Ovechkin red hot voor Washington, prima week voor Daniel Sprong met Anaheim


Metropolitan Division: Ovechkin on fire, Devils dweilen met kraan open

Goals, goals en nog eens goals. Dat is waar de Metro deze week goed voor was. Zo zien we Carolina scoren maar niet winnen, lijkt Alex Ovechkin niet af te stoppen en incasseren de Devils flink, en ook dankzij eigen spelers.

Carolina ploetert tegen topteams

Pas op dinsdag kwam Carolina voor het eerst in actie in deze speelweek. Thuis ontving de club Toronto Maple Leafs. Nadat Leafs-winger Tyler Ennis als enige wist te scoren in de openingsperiode, wist Justin Williams halverwege de tweede de gelijkmaker te scoren. Lang stond deze 1-1 stand niet op het bord, want Morgan Rielly bracht Toronto ruim een minuut later alweer aan de leiding. De Canes hadden in de derde periode duidelijk de betere kansen, maar geen een kon er omgezet worden in een goal. Het is een bekend probleem in Carolina. Aan de andere kant werd wel gescoord. Goals van Patrick Marleau en John Tavares hielpen de Leafs aan een 1-4 overwinning.

Door naar Montreal op donderdag. De doelpuntloze eerste periode leek een voorbode voor een bloedeloos duel. Hoe anders waren de laatste veertig minuten! Andrei Svechnikov bracht de Canes vroeg in de tweede periode op 0-1, maar Montreal antwoorde viaMatthew Pecaen Jeff Petry. Met twintig minuten te gaan stond het dus 2-1. De derde periode werd echte een schiettent. Binnen 23 seconden maakte Andrei Svechnikov(prachtig) gelijk, maar twintig tellen later was het Brendan Gallagherdie de Habs op 3-2 bracht. Bij een 4-2 stand bracht Jaccob Slavinde spanning weer terug, maar voor korte duur. Sebastian Ahowist ook een aansluitingstreffer te maken, maar de gelijkmaker bleef uit. Een empty-netter van Jeff Petry bracht de eindstand op 6-4.

Het laatste duel van deze week stond op vrijdag op de rol, thuis tegen Washington Capitals. De Hurricanes gaven een 4-1 voorsprong weg in een nieuwe aflevering van de Alex Ovechkin-show, want na woensdag scoorde hij ook op deze avond een hattrick. Sebastian Aho was hierin zijn gewicht in goud waard, met twee goals en twee assists. Uiteindelijk moest er met een 5-5 stand overtime en zelfs een shootout komen. Hierin pakte Washington de zege, doordat Jakub Vrana in ronde zes de winnende wist te maken.

Weekje Pacific levert Jackets drie punten op

Dinsdag ontving Columbus thuis Vancouver Canucks. Seth Jones opende al na 47 seconden de score, waardoor iedereen in Nationwide Arena op een schiettent rekende. Het tegendeel werd werkelijkheid, want pas in de derde periode werd er weer gescoord. Josh Leivo maakte namens de bezoekers gelijk, maar vlug daarna gaf Oliver Bjorkstrand de Jackets opnieuw de leiding. Lang bleef deze 2-1 stand staan, tot sensatie Elias Pettersson vijf minuten gelijk wist te maken. Uiteindelijk bleven de Jackets zelfs met lege handen achter, want heel laat scoorde Jake Virtanen de 2-3.

Op donderdag ging het een stuk beter, toen Los Angeles langskwam. Hoewel Dustin Brown de Kings nog aan de leiding bracht, wist Lukas Sedlak al snel 1-1 te maken. Twee goals van Artemi Panarin en een treffer van Josh Anderson zetten de Jackets uiteindelijk op het goede spoor naar een simpele 4-1 zege.

De Blue Jackets ontvingen op zaterdag Daniel Sprong en zijn Anaheim Ducks. Columbus was in dit duel duidelijk de sterkere ploeg, maar Ducks-goalie John Gibson was opnieuw een sta-in-de-weg. Wel wist Markus Nutivaara de Jackets na twaalf minuten op voorsprong te brengen. Deze goal werd alleen snel beantwoord door onze landgenoot; 1-1. Toen het laatste driekwartier geen goal opleverde, moest er OT aan te pas komen. En wie bracht daarin de beslissing? Onze landgenoot! Door zijn goal moest Columbus genoegen nemen met een punt.

