een seizoen Buffalo Sabres nu weer terug.

Met Robin Jensen en vooral Adam Reideborn heeft de ploeg uit Stockholm twee erg goede goalies. Reideborn was vorig seizoen de beste goalie van de SHL. Linus Hultström zal niet alleen verdedigend sterk voor de dag gaan komen, ook zijn verwoestende schot is gevreesd bij de goalies van de andere teams. Aanvallend zullen vooral Dick Axelsson en Andreas Engqvist de dienst uit gaan maken. Verder horen buiten Växjö Lakers en Djurgården IF ook Färjestad BK, HV71 en Luleå tot de favorieten.

Overige ploegen

Verrassing van het seizoen zal volgens mij Rögle BK zijn dat met Lucas Elvenes (Vegas Golden Knights) en Rasmus Sandin (nu nog in training bij Toronto Maple Leafs) twee talenten heeft die respectievelijk in 2017 en 2018 zijn gedraft voor de NHL.

Mora IK, Örebro HK en Timrå IK zullen zich waarschijnlijk bezig moeten gaan houden met de laatste plaatsen van de ranglijst. Mora IK en Örebro HK hadden het vorig seizoen al zwaar maar wisten zich beide te handhaven. Timrå IK is na een afwezigheid van vijf seizoenen weer terug op het hoogste niveau in Zweden, de promovendus zal een moeilijk jaar tegemoet zien, net als Mora IK vorig jaar had als nieuwkomer.

SHL Face-Off IJshockey

Timrå heeft in het verleden nooit geweldige prestaties geleverd, maar heeft toch heel wat goede talenten in de gelederen gehad. Zo hebben onder andere de volgende spelers hun opleiding bij Timrå IK gehad: Elias Petterssson, Anton Strålman, Henrik Zetterberg en Mats Näslund. De laatste twee zijn wereldkampioen en Olympisch kampioen geworden en hebben de Stanley Cup gewonnen.

Het gaat in ieder geval weer een bewogen seizoen worden!

 

Previous BeNe League Preview: Is Antwerp Phantoms klaar voor het grote werk?
Next Austin Watson (Nashville Predators) 27 duels geschorst