Ovechkin red hot voor Washington, prima week voor Daniel Sprong met Anaheim

Atlantic Division: Tampa Bay Lightning ongenaakbaar, Toronto reist niet graag naar Florida.

Boston Bruins schiet veel maar scoort weinig

Op zondag 8 december speelde Boston na de overwinning op Toronto de avond ervoor, opnieuw tegen een divisie-rivaal: de uitwedstrijd tegen de Ottawa Senators. En zo gemakkelijk als de avond ervoor werd het niet voor de Bruins. In de eerste periode scoorde Mark Stone met een one-timer na een crosspass van Colin White de 1-0 voor de thuisploeg, maar in de tweede periode wist Brad Marchand  te scoren door een rebound tijdens een powerplay situatie binnen te schieten. Beide teams wisten mede door geweldig keeperswerk van Mike McKenna (42-saves) en Tuuka Rask (28-saves) niet meer in reguliere speeltijd te scoren. In de verlenging scoorde Torey Krug zijn tweede van het seizoen op aangeven van de goed spelende Brad Marchand de winnende goal. Dinsdag 11 december ontving Boston in eigen huis de Arizona Coyotes. Nadat het afgelopen weekend beide wedstrijden back-2-back wisten te winnen, moest er nu gewonnen worden van de Coyotes. Arizona dat de afgelopen twee wedstrijden verloren had, begon de wedstrijd furieus. In de 12e minuut kwamen ze dan ook op 0-1 door een PPG van Nick Schmaltz en nog geen 50 seconden later werd het zelfs 0-2 door de derde goal van het seizoen van Nick cousins. In de tweede periode kwam Boston terug in de wedstrijd door Danton Heinen, en liep Boston aan de hand van David Pastrnak en Brad Marchand (2 goals) in een tijdsbestek van 4:50  naar een 4-2 voorsprong.  Voor Arizona debutant Michael Bunting werd het een bijzondere avond, hij scoorde vijf minuten voor het einde van de tweede periode zijn aller eerste NHL goal. In de derde periode werd er niet meer gescoord. Het werd 4-3 voor de thuisploeg die nu drie wedstrijden op rij wisten te winnen. Voor Boston stond vrijdag 14 december de pittige confrontatie in- en tegen Pittsburgh op het programma. Het was Pittsburgh wat het bal opende. Ze wisten een 2-0 voorsprong te nemen. Brandon Carlo wist met zijn eerste goal van het seizoen de aansluitingstreffer te scoren. Toch was het Pittsburgh wat het verschil weer tot twee wist te brengen. In de derde periode waren het Chris Wagner en David Krejci die de stand weer gelijk wisten te trekken. Het mocht niet baten Pittsburgh liep weer uit naar 5-3 wat ook de eindstand werd. Boston schoot 51 keer op goal en wisten niet te winnen.

Tampa Bay Lightning blijft winnen

Maandag 10 december ontving Tampa Bay Lightning de New York Rangers in de eigen Amalie Arena. Het werd een gedenkwaardige wedstrijd voor Steven Stamkos, die voor het eerst sinds 2014 weer eens een hattrick scoorde, de negende in Stamkos zijn loopbaan. De negende hattrick betekend eveneens dat hij Martin St.Louis van de eerste plaats in de clubhistorie qua aantal hattricks  heeft gestoten. Tevens was zijn tweede goal van de avond goed voor een persoonlijke mijlpaal: Stamkos zijn 700e  punt .De Rangers begonnen sterk in de eerste periode, waarin Kevin Hayes zijn team tot tweemaal toe op voorsprong schoot(1-2).In de tweede- en derde periode liep Tampa Bay uit naar een 5-2 voorsprong, mede door goals van Stamkos en Ryan McDonagh. Het slotakkoord kwam van de stick van Anthony Cirelli die met zijn tweede van de avond voor de 6-3 einduitslag zorgde. Na twee dagen rust voor de “Lightning”, werd er in de eigen Amalie Arena de topper tegen de Toronto Maple Leafs gespeeld. Goalie Andrei Vasilevskiy speelde na een zware blessure die hem 14 wedstrijden aan de kant hield, eindelijk weer voor de koploper. En tijd om te rusten kreeg de goalie niet, maar liefst 49 schoten kreeg hij te verwerken, waar hij slechts éénmaal gepasseerd werd door een vroege goal van Kasperi Kapanen. Ondanks een vroege achterstand van Tampa Bay, en constant onder druk van de Leafs, werd er met 4-1 gewonnen. Drie minuten na de openingstreffer, scoorde Anthony Cirelli zijn derde shorthanded goal van het seizoen. In de tweede periode werd het 2-1 door Nikita Kucherov (na een video review) tijdens een powerplay situatie. De teams leken met een kleine voorsprong voor de thuisploeg de derde periode in te gaan, in de laatste minuut wisten Alex Killorn en Tyler Johnson in een tijdsbestek van 34 seconden nog tweemaal te scoren, waardoor de teams met een tussenstand van 4-1 naar de kleedkamer gingen. In de derde periode werd er mede door een fabuleuze redding van Vasilevskiy ‘op een schot van Patrick Marleau’  niet meer gescoord, ondanks een spervuur aan schoten op het goal van de Lightning. Tampa Bay Lightning heeft nu 8 wedstrijden op rij gewonnen.

