San Jose Sharks kruipen richting de top van de Pacific division


Face-Off IJshockey NHL

Alweer een week voorbij in de Pacific Divisie. Cor Machielsen blikt terug en bekijkt welke clubs de goede kant op gaan en wie zich zorgen moeten maken.

NEWS: Leon Draisatl mag zich voegen bij de NHL All Stars Pacific Division.

Edmonton Oilers forward Leon Draisatl mag aansluiten bij captain Connor McDavid in het all star team Pacific na de keuze van het publiek onder het mom van Last Men In. Het is de eerste keer dat de Duitser zich bij het All Star Team kan vervoegen. Voor de andere divisies zijn verkozen Kris Letang, Jeff Skinner en Gabriel Landeskog.

Jordan Weal komt naar de Arizona Coyotes van de Philadelphia Flyers in ruil voor Jacob Graves.

De week en de power rankings

1. San Jose Sharks 61 pt 27-13-7 last 10 8-1-1 W6

De Sharks hebben een goede week achter de rug met vier overwinningen op rij waaronder drie tegen een divisie tegenstander. De Kings, Oilers en Knights konden met 0 punten vertrekken uit San Jose. Ook de Senators konden met de staart tussen de benen naar huis.


Beste man afgelopen week was Erik Karlsson met zes assists. Brent Burns deed het ook niet onfortuinlijk met twee goals en drie assists. En speelde zijn duizendste NHL wedstrijd. Al kan ook een hoop succes richting goalie Martin Jones die deze week met .955 en GAA van 1.33 het beste presteerde van alle goalies in the Pacific.


2. Calgary Flames 63pt 29-13-4 last 10 7-2-1 W4

Drie wedstrijden voor de Flames en in twee van de drie wedstrijden kwamen ze achter en in de derde periode maakten ze het verschil. Tegen de Blackhawks (4-3) maakte een powerplay goal en een short handed goal het verschil. Tegen de Avalanche (3-5) schoten ze maar zestien keer op de goal en scoorden er vijf! terwijl ze zelf vijfendertig keer een schot moesten verwerken maar David Rittich er maar drie door liet. Ook tegen de Panthers (4-3) kwamen ze terug na een 0-2 achterstand.

3. Arizona Coyotes 43 pt 20-21-3 last 10 6-3-1 W3

De Coyotes begonnen de week goed met een 5-0 overwinning op de Rangers, Darcy Kuemper pakte de shutout door alle 23 schoten te stoppen. De volgende wedstrijd werden de Canucks verslagen door een OT winner van Richard Panik.

En op bezoek bij de Oilers was de grote man Connor Garland die twee powerplay goals scoorde via het hoofd (tien hechtingen) en met de schaats.


4. Vegas Golden Knights 60 pt 28-16-4 last 10 8-1-1 W1

Was het succes in het start seizoen beginners geluk of staat er toch een goed team en een goede organisatie? Je kunt van het laatste uitgaan. Ondanks een wat “mindere” week met een vierde plek op de ranking na drie overwinningen en een verlies partij doen ze gewoon volop mee in de strijd om de play-offs en het divisie kampioenschap. De enige verliespartij was tegen de Sharks (2-3), maar de drie overwinningen werden veilig gesteld tegen de New York clubs Devils (3-2) en Rangers (4-2) en in overtime tegen de Blackhawks (4-3). Verrassend is dan wel dat Alex Tuch de beste scorer was met vijf punten via een goal en vier assists.

5. Edmonton Oilers 45 pt 21-21-3 last 10 3-7-0 L1

De Oilers moeten toch echt gaan vrezen dat ze alweer voor de derde keer in vier jaar met Connor McDavid de play-offs gaan mislopen. De selectie is gewoon niet uitgebalanceerd genoeg. En dat zal dan ook het einde zijn van GM Peter Chiarelli omdat de board als harde eis heeft gesteld play-offs te halen en anders is het doei, houdoe en bedankt. Vier wedstrijden, en daarin zes tegengoals die niet via de stick werden gescoord. Over bad bounces gesproken. De twee winstpartijen waren tegen de Ducks (4-0) en de Panthers (4-3 SO), en er werd ruim verloren van de Sharks (7-2) en nipt van de Coyotes (2-3) en in deze twee games zaten die zes bad bounces. Gelukkig hebben ze Connor nog die de best scorende speler in de Pacific afgelopen week was, al zal daar voor de eventuele nieuwe GM en coach ook een flinke missie zijn om er een goed team van te maken i.v.m. de salary cap.

6. Los Angeles Kings 39 pt 18-25-3 last 10 5-5-0 W1

De Kings blijven hun puntjes bijeen sprokkelen. Ze verloren van de Sharks (1-3) en Senators (1-4), maar wonnen dan wel weer van de Penguins met 5-2 die juist een 9-1-0 score hadden over de laatste tien wedstrijden. Ilja Kovalchuk de grote zomer acquisitie heeft ze nog weinig succes gebracht. Gelukkig kunnen ze altijd teren op Anze Kopitar die deze week een op een liep. Drie wedstrijden drie goals. De wedstrijd tegen Pittsburgh stond onder het thema Star Wars Night, en Snoop Doggy Dog beheerde de play by play.

7. Vancouver Canucks 45 pt 20-21-5 last 10 4-5-1 L1

Maar één wedstrijd deze week voor de Canucks. Het enige wat ze kunnen doen is wachten totdat Elias Pettersson weer terug is en weer wat fleur in het spel brengt van Vancouver. De enige wedstrijd was tegen de Coyotes (3-4) en werd in overtime verloren.

8. Anaheim Ducks 45 pt 45-19-18 last 10 0-7-3 L10

Een tien game losing streak, met deze week drie wedstrijden. De Oilers (o-4) kwamen langs en de Ducks kregen een shutout om de oren. Daarna kwamen de Senators voorbij (1-2 OT) en tegen de Penguins namen ze een 3-0 voorsprong mede dankzij een mooie goal van Daniel Sprong maar na zestig minuten stond er gewoon 4-7 op het scorebord.
Coach Randy Carlyle liep ook nog eens boos weg tijdens een interview omdat de verslaggever een vraag stelde of zijn positie niet onder druk stond na tien nederlagen op rij. Dit lijkt me toch een juiste vraag na zoveel nederlagen.

Three stars of the week

photo by Andy Devlin-NHLI

1. Connor McDavid; ondanks dat zijn team er niet veel van bakt, staat hij toch gewoon in de top van de meeste klassementen. Zo ook deze week, goed voor zes punten met vier goals en twee assists.

2. Alex Galchenyuk; een verrassende naam tussen McDavid en Karlsson maar toch goed voor een goal en vijf assists deze week en dat met de helft van de ijstijd die de andere twee hadden. Alex 13 minuten, Erik 26 en Connor 23.

3. Erik Karlsson; ook zes punten, alleen wel alle zes dankzij assists.

Previous Kölner Haie en Düsseldorfer EG zorgen voor ijshockey feest tijdens Winter Classic
Next Draftwatch: Zweedse talenten op een rijtje