Nederland U18 doet zichzelf tekort tegen Polen


Nederland U18 Dumfries
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Vol goede moed ging Nederland U18 het duel met de Poolse dames in. Na afloop van 60 minuten ijshockey was de conclusie simpel: onze Oranje leeuwinnen deden zichzelf tekort met de 4-2 nederlaag.

DOMINANT

De ploeg van Alf Philippen kwam fantastisch uit de startblokken. Met agressief spel werden de Polen teruggedrukt in het eigen vak. Oranje speelde frank en vrij en had veruit het betere van het spel. Na negen minuten spelen zette Fleur Kivits Nederland op voorsprong en dat was meer dan verdiend. De Poolse goalie Grzybowska redde een aantal keren met meer geluk dan wijsheid en trok haar ploeg met 1-0 naar de eerste dweilpauze.

Nederland U18 Dumfries
Foto: Ed Versteeve, Face-Off

Direct na de dweil kwamen de Oost-Europesen gelukkig op voorsprong. De uitstekend spelende Emma Fondse pareerde een hard schot, waarbij de rebound door Barzan werd binnegefrommeld. Daarna was Nederland het heel even kwijt en kwam Polen opzetten. Toch vond Oranje weer de energie aan het einde van het middenstuk dat met 1-1 afgesloten werd.

VROEGE GOAL

Net als in de tweede doorgang scoorde Polen vroeg in de derde periode via Sikorska, waarna Oranje in de achtervolging moest. Captain Esther de Jong bracht Oranje in de 45e minuut weer op gelijke hoogte met een knap schot in de hoek.

De massaal aanwezig Oranje supporters gingen er goed voor zitten en alles wees erop dat Nederland als winnaar van het ijs zou stappen. De jonge leeuwinnen kregen een mokerslag te verwerken in de 53e minuut. Zielinska haalde snoeihard uit van de blauwe lijn en verschalkte Fondse. De U18 dames zetten aan een kregen nog kansen op de gelijkmaker. Nadat Aimée Seppenwolde vlak voor tijd omver werd geduwd en daarvoor goalie interference kreeg, werd de angel uit het slotoffensief getrokken. De empty netter van Sikorska 45 seconden voor tijd gooide het duel op slot.

TROTS

Ondanks de nederlaag kunnen we met zijn allen trots zijn op het jonge team. Nederland liet vandaag zien dat het thuishoort in deze divisie van het WK. De ploeg van Philippen, Martens, Moors en Goessens speelde een uitstekende eerste periode met flair en lef en toonde karakter bij de achterstand. De nederlaag is zuur te noemen, maar met opgeheven hoofd zal er woensdag om 17:30 uur aangetreden worden tegen de Chinezen. De Aziaten verloren dit toernooi eveneens twee keer. Morgen is de rustdag voor Oranje en zullen de koppies weer leeggemaakt worden op jacht naar de eerste zege.

Previous Sprong show: Goal lichtpuntje in dramatische week voor Anaheim Ducks
Next 4-on-4: de Oberliga, Winterclassics in Nederland, u18 dames en de Bekerfinale