Buffalo Sabres winnen er negen op een rij en staan bovenaan in de league


Central Division: Top Central schuift dichter naar elkaar

Ook deze week voert Nashville Predators weer de boventoon in de Central Division. De club heeft een gaatje geslagen, maar achter de Preds kruipen de clubs dichter naar elkaar toe. Deze divisie zou zomaar weer eens vijf teams kunnen afleveren voor de komende play-offs.

Chicago ploetert verder.

De week voor de Hawks begon goed, toen het op zondagavond thuis, concurrent Minnesota ontving. Een sterke eerste periode, met een goal voor zowel Jonathan Toews als Brandon Saad. Beide goals zette de thuisploeg op het goede spoor naar een 3-1 zege. Hier mag ook vooral het sterke keeperswerk van Corey Crawford voor bedankt worden.

Daarna mochten de Hawks de oostkust van de VS opzoeken. Dat begon op woensdag, in Washington. Deze keer moest Chicago twee goals vroeg in de eerste periode incasseren, en dit kwamen de Hawks niet meer te boven. Na de 3-0 van de Caps maakten goals van Brandon Saad en Erik Gustafsson het nog spannend, maar uiteindelijk droop Chicago met 4-2 af. Eigenlijk vond het zelfde plaats op de vrijdagavond, in en tegen Tampa Bay. Binnen tien minuten stond het al 3-0 voor de Bolts. Hoewel Chicago twee keer de achterstand terugbracht naar twee goals, kwam de ploeg weer een achterstand niet te boven. Het werd 4-2.

Tegen Florida op zaterdagavond zette Chicago een knappe comeback neer. Na weggespeeld te zijn in de tweede periode stond de thuisploeg met 2-4 achter. De Hawks kwamen terug, met een gelijkmaker van Alex Debrincat twee seconden voor tijd. Nick Schmaltz scoorde in OT de winnende voor Chicago: 5-4.

Colorado Avalanche zet sterke week neer

Op zondag ging Colorado op bezoek bij Anaheim Ducks. Daar kwamen de Avs terug van een 3-1 achterstand. Mede dankzij superster Nathan MacKinnon. Met twee goals trok hij haast eigenhandig de stand gelijk. En in overtime was hij de aangever op de winnende goal van Mikko Rantanen.

Op woensdag ging Colorado’s tocht door de Pacific verder, met een bezoek aan de Kings. Dat werd een grote schiettent. Nadat de Kings eerder nog een openingstreffer van Vladislav Kamenev hadden beantwoord, scoorde Colorado zes goals op rij en stormde het door naar een indrukwekkende 1-7 voorsprong. Twee late goals van de Kings brachten een kras op de zege van de Avs; 3-7. Alex Kerfoot was belangrijk met drie assists.

De zege op vrijdag in Arizona was nog indrukwekkender. Met drie goals vroeg in de eerste periode, waarvan twee shorthanded goals van J.T. Compher, werden de Coyotes haast eenvoudig opzij geschoven; 1-5.

Zaterdagavond werd de speelweek afgesloten, met een duel tegen directe concurrent Dallas. Nathan MacKinnon had in de tweede periode 1-0 gescoord, maar met vijf minuten te gaan leidde Dallas met 1-2. Compher en Rantanen bogen de achterstand in de slotminuten om, waardoor Colorado een belangrijke 3-2 zege greep.

Drukke week met gemengde resultaten in Dallas

Maar liefst vijf duels voor de Stars deze week, want Dallas trok deze week weer naar de oostkust van de VS. Zondag begon die roadtrip in Brooklyn tegen de Islanders. Drie snelle goals in de tweede periode gaven de Stars een flinke boost, mede waardoor New York met 2-6 aan de kant werd gezet. Twee goals van Alex Radulov (waaronder een prachtige backhander op de breakaway) en de eerste goal in de NHL van Roope Hintz hielpen de Stars in het zadel.

