Uit de schaduw van Jack Hughes


Face-Off IJshockey Draft Watch

In NHL Draft Watch wordt tweewekelijks gekeken naar de verrichtingen van prospects die in aanmerking komen voor de aankomende NHL Draft. Welke clubs mogen dit jaar als eerste kiezen en wie zijn de interessante spelers om in de gaten te houden? Deze week een blik op twee aanvallers uit het Nationale Opleidingsprogramma van de Verenigde Staten (NTDP). Tevens laten we weten wat de voorspellingen zijn in de draft. In de schaduw van Jack Hughes, staan er nog twee top prospects die in de eerste ronde gekozen zullen worden. Het gaat om aanvallers Trevor Zegras en Alex Turcotte. Net als Hughes komen ook deze spelers uit in het Nationale Opleidingsprogramma van de Verenigde Staten.

Trevor Zegras

Het werd ijshockey

Op zijn derde begon de in New York geboren aanvaller met ijshockey. De familie Zegras was geen traditioneel “hockey” gezin, zijn broer en vader speelden op amateur niveau. Zegras sloot samen met een aantal familieleden aan bij “the Rising Stars Youth Program” een opleidingsprogramma speciaal voor jeugd. Daar werd een aantal keer in de week werd er getraind. Ondanks dat Zegras meerdere sporten beoefende, was er slechts één die boven alles uitstak; ijshockey. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich enorm, en zette een doel voor zichzelf : het Nationale Opleidingsprogramma (NTDP) halen.

Gescout

Toen Zegras in het u-15 (Bantam) team speelde, kwamen er scouts van het NTDP geregeld kijken. Hier speelde hij zich in de kijker, en kwam in het voorjaar van 2017 samen met nog 39 andere talenten in het opleidingsprogramma. Zijn doel was bereikt! Afgelopen jaar ontwikkelde Zegras in het NTDP, met als hoogtepunt het winnen van Canada in Under-17 World Challenge. Dat in British Columbia plaatsvond.

Vanaf  het moment dan Jack Hughes en Alex Turcotte een stapje hoger gingen, kwam Zegras op de top line te spelen van de Under-17.

Scout Report:

Zegras is een slimme en behendige spelmaker, een natuurlijk leider op de top line van het NTDP.

Zijn stickbeheersing is groot, waardoor hij “head-up” speelt of  beter gezegd, hij hoeft niet constant naar beneden te kijken om te zien waar de puck zich bevind. Hierdoor kan hij verder vooruit denken, en de ruimte vinden die nodig is. Zijn schot is accuraat en zelfs vanuit onmogelijke hoeken weet hij het net te vinden. Hij is erg goed op de face-off, maar soms lijkt hij de fysieke duels een beetje uit de weg te gaan.

Voor er aan de NHL gedacht kan worden, moet Trevor Zegras nog flink groeien qua fysieke kracht. Zegras kan op termijn hoge ogen gooien in de NHL op één van de top lijnen!

Verwachting: een Top 15 plek is mogelijk

De verwachting is dat Trevor Zegras volgend jaar tijdens de Entry-draft in Vancouver in de eerste ronde gekozen zal worden. Mocht hij een geweldig seizoen hebben, dan denk ik dat hij ergens tussen de 7e en 15e plek terecht komt..

Alex Turcotte

Hockey family

Alex Turcotte groeide op in Walled Lake in de staat Michigan, maar verhuisde tijdens zijn tienerjaren naar Chicago waar zijn vader een baan als coach kreeg. Waar Trevor Zegras niet bepaald uit een ijshockey familie komt, heeft Alex Turcotte het wel in de genen.

Vader Alfie Turcotte werd in 1983 als zeventiende pick in de eerste ronde door de Montreal Canadiens gekozen. Hij speelde uiteindelijk 112 wedstrijden op het hoogste niveau.

De opa van Alex; Réal Turcotte speelde in de begin jaren 60 op NCAA niveau voor Michigan State. Jeff Turcotte (de oom van Alex) speelde in de OHL voor de Toronto Marlboro’s .

Wisconsin, Michigan en Michigan State

Na een prima seizoen waarin hij eindigde met gemiddeld twee punten per wedstrijd bij de Chicago Young Americans, kreeg Turcotte uitnodigingen van de Universiteiten van Wisconsin, Michigan en Michigan State. Daarop ging Turcotte nog harder aan zijn spel werken op het Turcotte Hockey Clinics USA Development Camp in Buffalo. Ondanks een late aanbieding van de Boston University, koos hij met zijn hart en koos daarom Wisconsin. Vorig jaar speelde Turcotte centraal op de tweede lijn van het NTDP achter de gedoodverfde nummer één draftpick van 2019, Jack Hughes.

Scout Report:

Alex Turcotte is een razend snelle aanvaller, en een ontzettend goede schaatser. Zijn speelstijl is uitermate geschikt voor het “nieuwe” NHL. Waar vroeger kracht en fysiek geweld voorop stonden, is dat de afgelopen jaren veranderd in snelheid en behendigheid. Turcotte past precies in dat plaatje, met zijn manier van spelen. Daarom wordt Alex  in alle spelsituaties ingezet. Turcotte is een spelmaker die zijn toekomstige NHL team naar grote hoogtes kan laten stijgen.

Het is moeilijk om hem van de puck af te krijgen, en bezit de kwaliteit om de snelheid van de wedstrijd te bepalen. Waar Turcotte nog wel flink aan moet werken is zijn schot. Toch mist hij de kracht en finesse op dit moment die Zegras bijvoorbeeld wel heeft. Turcotte zal meer de man van de assists zijn. De passing is zijn sterke punt, en daarmee zal hij voor zijn team van grote waarde zijn.

Verwachting: Top 10 is een zekerheid

Ondanks dat hij niet een killer voor het net is, zal Turcotte als één van de eerste spelers gekozen gaan worden in juni. Vermoedelijk zal Alex Turcotte ergens tussen de 4e – en 8e pick gekozen worden.

 

Previous Tilburg pakt zege in doelpuntrijke wedstrijd in Hamburg
Next Luke Zwartbol van Dordrecht Lions naar AHOUD Devils Nijmegen