Hattrick voor Frölunda Indians


Face-Off IJshockey CHL

Gisteren speelden Frölunda Indians en Red Bull München tegen elkaar in de finale van de CHL. Barend Hoogteijling zag de wedstrijd en doet verslag.

Frölunda Indians stond voor de vierde keer in vijf jaar in de CHL-finale. Na de 3-1 winst op Red Bull München gisteravond, gaat de beker nu voor de derde keer in de prijzenkast van de ploeg uit Göteborg.

Aftastende beginfase

Voorafgaand aan dit duel werd zowel de powerplay als de penalty-kill van de Zweden al geprezen. In deze wedstrijd tegen de ploeg uit Beieren lieten ze, als geroutineerde finale-spelers, zien dat dat terecht was. Een uitverkocht Scandinavium (12.044 toeschouwers) zag een beginfase waarin de teams elkaar aftastte en Chay Genoway al vrij snel naar de strafbank moest. Terwijl de Canadees zijn straf uitzat, kon de Zweedse penalty-kill-unit voor de eerste keer deze avond laten zien wat het waard was. RBM kon geen echte kans creëren en de pucks die niet werden geblokt, waren geen probleem voor goalie Johan Gustafsson.

Fagemo scoort in de powerplay

Met voor ieder team weer vijf man op het ijs verhoogde Frölunda het tempo. München verdedigde goed en agressief, maar halverwege de eerste periode moest Mark Voakes naar de strafbank. Iets meer dan een minuut later kon de Canadees in Duitse dienst weer het ijs op. De Indians hadden toegeslagen op de powerplay. Het achttien jarige talent Samuel Fagemo kreeg de puck van Genoway en met een slap-shot passeerde hij Danny aus den Birken 1-0.

München bijt van zich af

Na de goal kwamen er kansen voor München maar Gustafsson speelde een geweldige wedstrijd. Bovendien werden door zijn teamgenoten heel wat schoten geblokt. RBM bleef stevig forechecken maar de snellere en technischere Zweden stelden Aus den Birken ook regelmatig op de proef.

De derde straf van de wedstrijd ging in de laatste minuut van de eerste periode naar Viktor Ekbom, waardoor München weer de kans kreeg om met een man meer de gelijkmaker te maken. In de resterende tijd van de eerste periode lukte dat niet meer, dus moest Ekbom ook de eerste minuut van het middenstuk op de strafbank plaatsnemen.

Powerplay Frölunda: goal

Daarin slaagde het niet, ondanks dat Gustafsson wel uit positie werd gespeeld en Yannic Seidenberg de puck voor een haast leeg doel voor het intikken had. Even later mocht Frölunda haar powerplay weer laten zien toen de Deen Mads Christensen op de strafbank van Red Bull moest plaatsnemen. Waar de Zuid-Duitse ploeg in twee powerplays niet wist te scoren, was het bij de tweede powerplay van de ploeg van de Zweedse westkust voor de tweede keer raak. Aanvoerder en routinier Joel Lundqvist wist de puck bij topscorer Ryan Lasch te krijgen, die met een fraaie schijnbeweging Aus den Birken wist te passeren door de puck nog net onder de legguards van de Duitser door te schuiven: 2-0.

Rakhshani naar de kleedkamer, Seidenberg naar de strafbank

Net over de helft van de wedstrijd werd Rhett Rakhshani tegen het ijs gewerkt, die maar langzaam opkrabbelde en naar bank van Frölunda strompelde. In de herhaling werd duidelijk dat hij voordat hij op het ijs terecht kwam een check-to-the-head kreeg van Seidenberg, die voor twee keer twee minuten zijn zonden kon gaan overdenken. Rakhshani werd daarna al snel naar de kleedkamer begeleid en kwam niet meer terug in de wedstrijd.

Derde powerplay, derde goal

De derde powerplay voor de ploeg uit Göteborg, en weer was deze dodelijk effectief. Met snelle passes werd Ponthus Westerholm door Simon Hjalmarsson en Lundqvist vrij voor de goal gezet: 3-0. Op het einde van de tweede periode kregen de Duitser nog volop kansen om terug te komen. Zeker toen eerst Westerholm voor twee minuten moest gaan zitten en Ekbom hem anderhalve minuut later gezelschap kwam houden. In deze lange  powerplay, waarin het zelfs een halve minuut vijf tegen drie speelde, wist München echter niet tot scoren te komen.

Aus den Birken al heel vroeg naar de kant

In de laatste periode moest RBM komen en de druk op het doel van Gustafsson werd opgevoerd. Met Oliwer Fjällström nog op de strafbank liepen de gemoederen tussen Patrick Hager en Mats Rosseli-Olsen zo hoog op dat ook zij, met 51:21 op de klok, naar de strafbank moesten om af te koelen. München coach Don Jackson besloot om zijn goalie Aus den Birken naar de kant te halen voor nog een extra veldspeler in deze powerplay. Met succes, want acht seconden later moest Gustafsson dan toch de puck uit het net halen nadat Yasin Ehliz de 3-1 had gescoord.

Indians spelen wedstrijd geroutineerd uit

Aus den Birken weer terug op het ijs en ondanks dat de Duitsers druk bleven zetten wist Frölunda Indians de rust te bewaren en speelde de rest van de wedstrijd geroutineerd uit. RBM wist niet meer echt gevaarlijk te worden.

Goalies MVP van de finale

Beide goalies werden als beste speler van hun team gekozen. En dat was terecht: Aus den Birken moest drie goals incasseren, maar had ook 28 saves, Gustafsson had 35 saves. Fagemo was de meest opvallende veldspeler met zijn goal en met zijn energieke en technische spel was hij, vooral in de eerste twee periodes, een ware plaag voor de Duitsers.

De echte MVP van de finale waren echter de special teams van de Indians. De penalty-kill zat prima in elkaar met slechts één goal op zeven PK’s. De powerplay was nog indrukwekkender met drie goals op zes mogelijkheden.

Topscorer, MVP en top coach

Ryan Lasch werd met 22 punten (5G, 17A) topscorer van het CHL seizoen. Red Bull München speler Trevor Parkes werd, via een internet verkiezing, verkozen tot MVP van dit seizoen.
Voor Frölunda coach Roger Rönnberg is het in zijn zesde jaar bij de club zijn vierde grote prijs. Eerder voerde Rönnberg in Göteborg al de CHL titel en het Zweeds kampioenschap in 2016 , waarna een jaar later de CHL titel werd geprolongeerd.

Joel Lundqvist, Samuel Fagemo en Johan Gustafsson over de wedstrijd en de derde CHL winst.

Previous Wereldgoal in Wolfsburg, Krefeld heeft een wonder nodig om de play-offs te halen
Next BREAK! Final Four weekend wordt NIET in Nijmegen gespeeld