Edmonton, Calgary en Vancouver sluiten aan in de top van de league


Central Division: Week van veel goals en veel rustdagen

Deze speelweek kende nogal wat headliners in de Central. Zo ging Winnipeg Jets voor de Global Series naar Finland en stond het topaffiche tussen Nashville en Tampa Bay op het programma. Maar ondertussen zorgde Colorado Avalanche voor veel spektakel.

Blackhawks hardhandig terug op aarde gezet

Na de (verrassend) goede seizoenstart van Chicago, lijkt het erop dat de Blackhawks langzaam weer met beide benen op de grond komen. Zondagavond verloren de Hawks thuis met 1-2 in overtime van Edmonton.

Daarna volgde een roadtrip in West-Canada en een 4-2 en een 4-0 nederlaag tegen resp. Vancouver Canucks en opnieuw Edmonton Oilers boden de Hawks niet veel hoop op verbetering.

Colorado’s bizarre duels in Calgary en Vancouver

Voor Colorado slechts twee duels deze week, net als Chicago in West-Canada. De eerste was een knotsgek duel in Calgary op donderdag. Na een doelpuntloze eerste periode schoot Colorado in de tweede met scherp. Zowel Vladislav Kamenev als Sheldon Dries scoorden hun eerste NHL-goals en Colorado pakte een 1-4 voorsprong. Maar toen kwam Calgary. Met vijf goals binnen een kwartier stonden de Flames ineens 6-4 voor! Colorado had geen comeback in huis en droop met 6-5 af.

De vrijdagavond was niet veel beter, want in Vancouver werd het nog gekker. Een echte schiettent ontpopte zich in Rogers Centre. Sensatie Elias Pettersson maakte laat gelijk en Derrick Pouliot bezorgde Vancouver in OT de winst. Het werd maar liefst 7-6!

Dallas pakt punten in de East

Met vier duels was de speelweek voor Dallas een stuk drukker. Op zondagavond kwam Dallas van een koude kermis thuis tegen de laagvliegende Red Wings. Gemell Smith gaf de Stars in de eerste periode nog de voorsprong, maar drie goals van Detroit die de Stars niet wisten te beantwoorden deden Dallas de das om. Late goals aan beide kanten zorgden voor een 4-2 zege voor Detroit. Op dinsdag en donderdag bleef het knap op de been tegen Montréal (1-4 winst) en Toronto (1-2 winst). Zelfs de huidige kampioen Washington werd verslagen in overtime. Jason Dickinson voltrok het vonnis.

Vancouver slachtoffert ook Minnesota maar de Wild herstellen zich snel

Nadat Minnesota Wild op maandagavond met 5-2 ten onder was gegaan in Vancouver, nam het een avond later in Edmonton revanche. Dankzij een goede wedstrijd van de special teams sleepte de ploeg een 3-4 zege uit het vuur. Ook op bezoek bij de Blues was er een goed Minnesota te zien. 5-1 kon mee terug in de koffers, waaronder de 400ste NHL goal van Eric Staal.

Nashville Predators dendert maar door

Opnieuw liet Nashville deze week zien een echte titelkandidaat te zijn. De ploeg toonde op dinsdag thuis zijn spierballen tegen het tegenvallende Vegas Golden Knights. De Preds wonnen met 4-1. Donderdagavond ging het op bezoek bij een andere titelfavoriet: Tampa Bay Lightning. Daar maakte Nashville een statement door ook die ploeg met 1-4 aan de kant te zetten.

Ook de Bruins kregen een lesje als zegt de stand 1-0 erg weinig maar de Predators waren veel beter. Pekka Rinne pakte weer een shutout en de matchwinnaar werd Roman Josi.

Blues bezweren voorlopig crisis

Opvallend genoeg kwamen de Blues deze week alleen op donderdag en zaterdag in actie. Thuis moest er gewonnen worden van Vegas Golden Knights om nog enigszins aansluiting met de rest van de Central te vinden. En dat gebeurde. Twee goals van Oskar Sundqvist zette de thuisploeg op het goede spoor naar een 5-3. Een broodnodige zege voor de ploeterende Blues. Al werd de winst tegen de Knights niet voortgezet want met de Wild op bezoek werd er met maar liefst 1-5 verloren en ik denk dat coach Mike Yeo zich vooral zorgen maakt over de offensieve kwaliteiten. De schoten verhouding was 16-45.

Finse tour levert Jets twee punten op

Op donderdag stond de laatste Global Series van dit seizoen op het programma. In Finland namen Winnipeg Jets en Florida Panthers het tegen elkaar op op de donderdag en vrijdag. De donderdagavond stond in het teken van de man waar heel veel Finnen bol van staan: Patrik Laine. En in dit eerste duel stelde hij niet teleur. Dankzij zijn hattrick wonnen de Jets met 2-4.

Op de vrijdag nam Florida Panthers in Finland revanche op de Jets. De Panthers scoorden op elk van hun drie powerplays en deden zo de Jets de das om: opnieuw 2-4.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 14 wedstrijden – 22 punten
2. Minnesota Wild – 13 wedstrijden – 18 punten
3. Winnipeg Jets – 14 wedstrijden – 17 punten
4. Colorado Avalanche – 14 wedstrijden – 17 punten
5. Dallas Stars – 13 wedstrijden – 16 punten
6. Chicago Blackhawks – 15 wedstrijden – 15 punten
7. St. Louis Blues – 12 wedstrijden – 11 punten

Previous Bulldogs en Golden Sharks pakken winst
Next Trappers kruipt door het oog van de naald tegen Preussen Berlin