Een avond later, op bezoek bij New York Rangers, was Dallas een stuk minder dodelijk. Dat was mede te danken aan een sterke defensieve avond van de Rangers, die de Stars nauwelijks grote kansen gunde. Filip Chytil doorbrak in de derde periode een 1-1 tussenstand, waardoor de Rangers met 2-1 zegevierden. Een extra domper was dat goalie Ben Bishop na twee periodes geblesseerd uitviel.

De woensdag in Pittsburgh was nog erger. De terugkeer van Sidney Crosby zorgde voor een avondje op de slachtbank voor de Stars. Halverwege het duel keken de gasten al tegen een 5-0 achterstand aan, met een goal en twee assists voor Sid. De 5-1 van Matthias Janmark was slechts een doekje voor het bloeden.

Vrijdagavond keerde de ploeg van Jim Montgomery weer terug in de Lone Star State. Ze speelden een duel met Ottawa. En tja, als je twee teams tegenover elkaar zet die graag scoren maar moeilijk verdedigen, krijg je natuurlijk een doelpuntenfestijn. Met een 1-2 achterstand trapte Dallas het gas in en scoorde vier goals op rij. De Sens vochten zich nog terug naar 5-4, maar een empty-netter van Gavin Bayreuther (zijn eerste goal in de NHL) stelde een 6-4 zege veilig voor Dallas.

Zaterdag werd de week beëindigd, uit bij Colorado. Nadat Colorado in de tweede op 0-1 was gekomen, pakte Dallas via Radek Faksa en Jamie Benn de voorsprong en leek het op een zege af te stomen. Leek, want Colorado kwam terug en pakte de 3-2 winst.

Minnesota verstevigt grip op tweede plek

Zondagavond begon de week van de Wild in de Windy City. Uit bij Chicago was het een kwestie van too little, too late. Pas bij een 2-0 achterstand zette Minnesota aan. Hoewel Zach Parise de aansluitingstreffer scoorde, was het niet voldoende. De Hawks wonnen met 3-1.

Toen Ottawa op woensdag op visite kwam, zagen we een heel ander Minnesota dan we gewend waren. De Wild creërden veel kansen, maar gaven er ook onherkenbaar veel weg. Het stond een zege op de Sens niet in de weg. Twee goals van zowel Matt Dumba als Eric Staal hielpen de thuisploeg naar een 6-4 zege.

Vrijdagavond was een belangrijk duel voor de Wild. De Jets, een ploeg die Minnesota in de nek hijgde, kwam op bezoek. Nadat de Jets na veertig minuten met 0-2 leidden, toonde Minnesota veerkracht. Nino Niederreiter en Eric Fehr trokken de stand gelijk. Daarbij leverde een late treffer van Eric Staal Minnesota een 4-2 zege op. Twee hele belangrijke punten voor de Wild.

Nashville laat koppositie in Central niet los

Maandag begon Nashville thuis tegen Tampa Bay. Twee favorieten voor de Stanley Cup aan het einde van dit seizoen. Een vroege goal van Victor Hedman werd weggeveegd en de Preds liepen uit naar een 3-1 voorsprong, mede dankzij een goal en een assist voor Ryan Johansen. Nikita Kucherov maakte het nog spannend door de aansluitingstreffer te maken, maar Pekka Rinne hield in het laatste kwartier zijn goal schoon: 3-2. Opvallend was overigens dat Nashville maar liefst 74% van de face-offs wist te winnen!

Daarna volgden twee duels tegen St. Louis Blues, woensdags thuis en vrijdags uit. Thuis werd St. Louis heel eenvoudig aan de kant geschoven. Bij een 1-1 tussenstand hielpen Filip Forsberg en Austin Watson de Preds naar een 4-1 zege, en daarmee deed Nashville zichzelf eigenlijk nog tekort. Uit was het een ander verhaal. De Blues kwamen al snel op 2-0 en hoewel Nick Bonino nog de aansluitingstreffer maakte, liepen de Blues uit naar 6-1! De 6-2 van Ryan Hartman was puur voor de statistieken.