Veel tegengoals in rare week Devils

Op zondagavond ging New Jersey langs in het nieuwe thuis van Daniel Sprong: Anaheim. Tijdens dit duel gaf New Jersey de ijshockeywereld even een cursus ‘Jezelf in de voet schieten’. Maar liefst drie keer (!) scoorde een Devil in de eigen goal. Andy Greene, Ben Lovejoy en Stefan Noesen konden in ieder geval bij elkaar uithuilen. Gelukkig wisten de Devils aan de andere kant ook te scoren (vijf keer zelfs, waarvan twee voor ex-Duck Kyle Palmieri), waardoor de shootout de beslissing moest brengen. Sprong en Ryan Getzlaf wisten hierin allebei het net te vinden, waardoor de Ducks uiteindelijk met 6-5 wisten te winnen.

Op maandag in San Jose werd goalie Keith Kinkaid gelukkig niet gepasseerd door teamgenoten, maar toch moest ook hij vijf keer de puck uit het net vissen. Drew Stafford bracht de Devils nog op 0-1, maar via Timo Meier, Joe Pavelski en Radek Simek (zijn eerste treffer in de NHL) rechtten de Sharks de rug. Andy Greenes aansluitingstreffer had niet het gewenste effect, want weer vond Meier het net. Tomas Hertls goal in de derde periode zette de 5-2 eindstand op het scorebord.

Terug naar Newark, want vrijdag ontvingen de Devils de Golden Knights. Binnen tien minuten stonden de gasten al met 0-3 voor, mede te danken aan een bizarre goal van William Carrier. Goalie Corey Schneider leek de puck te vangen, maar de schijf gleed via zijn handschoen en zijn pads tussen zijn pads door. Bij een 1-4 achterstand in de tweede periode vocht de thuisploeg zich terug. Uiteindelijk was het Brett Seney die ruim vijf minuten voor tijd gelijk maakte, waarna Nico Hischier het duel vroeg in overtime in het voordeel van de Devils kon beslissen. Het werd 5-4.

Een zware opgave voor de Devils op zaterdag, uit in Nashville. New Jersey was echter zeker niet de mindere in dit duel met de regerend Presidents’ Trophy-winnaar. Toch kwam de thuisploeg laat in periode één op 1-0, via Frederick Gaudreau. Het antwoord van de Devils liet lang op zich wachten, maar met anderhalve minuut te gaan maakte Brian Boyle de 1-1. Een belangrijk punt voor de Devils. Overtime bracht geen winnaar, dus moest er een shootout komen. Pas in ronde zes viel daarin de beslissing, dankzij Ryan Johansen; 2-1 Predators.

Geen succesvolle week Islanders

Op maandag gingen de Islanders en Penguins langs op Long Island, waar in het klassieke Nassau Coliseum de strijd werd uitgevochten.
De Isles waren de eerste twintig minuten duidelijk de betere ploeg, maar goalie Casey DeSmith liet zich niet passeren. Dat lukte Anthony Beauvillier wel in de tweede periode, na geweldig werk van Mathew Barzal en fraaie passing van de thuisploeg. Een verdiende 1-0 voorsprong voor de thuisploeg, hoewel Pittsburgh steeds beter werd. Dat zette zich door naar periode drie, waarin Derick Brassard ook de gelijkmaker wist te scoren. Deze 1-1 tussenstand bleef staan tot de shootout, waarin Jake Guentzel de beslissing bracht. De Pens wonnen met 1-2.

Terug naar Brooklyn, waar Vegas op woensdag een bezoekje bracht aan het Barclays Centre. Jonathan Marchessault opende vroeg de score voor de Golden Knights, al wist Beauvillier niet veel later de score alweer gelijk te trekken. Adam Pelech bracht de Isles halverwege het duel voorsprong, maar ook deze marge bleef niet lang staan. Binnen vijf minuten maakte William Karlsson gelijk. Tomas Nosek bracht de gasten in de derde periode weer aan de leiding, en ditmaal bleef een antwoord van New York uit; 2-3.

Op zaterdag ontving New York thuis Detroit. De Islanders waren overduidelijk de betere, maar het Detroit dat tot twee keer toe op voorsprong was. Bij een 1-2 tussenstand na vijftig minuten, maakte Mathew Barzal de gelijkmaker en bracht Casey Cizikas de Isles niet veel later ook op voorsprong. Op de valreep scoorde Thomas Vanek voor Detroit, waardoor er toch verlenging nodig. Barzal was de enige die scoorde in de shootout, waardoor de Isles de 4-3 zege pakte.

