Terugblik NHL: Magie is terug bij Crosby, Toronto dendert door


Atlantic Division: Toronto herstelt zich, maar verliest Matthews

Vorige week zagen we dat het veel scorende team Toronto Maple Leafs wat begon te haperen. Er werden deze week twee wedstrijden gespeeld. Uit en thuis tegen Winnipeg Jets. Het leverde twee overwinningen op voor Toronto. In de eerste wedstrijd was het John Tavares die na vijf wedstrijden niet te scoren eindelijk het net weer wist te vinden. In de thuiswedstrijd kwamen ze met twee goals achter en verloren ze topscorer Auston Matthews met een schouder blessure. Toch wist men in derde periode drie keer te scoren en de wedstrijd te winnen. Komende maandag zal er meer duidelijkheid komen over de blessure van Matthews. Wel is duidelijk dat de Amerikaan er in ieder geval één wedstrijd uit ligt.

Boston Bruins begon deze week beter als de teleurstellende  vorige  week. na drie verlies wedstrijden werd de divisiekraker tegen Ottawa gewonnen met 4-1. Hierna werd er van Philadelphia Flyers gewonnen. Afgelopen nacht werd er verloren van de eeuwige rivaal Montreal Canadians. Het was een 3-0 oorwassing. Boston schoot wel vaker op doel. Maar het was Montreal goalie Carey Price die liet zien waarom hij veelal genoemd wordt als beste goalie in de NHL.

Montreal won dus afgelopen nacht afgetekend van Boston Bruins, met als absolute uitblinker goalie Price. Wat hebben ze nog meer gedaan de afgelopen week? Er werd gewonnen van de zeer getalenteerde Calgary Flames en er werd verloren van divisie genoot Buffalo Sabres. Ze hebben nu een reeks van 6-2-2 en zijn hiermee tot nu toe de positieve verassing van de divisie.

Tampa Bay Lightning is vermoedelijk toch wel het sterkste team in de divisie. Op papier hoe vergaat ze het op het ijs? Vier wedstrijden in zes dagen brachten drie overwinningen op en een zeer verrassend verlies afgelopen nacht tegen Arizona Coyotes. Toch lijken ze het meest constant te presteren tot nu. Wel verloren ze deze week verdediger Victor Hedman na een check van Ryan Reaves(Vegas Golden Knights). De Zweedse sterkhouder zal er in ieder geval een week niet bij zijn.

Ottawa Senators verloor van Boston Bruins de de divisie kraker op dinsdag. Daarna werd er verloren van het sterke Colorado Avalanche. Hierdoor verliest men de aansluiting bij de top teams. Opvallend was dat in de wedstrijd tegen Colorado sterk begonnen werd en dat men op een 2-0 en een 3-1  voorsprong nam. De 3-1 werd gescoord voormalig kind van Colorado Matt Duchene.


Buffalo Sabres speelde drie wedstrijden deze week. Twee keer winst en een overtime verlies. Dat zijn weer vijf punten op het conto van deze jonge groep. Één van de overwinningen werd geboekt op divisie rivaal Montreal Canadiens. Zo blijven ze vooralsnog gelijke tred houden met de topteams.

Detroit Red Wings had na de overwinning op Florida vorige week dus niet het lek boven. Deze week werd er verloren van Carolina Hurricanes en Winnipeg Jets. Met nog maar vier vergaarde punten staan ze onderaan in NHL. Ik kan me niet heugen dat ik dit ooit eerder gezien heb in de laatste dertig jaar.

Florida Panthers zit min of meer in dezelfde boot als Detroit. Alleen weet Florida af en toe nog een overwinning te pakken. Zo werd er deze week een overwinning gepakt tegen NY Islanders maar er werd ook verloren van NY Rangers en NJ Devils. Zo blijven ze Detroit voor in de divisie.

Stand in de Atlantic:

1. Toronto Maple Leafs – 11 wedstrijden – 16 punten
2. Tampa Bay Lightning – 10 wedstrijden – 15 punten
3. Montreal Canadiens – 10 wedstrijden – 14 punten
4. Boston Bruins – 11 wedstrijden – 14 punten
5. Buffalo Sabres – 11 wedstrijden – 13 punten
6. Ottawa Senators – 9 wedstrijden – 9 punten
7. Florida Panthers – 9 wedstrijden – 7 punten
8. Detroit Red Wings – 10 wedstrijden – 4 punten

Previous Leuven dompelt Antwerp in rouw, Den Haag doet uitstekende zaken
Next Hamers en Zwarthoed spelen op topniveau in Zweden