Kan Berube de Blues redden?

Maandag bereikten de Blues toch echt wel het nulpunt. Thuis werd er machteloos verloren van hekkensluiter Los Angeles. In Missouri werd het 0-2 voor de Kings. Deze nederlaag zou een dag later de baan van coach Mike Yeo kosten. Assistent Craig Berube neemt voorlopig zijn taken over.

Woensdag en vrijdag dus tweemaal een confrontatie met Nashville. De uitwedstrijd in de Music City was geen lekkere ‘binnenkomer’ voor Berube. Want de Blues konden geen vuist maken tegen de Preds. In Nashville werd kansloos verloren; 4-1.

Vrijdag ging het thuis een stuk beter, tegen diezelfde Preds. Vroege goals van Ivan Barbashev en Ryan O’Reilly zetten St. Louis op het goede spoor. Een tegengoal van Nick Bonino deerde niet. Brayden Schenn, Zach Sanford, Robby Fabbri en Alex Pietrangelo scoorden elk. Waarop de Blues een dikverdiende 6-2 winst beleefden.

Zaterdagavond kwam Winnipeg Jets op bezoek. In St. Louis werd het een echte schiettent, die pas laat in de eerste periode op gang kwam. Nadat het na twintig minuten 2-2 stond, namen de Jets afstand met vijf onbeantwoorde goals. Ryan O’Reilly en Pat Maroon poetsten de score nog wat op namens de thuisploeg. Uiteindelijk werd het 4-8 voor de Jets.

Jets moet flinke tikken incasseren

Op maandag bezocht Winnipeg Vancouver Canucks. Na een fout van Jacob Markstrom zette Bryan Little de Jets vroeg op voorsprong en liep de ploeg uit naar 1-4. De Canucks kwamen nog terug tot 3-4. Maar de tweede en derde treffers van de avond van Patrik Laine hielpen de Jets naar een 3-6 zege.

Woensdag gingen de Jets door naar Calgary. Winnipeg begon goed met een vroege treffer voor Brandon Tanev, maar daar hield het goede nieuws op. Nog voor het einde van de openingsperiode wisten de Flames vijf keer het net te vinden; 5-1. Twee goals van Laine hielpen de Jets terug in de wedstrijd, maar won Calgary met 6-3.

Vrijdagavond was de ideale kans op een revanche. Uit bij de rivaal Minnesota. In een evenwichtige eerste veertig minuten pakten de Jets een 0-2 voorsprong. Laine (wie anders?) en Nikolaj Ehlers scoorden voor de bezoekers. In de derde periode kwam Minnesota echter sterk terug tot 2-2 en pakte het laat de voorsprong via Eric Staal. De Jets dropen opnieuw af, ditmaal met 4-2.

Zaterdag werd de speelweek afgesloten in St. Louis tegen de Blues. In St. Louis werd het de echte Patrik Laine-show! Met vijf goals begeleidde hij de Jets bijna eigenhandig naar een 4-8 zege. Door zijn goals en een actie van supermarkt Sobeys, die iemand één miljoen dollar geeft als een Jets-speler vijf keer scoort, is Christopher Haley nu een miljoen dollar rijker.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 23 wedstrijden – 33 punten
2. Minnesota Wild – 23 wedstrijden – 30 punten
3. Colorado Avalanche – 23 wedstrijden – 30 punten
4. Winnipeg Jets – 22 wedstrijden – 28 punten
5. Dallas Stars – 24 wedstrijden – 26 punten
6. Chicago Blackhawks – 24 wedstrijden – 23 punten
7. St. Louis Blues – 22 wedstrijden – 19 punten

Previous Luik wint na overtime in Heerenveen, opnieuw prima zaken voor Leuven
Next Tilburg pakt zege in doelpuntrijke wedstrijd in Hamburg