Draftwatch: Zweedse talenten op een rijtje


Face-Off IJshockey Draft Watch

Dit jaar zal er geen Zweedse speler van het kaliber Rasmus Dahlin (2018) of Elias Pettersson (2017) in de draft voorbij komen. Ook zal het niet zo zijn als in 2015 toen de eerste Zweedse speler ‘pas’ als twintigste werd gekozen (Joel Eriksson-Ek).

Lawrence Pilut - Buffalo Sabres
Lawrence Pilut – Buffalo Sabres

Soms glipt er een speler door het net van de scouts zoals bijvoorbeeld Lawrence Pilut, die nooit is gedraft en afgelopen zomer een contract tekende bij Buffalo Sabres en na zestien wedstrijden bij Rochester Americans (het AHL team van Buffalo) nu bij de Sabres zijn kunsten laat zien. Wellicht zit er ook nu weer een herkansing in voor de NHL-teams. Barend Hoogteijling praat je bij over de Zweedse talenten.

Philip Broberg (D)        AIK  

Over Broberg heeft Face-off.nl al in een eerdere Draftwatch bericht. Broberg hoort bij de Europese top prospect voor de komende Draft.
Zeer waarschijnlijk zal hij de eerste Zweed zijn die op 21 juni gekozen zal worden. Een plaats bij de eerste tien overall moet mogelijk zijn.
Broberg is halverwege vorig seizoen van Örebro overgestapt naar AIK. Voor beide clubs speelde hij vorig seizoen in de SuperElit (het hoogste niveau voor U20 in Zweden). Dit seizoen speelt hij voor AIK in de AllSvenskan en krijgt veel ijstijd (ruim zestien minuten gemiddeld) bij het team dat tweede staat op dit moment. Bij Örebro, dat onderaan meedraait in de SHL, zou hij waarschijnlijk aan minder ijstijd toegekomen zijn.
Broberg is een goede, snelle schaatser, hij is lang (1.90 m) maar kan (moet) nog wel verbeteren met zijn stick-handling.

Victor Söderström (D)  Brynäs IF

Als tweede Zweed staat Victor Söderström op de lijstjes. Söderström wordt genoemd om als tiende tot vijftiende gekozen te worden. Net zoals Broberg is Söderström een verdediger met, zoals je van een Zweeds talent mag verwachten, prima schaatskwaliteiten en puck-handling. Verder heeft hij een hard schot en staat fysiek zeker zijn mannetje.

Söderström speelt voor Brynäs IF in de SHL. Van alle junioren (U20) in de SHL heeft hij de op een na meeste ijstijd (15:29 minuten). Hij is een speler die steeds de juiste beslissing maakt als hij aan de puck is. Of door zelf de aanval in te zetten of door een goede pass. Söderström straalt zelfvertrouwen uit op het ijs door de manier waarop hij passt en voor aanvallende opties kiest. In de wedstrijd die ik hem zag spelen in oktober (HV71 – Brynäs) liet hij duidelijk zien al een heel volwassen spel te kunnen spelen. Een opvallende speler; technisch en fysiek. Misschien nog iets te onstuimig in het ‘toehappen’ naar de eerste beweging van de aanvaller, maar omdat hij zelf snel is kan hij zijn fout vaak direct corrigeren.

Victor Söderström - Brynäs IF
Victor Söderström (#8) zet Simon Önerud vast tegen de boarding – HV71- Brynäs IF (Foto: FaceOff.nl)

Afgelopen zaterdag deelde Söderström deze check uit. De commentatoren waren onder de indruk van zijn inzet en timing. zeker voor een speler van zijn leeftijd.

Tobias Björnfot (D)      Djurgården IF

Een plek rond de eerste twintig – vijfentwintig. Dat moet mogelijk zijn voor Tobias Björnfot. Bjönfot speelt zijn wedstrijden voor Djurgården en doet dat voornamelijk in de SuperElit. In de SHL heeft hij dit seizoen vier keer voor DIF op het ijs gestaan.
De derde verdediger in de lijst met Zweedse talenten. Ook Björnfot is weer een uitstekende schaatser, die de puck goed kan opbrengen. Hij heeft een prima pols-schot.

