‘We willen naar een zo sterk mogelijke BeNe League competitie voor iedereen’


Er is deze week ‘rumoer’ ontstaan over het toetreden van Duitse teams tot de BeNe League. Amsterdam Tigers liep afgelopen maandag weg uit het BeNe League overleg vanwege dit besluit. Dus werd het tijd om BeNe League President Pascal Nuchelmans te vragen hoe het nu precies zit.

‘HET IS NU AAN DE DUITSE TEAMS’

“De BeNe League is nu voor het vierde jaar onderweg, maar deze wordt gespeeld onder auspiciën van de Stichting Grensoverschrijdend IJshockey. Vorig jaar hebben wij een besluit genomen dat Duitse teams welkom zijn. We streven naar een competatieve league, met nog meer gelijkwaardigheid. Omdat de huidige teams meer tijd nodig hadden, hebben we besloten dit jaar die toevoeging nog niet te doen. Vanaf komend seizoen kunnen de teams toetreden, dat is voor iedereen helder geweest. Dus aan de ene kant hebben wij het besluit genomen dat de deur open staat en de Duitsers welkom zijn, aan de andere kant zijn de bond en Duitse teams nu aan zet.” zegt Nuchelmans.

Regional Liga BeNe League

AMSTERDAM

De president betreurt de reactie van Amsterdam afgelopen maandag tijdens het overleg. “De mensen van Amsterdam zijn bevlogen en gepassioneerde mensen. Hun argumenten zijn niet slecht onderbouwd, maar we zitten met meer teams in de league. Die willen meer, of hebben andere ambities voor de toekomst. Tigers heeft een eigen idee, een eigen visie, maar door weg te lopen gedroeg het zich als olifant in de porseleinkast. Dat is zonde en totaal niet constructief. Het is prima om het oneens te zijn met elkaar, maar niet op deze manier. Wij horen ook bij andere clubs bezwaren, bijvoorbeeld over de reisafstanden die toe zullen nemen. We zullen luisteren naar hun argumenten, maar dat zal lang niet voor iedereen een ‘goed’ antwoord opleveren. Wij snappen ook heel goed dat het voor teams als Nijmegen en Geleen ‘makkelijker’ is om ja te zeggen dan Zoetermeer of Den Haag., gezien (bijvoorbeeld) de reisafstand. Maar die ploegen hebben gezegd dat ze -ondanks hun bedenkingen- wél zullen kijken naar de definitieve plannen straks en dan pas een besluit nemen.”

BeNe League IJshockey Face-Off AHOUD Devils Nijmegen
Foto: Kurt Tops

TOEKOMST LEAGUE

Gevraagd naar de toekomst van de competitie heeft Nuchelmans wel wat ideetjes. “Stel dat er drie nieuwe ploegen bijkomen, misschien zijn het er zelfs wel meer, dan kan het zijn dat er ploegen zijn die volop in competitie willen. Maar mogelijk zijn er teams die dat niet willen. Dan zou je kunnen nadenken om een splitsing te brengen. Dat je bijvoorbeeld tien ploegen in de ‘top flight’ zet en daaronder een tweede divisie creëert met ploegen die dat niet willen, aangevuld met Nederlandse en Belgische eerste divisie teams. Ik zeg daarbij wel, dat is totaal geen idee dat nu speelt, maar het zou zomaar een idee kunnen zijn. Wat het mooiste zou zijn is dat we straks 20-22 clubs bij elkaar hebben die in meerdere divisies, met elkaar de strijd aangaan. Maar laten we terugpakken naar het begin; wij hebben het besluit genomen dat wij als BeNe League openstaan voor toetreding van de Duitse teams, het is nu aan het bestuur van NordRhein Westfalen om met de geïnteresseerde clubs in gesprek te gaan en hun een commitment af te laten geven aan ons.”

Uit onze poll met de vraag of het een goed voornemen is om Duitse teams toe te voegen aan de BeNe League, bleek een grote meerderheid voor het plan te zijn. 79% van de ruim duizend mensen die reageerden stemden voor.

Previous Sprong kijkt uit naar debuut als Duck: ‘Dit is een nieuw begin’
Next Thialf IJshockeyhal per direct gesloten vanwege onveilige situatie