Buffalo Sabres winnen er negen op een rij en staan bovenaan in de league


Pacific Division: Brengt Ken Hitchcock de Oilers op het juiste spoor?

Zoals al een aantal weken werd geschreven door onze redactie, hoelang zou het duren totdat Todd McLellan ontslagen zou worden? Dat duurde dus tot dinsdag 20 november nadat hij van de laatste acht wedstrijden er zeven had verloren. Opvallend was wel wie Peter Chiarelli als de nieuwe hoofdcoach aanstelde. Het werd Ken Hitchcock, de coach die bekend staat om zijn harde lijn. “You are either on my train or you can step off.” Tevens waren er deze week tien onderlinge Pacific duels.

Anaheim Ducks hebben meer dan zestig minuten nodig.

Op zondag 18 november kwamen de Colorado Avalanche op bezoek en nummer een goalie John Gibson moest afhaken in verband met de griep, dus back-up goalie Ryan Miller stond op de goal voor de Ducks. Ondanks een 3-1 voorsprong kon men de winst niet binnenhalen. Al leverde het overtime verlies wel een punt op. 1.3 seconden voor het einde van de overtime was het Mikko Rantanen die vanuit een powerplay situatie de winnende goal binnen schoot. Brandon Montour scoorde een goal en had twee assists en captain Ryan Getzlaf scoorde een goal en had een assist. Tegen de Canucks drie dagen later kon men wel een 3-1 voorsprong over de eindstreep trekken. John Gibson was weer genezen van een griepje en kon 25 saves maken. Het was pas de tweede overwinning in reguliere speeltijd voor de Ducks. Getzlaf had weer een goal en een assist. Daarna was het de buurt aan de Oilers met de nieuwe coach. Tot op zestien seconden voor het einde leek het erop dat de Oilers weer een winstpartij zouden boeken. Echter stak Nick Ritchie daar een stokje voor. Veertien seconden later was de wedstrijd al over. Een prachtige pass van Montour, Leon Draisatl die stond te slapen en Rickard Rakell kon het in twee pogingen afmaken. Wederom geen reguliere overwinning voor de Ducks maar toch bleven de twee punten in Californië.

Arizona Coyotes komt de klad erin?

Pas op woensdag de 21e speelde de Coyotes thuis tegen de Vegas Golden Knights. Derek Stepan scoorde twee keer voor de mannen uit Arizona. Echter moesten ze genoegen nemen met een puntje omdat Max Pacioretty in overtime er voor zorgde dat er twee punten mee gingen naar Vegas.

Daarna was het de beurt aan de Avalanche om op visite te komen. Twee short handed goals van J.T. Compher binnen anderhalve minuut in de eerste periode betekende eigenlijk dat de Coyotes de hele tijd in de achtervolging moesten. Dat lukte niet en dat betekende dat er na zestig minuten 1-5 op het scorebord stond.

Calgary Flames scoren flink in prima reeks.

De Flames gingen de week in vanaf de koppositie in de Pacific. Er werd in Calgary op de 19e november gewonnen van de Golden Knights met 7-2. Matthew Tkachuk scoorde twee goals en had even zoveel assists, en Johnny Gaudreau nam een goal voor zijn rekening en gaf vier assists. Twee dagen later moesten de Jets eraan geloven. David Rittich won zijn zesde start op rij en maakte daarbij 37 saves. Tkachuk, Gaudreau, Sam Bennet en Mark Jankowski scoorden allemaal een goal en gaven een assist. Dillon Dube scoorde zijn eerste NHL-goal voor de Flames de eindstand werd 6-3. Vier dagen na de 7-2 winst op Vegas mochten de Flames in Vegas opdraven. Men kon Marc-Andre Fleury niet passeren en met 2-0 droop men af. Ook de koppositie is niet meer in bezit maar die kunnen ze zo weer veroveren want ze staan heel dicht bij de Sharks.

Edmonton Oilers hopen op impulsen met de nieuwe coach.

Het Waterloo voor coach Todd McLellan was de thuisnederlaag tegen de Golden Knights. Met maar liefst 3-6 werden de Oilers afgedroogd. Vooral Cam Talbot liet een hopeloze indruk achter. In een tijdsbestek van twee minuten en elf seconden kreeg hij drie goals om zijn oren en mocht de geplaagde keeper zelfs blijven staan in de goal. Feit blijft dat McLellan de ochtend mee reisde naar San Jose waar de volgende wedstrijd zou zijn en ’s-ochtends op de wedstrijddag is ontslagen. De eerste wedstrijd onder de nieuwe coach Ken Hitchcock betrof dus de San Jose Sharks. Men moest drie keer een achterstand goed maken, maar na een 3-3 werd het in overtime beslist door het “Dynamic Duo” Connor McDavid en Leon Draisatl, die beide ook drie punten scoorde die avond.

Daarna mocht men door naar Anaheim voor duel twee van de Californische trip. Zoals reeds vermeld bij de Ducks tot zestien seconden voor tijd leek het er weer op dat de Oilers de volle buit zouden pakken maar de Ducks dachten daar anders over. Ryan Nugen-Hopkins scoorde de enige goal, vanuit een powerplay situatie, voor de Oilers.

LA Kings blijven veel te wisselvallig presteren ondanks coach wissel.