Tobias Björnfot - Djurgården IF
Tobias Björnfot – Djurgården IF (Foto: Bild&IT)

Simon Holmström (RW)         HV71

Ook voor Simon Holmström zou een plek tussen de eerste twintig – vijfentwintig mogelijk moeten zijn. Wat opvallend is aan deze speler van HV71? Het is de eerste aanvaller in deze lijst. Dit seizoen is deze behendige right-winger al een hele tijd geblesseerd (iets met zijn heup), maar hij staat nog altijd op de verschillende lijsten om in juni bij de draft in de eerste ronde gekozen te worden. Holström heeft het talent om met zijn geweldige pass de vrije medespeler te vinden. Vaak wordt deze beslissende pass vanachter de goal door hem gemaakt. Als zestien jarige deed hij het vorig seizoen niet onverdienstelijk in de SuperElit. Zijn inbreng wordt als cruciaal gezien in het behalen van het kampioenschap van HV in de SuperElit.

Simon Holmström - HV71 - Foto Stefan Lantz Bildbyrån
Simon Holmström – HV71 (Foto: Stefan Lantz – Bildbyrån)

Albin Grewe (C/RW)    Djurgården IF

In de eerste ronde zal deze fysiek sterke speler uit noord Stockholm waarschijnlijk nog niet gekozen worden. Vroeg in de tweede ronde zou zeker moeten kunnen. Zijn coach zegt over hem: “Als ie kan vreet hij zijn tegenstander met huid en haar op. Die jongen is een T-Rex!” Dat zegt veel over de intensiteit waarmee Albin Grewe op het ijs staat voor Djurgården. Hij wisselt wedstrijden in de SHL af met die in de SuperElit. Grewe kan zowel als center als right-winger goed uit de voeten.

Albin Grewe - Djurgården IF
Albin Grewe – Djurgården IF (Foto: Simon Hastegård – Bildbyrån)

Zelf zegt Grewe over zijn speelstijl: “Het zit in me om er vol in te gaan, de zware klus te klaren, te knallen en verwarring te zaaien bij de tegenstander. Het maakt dan niet uit of ik bij de junioren speel of in de SHL”.

Veel jongere spelers zijn wat behoudender in hun spel als ze voor het eerst op top-niveau spelen. Grewe heeft dat niet. Hij heeft een ‘take-no-prisoners’-mentaliteit.

Samuel Fagemo (LW/RW)     Frölunda Indians

Vorig jaar werd Fagemo niet gekozen in de draft. Dit jaar zal dat vrijwel zeker wel gebeuren. Fagemo begon dit jaar nog in de SuperElit maar is inmiddels een vaste waarde voor de Indians in de SHL en de CHL. Fagemo speelt dit seizoen een veel volwassener spel. Een speler die veel energie heeft in zijn spel met een sterke ‘drive’ richting de goal. Fagemo is sterk in één tegen één situaties.

Nils Höglander (LW)     Rögle BK

Nils Höglander - Rögle BK
Nils Höglander – Rögle BK

Een andere speler voor de tweede ronde in de draft is Nils Höglander. In tegenstelling to Broberg maakte hij juist de stap van AIK (AllSvenskan) naar de SHL (Rögle). Daar laat de winger met de capaciteit om het spel te maken zien dat hij een onstopbare motor heeft. In de SuperElit liet hij, onder leeftijdgenoten al zien een prima spelverdeler te zijn. Ook in de SHL laat hij dit nu zien. Met 1,74 meter is hij niet groot maar hij speelt alsof hij 15 centimeter groter is en zet geen stap opzij voor zijn tegenstander.

Tip voor Draft 2020

Hij zestien jaar en nog te jong om aan de Draft van 20119 mee te kunnen doen. Volgend jaar zit hij zeker in de top-tien. Lukas Raymond speelt voor Frölunda Indians. In de SuperElit speelde hij dit seizoen 24 wedstrijden (10 goals, 21 assists). In de SHL heeft hij zich in zeven wedstrijden ook al laten zien met twee goals.

 

 

 

 

Previous San Jose Sharks kruipen richting de top van de Pacific division
Next Tilburg Trappers verliest ruim van Crocodiles Hamburg