Korte week om snel te vergeten voor Rangers

Op maandag ging New York langs in Tampa. Daar werd de ploeg slachtoffer van de Steven Stamkos-show. Met een hattrick hielp hij de Lightning in het zadel naar de zege. De Rangers waren via Kevin Hayes tot twee keer toe nog op voorsprong gekomen, maar vier goals op rij voor de Lightning deden New York de das om. Het werd 6-3.

Op vrijdag kwam Arizona Coyotes langs in Madison Square Garden. De Rangers begonnen fantastisch aan dit duel en liepen (dankzij drie goals op de powerplay) na iets meer dan 35 minuten uit naar een 3-0 voorsprong. De ploeg leek daarna op een simpele zege af te kunnen koersen, maar de Coyotes knokten zich terug. Oliver Ekman-Larsson maakte met ongeveer drie minuten te gaan de 3-3, waarna ex-Ranger Derek Stepan laat in OT de Yotes de twee punten gunde; 3-4.

Rampzalige trip door West-Canada brengt Flyers weer in mineur

Op zondagavond trad Philadelphia aan in Winnipeg. De Flyers, met een vlucht van Buffalo naar Winnipeg in de benen, waren zonder twijfel de betere ploeg in de eerste periode. Philly stuitte alleen telkens op goalie Connor Hellebuyck, terwijl Michal Neuvirth de Flyers-goal erg matig verdedigde. Na twintig minuten waren de schoten op doel 16-6 in het voordeel van de Flyers, maar was de stand 2-1 voor de Jets. De Jets kwamen steeds meer in de wedstrijd, terwijl de goals maar om de oren bleven vliegen van Neuvirth. De Flyers dropen af met een 7-1 nederlaag.

Op woensdag in Calgary hadden de Flyers de uitgelezen kans om de kater uit Winnipeg weg te spoelen. Na goals over en weer in de eerste 25 minuten, sloeg Philly een gat en liep uit naar een comfortabele 2-4 voorsprong. Een aansluitingstreffer van Sean Monahan werd beantwoord met een shorthanded goal van Sean Couturier, waarmee de buit helemaal binnen leek; 3-5. Leek, want in de laatste anderhalve minuut wisten de Flames, met goalie Mike Smith op de bank de stand gelijk te trekken. Tot overmaat van ramp besliste Johnny Gaudreau in OT het duel in het voordeel van de Flames en was de comeback van de thuisploeg compleet; 6-5.

In Edmonton ging het de Flyers niet veel beter af. Superster Connor McDavid is in bloedvorm en ook de Flyers moesten het ontgelden op vrijdagavond. Via Alex Chiasson in de eerste, de beruchte McDavid in de tweede periode (ironisch genoeg allebei na exact 12:37 gespeeld te hebben in de respectievelijke periode) en Adam Larsson keken de Flyers na een kleine 35 minuten tegen een 3-0 achterstand aan. En dat terwijl de Flyers zeker niet het mindere van het spel hadden. Pas halverwege het derde tijdsbestek beloonde Jakub Voracek het werk van de Flyers, toen het eigenlijk al te laat was. Een tweede goal van McDavid bracht de eindstand op 4-1.

De troosteloze week van de Flyers werd compleet in Vancouver op zaterdag. Dankzij drie goals in de eerste periode van de Canucks liep Philly al vroeg weer achter de feiten aan. Scott Laughton maakte er nog 3-1 van, maar de Flyers kwamen nooit meer terug in het duel. Een 5-1 nederlaag was het resultaat. Voor wie de tel bijhield; dat zijn nul punten en 21 tegengoals in vier duels op deze roadtrip.

Pittsburgh Penguins niet fantastisch, maar pakt wel punten

Maandag kwamen de Pens moeilijk op gang in Long Island tegen de Islanders. Casey DeSmith was de grote man na twintig minuten, met een paar goede reddingen. In de tweede periode had hij echter geen antwoord op Anthony Beauvillier, die volledig vrij kon inschieten na goede passing van de Isles. De Penguins kwamen steeds beter in het duel en in de derde periode maakte Derick Brassard gelijk. Overtime bracht geen beslissing, dus moest er een shootout komen. Daarin scoorde Jake Guentzel zijn eerste shootout-goal, waarmee Pittsburgh de 1-2 zege pakte.