De week begon prima voor de Kings. Op bezoek bij de blues waren ze mede verantwoordelijk dat de coach van de tegenstander Mike Yeo werd ontslagen. De Kings wonnen daar met 2-0 en Calvin Petersen pakte daar zijn eerste shutout in de NHL. Matt Luff scoorde zijn eerste NHL goal. Tevens prikte Anze Kopitar de empty netter binnen.

De Avalanche bleek een te grote stap te zijn want die versloegen de Kings in L.A. met 7-3. Na zijn eerste shutout ervoer Petersen ook wat het is om eraf gehaald te worden. Na zes tegentreffers kon hij naar de kant, maar het gat was al niet meer te repareren voor de Kings. In het laatste treffen van deze week voor de L.A. Kings kwamen de Canucks op visite. Dit team wou na een reeks van nederlagen weer eens punten behalen. De Kings verloren wederom, nu met 2-4. Tot aan het begin van de derde periode ging het gelijk op. Maar met twee goals in de derde periode namen de Canucks de punten mee.

San Jose Sharks komen in de schwung?

De Sharks begonnen de week met het verlies tegen de Oilers. Ondanks dat de Sharks drie keer een voorsprong pakte kwamen ze niet verder dan het behalen van een punt. Joonas Donskoi, Marcus Sorensen en Logan Couture waren scherpschutters. Na thanksgiving day kwamen de Canucks op bezoek. Die kregen een kansloze nederlaag voor hun kiezen. Aaron Dell pakte weer een shutout. Erik Karlsson scoorde drie punten die avond waaronder een assist op Melker Karlsson, die zijn eerste goal van het seizoen scoorde.

Op bezoek in Las Vegas was het alsof de Berlijnse muur was neergezet in het doelgebied. Marc-Andre Fleury pakte alweer zijn zesde shutout van het seizoen en zijn tweede op rij. De Sharks beten hun tanden stuk op de muur. Met 0-6 konden ze retour.

Vancouver Canucks in neerwaartse spiraal.

Na een goede seizoensstart regent het bijna alleen maar nederlagen voor de Canucks. Het begon met de Jets die op bezoek kwamen. Patrik Laine scoorde daar een hattrick, terwijl de Canucks scoorde via Elias Pettersson, Tyler Motte en Nikolay Goldobin de eindstand was 3-6. Daarna mocht Vancouver aan de road-trip in Californië beginnen met een bezoek aan de Ducks. Uitslag 4-3 voor de Ducks met goals voor Vancouver door Derrick Pouliot, Nikolay Gildobin en Bo Horvat. Next stop de Sharks, afgedroogd met 4-0, van de negentien schoten geen enkele goal kunnen maken. Op bezoek bij de nummer laatst van de league zouden er misschien weer wat mogelijkheden liggen voor de zwalkende Canucks. En ja na een gelijkopgaande strijd tot aan het begin van de derde periode, werd het verschil gemaakt door Petterson en Motte. Adam Gaudette scoorde de 1-0 met zijn eerste NHL-goal.

Vegas Golden Knights winst en verlies tegen de Flames.

Op road-trip in Alberta, kwam als eerste obstakel de Oilers. In Rogers Place kreeg de Oilers billenkoek. Met 3-6 namen de Golden Knights de punten mee. Jonathan Marchessault scoorde twee goals en had een assist. Daarna de Flames, die lieten er geen gras over groeien en na de eerste periode was het al 5-0 voor de Flames. De eindstand was 7-2 met goals voor Vegas van Nick Holden en Max Pacioretty. Vanuit een koud Alberta ging men door naar de warmte van Phoenix Arizona. Er was een overtime voor nodig maar de twee punten namen ze mee naar Vegas. De twee goals van Arizona door Derek Stepan werden teniet gedaan door Tomas Nosek en Pacioretty, die ook de overtime winner voor zijn rekening nam. In eigen huis kreeg men de Flames op bezoek, drie dagen later na hun bezoek aan Calgary. Deze keer werd het een andere wedstrijd. Marc-Andre Fleury liet zich niet passeren en pakte weer een shutout. Alle 29 schoten van de Flames werden gestopt. Het was een goal van Alex Tuch en de eerste van dit seizoen door Colin Miller die voor de 2-0 zorgde. Marc-Andre Fleury zou het kunstje herhalen. Wederom zijn vijfde shutout van het seizoen inmiddels. Met 6-0 werden de Sharks retour gestuurd. Daarin scoorde Pacioretty twee keer.

Stand in de Pacific:

1. San Jose Sharks – 24 wedstrijden – 28 punten
2. Calgary Flames – 23 wedstrijden – 27 punten
3. Anaheim Ducks – 24 wedstrijden – 25 punten
4. Vegas Golden Knights – 25 wedstrijden – 25 punten
5. Vancouver Canucks – 26 wedstrijden – 24 punten
6. Edmonton Oilers – 22 wedstrijden – 22 punten
7. Arizona Coyotes – 21 wedstrijden – 20 punten
8. LA Kings: 22 wedstrijden – 15 punten

Previous Luik wint na overtime in Heerenveen, opnieuw prima zaken voor Leuven
Next Tilburg pakt zege in doelpuntrijke wedstrijd in Hamburg