Toronto Maple Leafs twee keer onderuit in Florida

Dinsdag 11 december stond er voor Toronto een lastige uitwedstrijd tegen de Carolina Hurricanes op het programma. Toronto  had de laatste twee wedstrijden verloren, en hadden dus iets goed te maken. Om in het spoor van Tampa Bay te blijven, moest er gewonnen worden. In de eerste periode zette Tyler Ennis  Toronto op een 1-0 voorsprong. In de tweede periode zette  Sebastian Aho tijdens een powerplay, Justin Williams met een slimme pass alleen voor Frederik Andersen en maakte de gelijkmaker. Het antwoord van Toronto liet niet lang op zich wachten, nog geen twee minuten later scoorde Morgan Rielly op aangeven van Auston Matthews en William Nylander enigszins gelukkig de 2-1. In de derde periode liepen de Leafs uit naar 4-1 door doelpunten van Patrick Marleau en John Tavares (op aangeven van Mitchell Marner met alweer zijn 35e assist van het seizoen). Donderdag 13 december reisden de “Leafs “ richting Florida, waar de topper tegen Tampa Bay Lightning op het programma stond. Het werd een frustrerende avond voor de Maple Leafs, die in het teken stond van de moeders van de spelers, die ook waren afgereisd naar de “Sunshine State”. Na een turnover van Nikita Kucherov, scoorde Kasperi Kapanen in de zesde minuut de 1-0 voor Toronto. Tijdens een powerplay situatie van de bezoekers, was het Anthony Cirelli die enigszins gelukkig shorthanded de gelijkmaker scoorde. De 2-1 van Nikita Kucherov viel in de tweede periode , tijdens een powerplay van de Lightning. Nikita Kucherov’s schot werd gestopt door Frederik Andersen, alleen in de video review bleek de puck volledig over de lijn geweest te zijn: doelpunt dus! Toronto kreeg in totaal zes keer een powerplay, maar Andrei Vasilevskiy was onpasseerbaar. In de laatste minuut van de tweede periode, scoorden de Lighting nog tweemaal. In de derde periode leek Toronto op 2-4 te komen, maar Andrei Vasilevskiy wist op briljante wijze Patrick Marleau van het scoreboord te houden. Wat de Leafs ook probeerden, gescoord werd er niet. Ondanks het verlies, kan Toronto terugkijken op een prima wedstrijd. Zaterdag 15 december stond er wederom een tegenstander uit Florida voor Toronto op het programma, namelijk de Florida Panthers. Florida kwam door twee powerplay goals op 2-0 voorsprong. Toronto herstelde goed maar de twee goals van Mitchell Marner en één van John Tavares waren niet voldoende. Het was Florida dat in de verlenging de beslissing wist te forceren. Al met al een tegenvallend bezoek aan de staat Florida voor Toronto.

Montreal Canadians verdediger Jeff Petry is hot

Zondag 9 december stond er een uit wedstrijd op de kalender tegen het matig presterende Chicago Blackhawks. Het werd een spannende wedstrijd waar het relatief gelijkwaardig was ondanks dat Chicago acht keer een powerplay had waar Montreal er maar vier had. Het hielp de thuisploeg niet. Montreal zegevierde en Carey Price werd met 37 reddingen man of match. Tomas Tatar veranderde 77 seconden voor het einde een schot van Jeff Petry en zorgde hiermee voor 3-2 overwinning. Dinsdag 11 december op bezoek bij Minnesota Wild is een wedstrijd om snel te vergeten. Het gebeurd niet vaak dat als je een keer scoort dan de wedstrijd wint. Hier ook niet dus. Jeff Petry scoorde met een mooi slapshot. Helaas voegde dit niets meer dan een statistisch gegeven toe, want het stond namelijk al 6-0 voor Minnesota. Zij wonnen de wedstrijd dan uiteindelijk met 7-1. Hoe anders verging het Montreal op donderdag 13 december. Voor eigen publiek werd er tegen Carolina Hurricanes gespeeld. 40 schoten op doel leverde zes goals op en er werden er vier geïncasseerd. Verdediger Jeff Petry laat dit seizoen goed van zich spreken. In deze wedstrijd was hij goed voor twee goals. Zaterdag 15 december kwam divisie genoot Ottawa Senators langs. Het werd een feestelijke avond.  Er werd met 5-2 gewonnen. Dit betekende de 600e overwinning van coach Claude Julien in zijn carrière. Ottawa kon twee periodes goed meekomen en begon zelfs met een voorsprong aan de derde periode. In de derde periode wist Montreal het doel schoon te houden en zelf nog vier keer te scoren.