De woensdag in Chicago zal snel vergeten worden in de Steel City. De Penguins hadden een complete off-day. Pas toen de Hawks een 2-0 voorsprong hadden gepakt laat in de eerste periode, kwam er wat leven in Pittsburgh. Dat leverde ook snel de 2-1 op, en in de tweede periode ook de gelijkmaker. Beide goals kwamen van de stick van Bryan Rust. Hij scoorde ook nadat Alex DeBrincat de 3-2 had gescoord; een hattrick voor Rust dus. Een goal van Andreas Martinsen en twee empty-netters zorgden uiteindelijk voor een 6-3 nederlaag voor Pittsburgh. Hiermee kwam de verliesreeks van Chicago ten einde, na acht nederlagen op rij.

Vrijdag speelden de Penguins ook niet geweldig, thuis tegen Boston, maar Casey DeSmith speelde een van zijn betere wedstrijden in het zwart en geel van Pittsburgh. Met maar liefst 48 reddingen (!) was hij van onschatbare waarde in een 5-3 overwinning. Derek Grant bracht Pittsburgh laat in de eerste periode op voorsprong, en via Phil Kessel en Zach Aston-Reese liep Pittsburgh uit naar 3-1 na veertig minuten. De Bruins vochten zich echter terug. Chris Wagner en David Krejci trokken de stand gelijk; 3-3. Pittsburgh kwam deze klap te boven en kwam via Jake Guentzel weer op voorsprong. Een empty-netter van Aston-Reese stelde de 5-3 zege veilig.

Met halve Nederlander Matt Murray voor het eerst in ruim een maand weer tussen de palen, nam Pittsburgh het thuis op zaterdag op tegen de laagvliegende Kings. Halverwege het duel leek het een simpele twee punten te worden voor de Pens, maar bij een 3-1 tussenstand vochten de Kings zich terug. Matt Luff en Alex Iafallo trokken de stand gelijk namens de gasten. In overtime zorgde Phil Kessel ervoor dat de Pens toch de twee punten grepen; 4-3.

De week van Washington is de week van Ovi

Deze week trok Alex Ovechkin de spotlight volledig naar zichzelf. Vorige week knokte hij zich al volledig terug in de strijd om de topscorerstitel, en deze week deed hij daar een kraanschep bovenop. Dinsdag werd deel 1 van zijn show, thuis tegen Detroit Red Wings. Brett Connolly opende vroeg de score, na een kwartier stond het al 3-0 en na een halfuur zelfs 5-0. De Caps hadden geen kind aan de Wings. Bij een 5-1 stand maakte Ovi, met twee goals op zak, zijn hattrick compleet. De Caps wonnen uiteindelijk met 6-2.

Vrijdag ging Ovechkin vrolijk verder in en tegen Carolina. In de eerste maakte hij een openingstreffer van Jordan Martinook ongedaan en hij was enorm belangrijk toen de Caps een 4-1 achterstand moesten goedmaken. Na veertig minuten en vier goals aan beide kanten, zette Ovechkin Washington ook op voorsprong. De Canes kwamen via ex-Capital Justin Williams langszij; 5-5. Overtime bracht geen winnaar, dus kwam er een shootout. Pas in ronde zes wist Jakub Vrana het verschil te maken, waardoor Washington de 5-6 winst pakte.

De Capitals maakten de week af op zaterdag, thuis tegen Buffalo. Een vroege openingstreffer van Sabres-captain Jack Eichel werd snel ongedaan gemaakt door Brett Connolly Jakub Vrana, waarna diezelde Eichel de stand in de tweede periode weer gelijk moest trekken; 2-2. Rasmus Dahlin en (jawel) Alex Ovechkin wisten ook nog te scoren, maar overtime bleek onvermijdelijk. Toen zelfs OT niks opleverde, moest er een shootout komen. Hierin bracht Ovi (wie anders?) de beslissing; 4-3.

Stand in de Metro:

1. Washington Capitals – 32 wedstrijden – 43 punten
2. Columbus Blue Jackets – 32 wedstrijden – 37 punten
3. Pittsburgh Penguins – 32 wedstrijden – 36 punten
4. New York Islanders – 31 wedstrijden – 34 punten
5. New York Rangers – 31 wedstrijden – 32 punten
6. Carolina Hurricanes – 31 wedstrijden – 31 punten
7. New Jersey Devils – 31 wedstrijden – 29 punten
8. Philadelphia Flyers – 31 wedstrijden – 28 punten

Previous Daniel Sprong eist hoofdrol op bij Anaheim met twee treffers
Next Tilburg Trappers verliest in overtime met 6-5 in Herne