Edmonton, Calgary en Vancouver sluiten aan in de top van de league


photo: JONATHAN HAYWARD / CP

Pacific Division: Canada fier aan kop

De Canadese clubs staan een, twee en drie in de Pacific Division. Calgary staat bovenaan, de jeugd van Vancouver staat tweede, en Edmonton staat derde maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld dan de rest, virtueel zijn de Oilers de koploper.

Anaheim Ducks zeven wedstrijden op rij geen winst.

Een heuse Pacific burenruzie tussen de Sharks en de Ducks en zoals in het echte leven wonnen de haaien van de eenden. Er was wel overtime voor nodig. Timo Meier zorgde ervoor dat de winst meeging naar San Jose.

Tegen de New York Rangers behaalde de Ducks maar een puntje. Dit keer kwam het tot shootouts. Mika Zibanejad velde het vonnis. Zeven wedstrijden op rij geen winst voor de Ducks, de druk neemt toe op coach Randy Carlyle.

Arizona Coyotes pakt vijf overwinningen op rij

De mannen uit de woestijn van Phoenix Arizona hebben ineens de smaak te pakken. Met overwinningen tegen de Senators (5-1) en Hurricanes (4-3 OT) kunnen ze daar spreken van een lekkere week. Groot verdiener Oliver Ekman-Larsson scoorde zijn eerste van het seizoen tegen de Senators.

Calgary Flames trotse koploper in de Pacific na vier overwinningen op een rij

Vier wedstrijden de afgelopen week met een doelsaldo van 16-10, waarbij Mike Smith nog steeds niet zijn betere wedstrijden speelt. Maar ondanks een mindere Smith pakken de Flames toch de overwinningen en staan ze bovenaan in de divisie. Toronto (3-1), Buffalo (2-1 OT), Colorado (6-5) en Chicago (5-3) kregen alle vier een nederlaag te verwerken in de Saddledome. Vooral de overwinning tegen de Avalanche springt daarbij in het oog. Na een 1-4 achterstand na veertig minuten werd er toch nog een overwinning binnegehaald. De week in cijfers van de toppers op dit moment bij de Flames. Sean Monahan vier goals en vier assists. Elias Lindholm twee goals en vijf assists. Matthew Tkachuk twee goals en drie assists en Mark Giordano een goal en vijf assists. Het beste deze week van Johnny Gaudreau was de OT winner tegen de Sabres.

Edmonton Oilers scoren ook via lijn twee en vier

Was in het begin van het seizoen alleen de Connor McDavid’s lijn die wist te scoren, is dat deze week ook veranderd naar de overige lijnen. Op bezoek in Chicago was het de vierde lijn die de gelijkmaker maakte via Zack Kassian waarna McDavid het afmaakte in de overtime tezamen met Leon Draisattl (2-1 OT).

Op dinsdag ging het mis in Edmonton doordat de powerplay 0/5 en penalty kill 3/3 niet functioneerde tegen de Minnesota Wild (3-4). Donderdag werd dat rechtgezet in de tweede wedstrijd binnen vier dagen tegen de Blackhawks die op bezoek kwamen in Edmonton. Mikko Koskinen hield de Oilers op de been met een 40 shots shutout waarbij Drake Caggiula twee keer scoorde waaronder een fraaie uitgespeelde short handed goal.

De laatste van deze week was op bezoek in Detroit bij de Red Wings. Na twaalf seconden lag de eerste goal al in het net van de Wings Drake Caggiula deed het weer. Gamechanger was bij een stand van 2-1 voor de Oilers de redding van Mikko Koskinen op een breakaway van de Red Wings. Na zestig minuten konden de Oilers de vijfde overwinning op rij buitenhuis noteren. (3-4)

LA Kings zal het gemis van Jonathan Quick de bottleneck zijn?

Eindelijk werd er weer gewonnen na een zes game losing streak voor de Kings. Al ging het niet geheel makkelijk op zondag tegen de New York Rangers. Ilya Kovalchuk was de beste man met een goal en twee assists. (4-3) De tweede wedstrijd deze week ging juist weer dik verloren. In eigen huis van Philidelphia. 5-2 werd het voor de Flyers. Het herstel kwam sneller dan verwacht. Wederom in eigen huis tegen de Blue Jackets. Wederom met Jack Campbell tussen de palen. Met twee shorthanded goals binnen de minuut in de derde periode via Anze Kopitar en Justin Brown. Benieuwd of general manager Rob Blake nog op zoek gaat naar een back-up voor Jonathan Quick.

San Jose Sharks kunnen nog niet echt profiteren van Erik Karlsson

Het was weer een week voor de Sharks met hollen en stilstaan. 4-3 winst tegen de Ducks daar begon de week mee. Dan een shootout verlies tegen de New York Rangers (3-4 SO). Twee dagen later kwamen de Blue Jackets op visite en namen de twee punten mee via een 1-4 overwinning. en de laatste wedstrijd van de week was wederom thuis, dit keer tegen de Flyers. Dat werd weer overtime en dit keer duurde het niet lang want al na dertien seconden was het Timo Meier die de overwinning binnenhaalde. In deze vier wedstrijden was er een puntje te noteren voor Erik Karlsson.

Vancouver Canucks jeugd neemt het voortouw

Aan de hand van Elias Pettersson wisten de Canucks de Wild te verslaan met 5-2. Twee goals scoorde de Zweed waaronder deze one timer.

Daarna was het de beurt aan Chicago wat op bezoek kwam in Vancouver. In de derde periode werd het verschil gemaakt met twee goals van Brendan Gauce en Antoine Roussel.
De Avalanche kwamen ook nog op visite. Wederom was de beste man van het ijs Elias Pettersson met twee goals en drie assists. Maar liefst dertien goals waren er te noteren. Het duel werd beslist in overtime door een powerplay goal van Derrick Pouliot.

Vegas Golden Knights leeft niet meer in een sprookjeswereld

Waar vorig seizoen record na record werd verbroken is het dit seizoen stukken minder. Werd de week nog geopend met een overtime overwinning door Jonathan Marchessault via een penalty shot in Sin City tegen de Senators 4-3, gingen de andere wedstrijden verloren. Daarna op bezoek bij de Predators kreeg men klop met 4-1. in St. Louis ging het lange tijd gelijk op maar moest men toch het onderspit delven met 5-3.


Het herstel was er dan weer in Sin City door een shutout van Marc-Andre Fleury tegen de Hurricanes die alle 34 schoten wist te stoppen en haalde daarmee zijn vijftigste shutout. Twee spelers scoorde ook hun eerste goal voor de Knights. Brad Hunt en William Carrier.

Stand in de Pacific:

1. Calgary Flames – 15 wedstrijden – 19 punten
2. Vancouver Canucks
15 wedstrijden – 18 punten
3. Edmonton Oilers
13 wedstrijden – 17 punten
4. San Jose Sharks –
14 wedstrijden – 17 punten
5. Arizona Coyotes –
12 wedstrijden – 14 punten
6. Vegas Golden Knights –
14 wedstrijden – 13 punten
7. Anaheim Ducks –
14 wedstrijden – 13 punten
8. LA Kings 
13 wedstrijden – 9 punten

Previous Bulldogs en Golden Sharks pakken winst
Next Trappers kruipt door het oog van de naald tegen Preussen Berlin