Detroit Red Wings wisselvalligheid troef

Maandag 10 december kwam nummer laatst van de NHL langs. LA Kings de gasten speelden een zeer acceptabele wedstrijd waar detroit zeer labbekakkerig op het ijs stond. Alleen bij  goalie Jimmy Howard ging het goed. Ondanks dat hij niet voor de doelpunten zorgt was hij wel de man die de overwinning pakte voor Detroit. Hij was goed voor 42 reddingen op 43 schoten. Hierdoor kon er alsnog met 3-1 gewonnen worden. Saillant detail alle achtien schaatsers van LA hebben op het doel van Jimmy Howard geschoten. Eén dag later, dinsdag 11 december gaat het qua inzet gezien aanzienlijk beter. De pech is dat er uit gespeeld werd tegen Washington Capitals. Goalie Brayden Holtby stopte 35 schoten van Detroit. Uiteindelijk werd er met 6-2 verloren door Detroit. Vrijdag 14 december stond de divisie wedstrijd tegen Ottawa Senators op de kalender in Detroit. Luke Glendenning en Dylan Larkin scoorden voor Detroit maar konden hiermee niet voorkomen dat de wedstrijd verloren ging met 4-2. Het was al weer het vijfde verlies in de laatste zeven wedstrijden. Voor de tweede keer deze week een back to back wedstrijd voor Detroit en beide keren moest er verplaatst worden voor de tweede wedstrijd. Zaterdag 15 december werd er tegen de New York Islanders gespeeld. Al metal een slechte week voor Detroit. Het werd het derde verlies van de week, al moesten er een shootout aan te pas komen om het pleit te beslechten. Thomas Vanek liet met een goal en twee assists een goede indruk achter maar het was niet genoeg.

Buffalo Sabres blijft meedoen

Dinsdag 11 december kwam LA Kings op bezoek.  Na vijf verlies partijen werd er weer eens door Buffalo gewonnen Jack Eichel en Rasmus Ristolainen waren goed voor twee punten waarvan één een assist was op de OT goal van Jeff Skinner. Arizona Coyotes bezocht Buffalo op donderdag 13 december. Een 3-1 overwinning voor Buffalo die gestalte kreeg in de eerste periode. Die werd afgesloten met een 2-1 voorsprong en in de derde periode werd de eindstand bepaald. Goalie Carter Hutton was goed voor 24 reddingen. Zaterdag 15 december werd er Washington tegen de plaatselijke Capitals gespeeld. Twee goals van Jack Eichel en een goal van Rasmus Dahlin waren niet voldoende om Washington af te stoppen. De beslissing viel na de verlenging door shootouts. Hier bleek Washington de betere.

Florida Panthers verlies buitenshuis en wint thuis

Voor Florida stond er dinsdag 11 december een uitwedstrijd tegen St. Louis Blues op het programma. Het was een gelijk opgaande wedstrijd die vier minuten voor tijd beslist werd door de thuis ploeg. Waar David Perron twee keer in elf seconden tijd doel trof. Donderdag 13 december werd er uit gespeeld tegen Minnesota Wild. Na ruim twee minuten spelen was het Denis Malgin die de score opende voor Florida. Hierna was het Minnesota wat de klok sloeg. Florida kwam er niet meer aan te pas en verloor met 5-1. Zaterdag 15 december kwam Toronto Maple Leafs op bezoek in Miami. Het was de powerplay die goed werkte aan Florida zijde. Alexandre Barkov scoorde de openings goal vier seconden voor het verstrijken van de eerste periode. Het werd 2-0 door Jonathan Huberdeau halverwege de tweede periode. Dit was net als de eerste goal een powerplay goal. Toronto herstelde goed maar de twee goals van Mitchell Marner en één van John Tavares waren niet voldoende. Alexandre Barkov wist namelijk nog twee keer te scoren om zijn eerste NHL hattrick te voltooien. De winnende goal viel na ruim twee en halve minuut in de verlenging.

Ottawa senators drie divisie confrontaties

Zondag 9 december stond de divisie ontmoeting met Boston Bruins op het programma in Ottawa. Mark Stone opende de wedstrijd door zijn vijftiende goal van het seizoen te scoren. Dit was het sein voor Boston om eens flink gas te geven. Dit leide tot 42 reddingen van Ottawa goalie Mike McKenna. Dit mocht niet verhinderen dat Boston de wedstrijd in verlenging met 2-1 naar zich toe wist te trekken. Dinsdag 11 december werd er uit gespeeld bij Nashville Predators. Wederom kwam Ottawa op voorsprong en wederom bleef het hierbij. Nashville wist drie keer het net te vinden. Dit was al weer het vierde verlies in de laatste vijf wedstrijden voor Ottawa. Op vrijdag 14 december speelde Ottawa uit bij de Detroit Red Wings. Eindelijk werd er weer eens gewonnen. Chris Tierney en Mikkel Boedker namen met een goal en assist Ottawa bij de hand naar de overwinning. Aan het einde van de wedstrijd stond er 4-2 op het bord. Zaterdag 15 december stonde de derde divisie ontmoeting van deze week op het programma. Het is de uitwedstrijd tegen Montreal Canadiens. Ottawa kon twee periodes goed meekomen en begon zelfs met een voorsprong aan de derde periode. In de derde periode kwam Ottawa niet meer scoren. Montreal wist nog vier keer het net te vinden. Zo werd er met 5-2 verloren.