Terugblik NHL: Magie is terug bij Crosby, Toronto dendert door


Central Division: Nashville en Colorado leiden de dans

Net als vorige week trapte Chicago Blackhawks een nieuwe speelweek voor de Central af. Op zondagavond ontving het Tampa Bay Lightning. Na een eerste periode met een licht overwicht voor Chicago (en de eerste NHL-goal voor Alexandre Fortin) stond het 1-1 in United Center. En toen barstte de Tampa Bay-show los. Met maar liefst 33 schoten op doel in één periode (een record!), liepen de gasten uit naar een 1-4 marge. Chicago probeerde zich na deze blamerende periode terug te vechten in het duel, maar dit lukte niet. Tampa won met 3-6.

Op de maandagavond ging Colorado Avalanche op bezoek bij Philadelphia, en stond er een onderonsje tussen de Jets en Blues in Winnipeg op het programma. Voor Colorado was het opnieuw de eerste lijn van Gabriel Landeskog-Nathan MacKinnon-Mikko Rantanen die de ploeg op sleeptouw nam: 1-4. Winnipeg kwam thuis in de derde periode terug van een 1-3 achterstand en won in overtime van St. Louis met 5-4.

Ook op woensdag kwamen er slechts drie teams uit de Central in actie. Een echte kraker vond plaats in Nashville. De Sharks bezochten de Predators. En wat een geweldig duel zou het worden! In een wedstrijd die constant op en neer ging, pakten de Preds in de tweede periode een 4-2 voorsprong. Dit was mede te danken aan een fantastische wedstrijd van winger Viktor Arvidsson. Maar die voorsprong bleek niet voldoende, want de Sharks knokten zich terug naar 4-4 en met twee minuten op de klok vuurde Brent Burns zelfs de vijfde Sharks-goal binnen! San Jose won daardoor met 4-5.

De andere twee teams die op dinsdag in actie kwamen wisten wél te winnen. Twee goals van Brandon Saad hielpen Chicago naar de 3-1 zege tegen Anaheim, terwijl Dallas thuis met 4-2 te sterk was voor Los Angeles Kings.

Woensdagavond waren het Colorado en Winnipeg die in actie kwamen. Onverwachts werd het duel van Colorado thuis tegen Tampa Bay Lightning een verdedigend duel. Nikita Kucherov was de enige die het net wist te vinden, en daardoor won Tampa Bay met 0-1. Voor Winnipeg ging het thuis tegen Toronto Maple Leafs niet veel beter. De Leafs domineerden in de eerste veertig minuten en kwamen op een 0-3 voorsprong. Winnipeg maakte het in de derde periode spannend, maar uiteindelijk zegevierde Toronto: 2-4.

Door naar de donderdag. Het duel tussen de Predators en Devils was een mooie. De Devils kwamen al vroeg op 1-0 door Damon Severson en beantwoorden twee gelijkmakers van Nashville met een snelle goal. In de derde periode kwam Nashville dan toch langszij en besliste Kyle Turris met een fraaie ‘end-to-end’-goal het duel in overtime: 3-4.

Elders werden de Blues thuis met 4-7 gekleineerd door Columbus Blue Jackets en lijkt het crisis te zijn in St. Louis. Met slechts twee zeges in zeven duels zijn de Blues een van de grootste teleurstellingen tot nu toe. De Wild en Blackhawks maakten thuis tegen resp. laagvliegers Los Angeles Kings en New York Rangers (beiden 4-1). De Stars wisten thuis, net als twee weken geleden, Anaheim Ducks te verslaan: 5-2.

Vrijdags maakten Winnipeg en Colorado geen fouten tegen twee laagvliegers. Winnipeg won op bezoek bij Detroit met 1-2 en Colorado versloeg Ottawa thuis 6-3. Dit was het eerste duel van Matt Duchene in Colorado na de trade van vorig jaar en met een goal wist hij zijn visitekaartje af te geven. Nadat een tribute aan de Franse Canadees bij zijn oude club met gemixte reacties werd ontvangen, scoorde hij gelijk via een tip-in. Het was dus alleen niet genoeg voor de zege voor zijn Ottawa Senators.

Op zaterdagmiddag ontving Nashville thuis Edmonton. En omdat de Preds thuis altijd heel sterk zijn, werd ook dit keer weer een overwinning verwacht. Maar zover kwam het niet. Edmonton liep mede dankzij twee goals van Leon Draisaitl uit naar een 1-4 voorsprong en pakte uiteindelijk de zege: 3-5. Voor achtervolgers Colorado en Winnipeg was de avond niet veel beter. Minnesota Wild was dankzij een shorthanded goal van Jonas Brodin met 3-2 te sterk voor de Avs, terwijl Winnipeg met diezelfde score afdroop in Toronto. Na 40 minuten stonden de Jets nog met 0-2 voor.

Na de teleurstellende nederlaag tegen Columbus, herpakte St. Louis zich thuis tegen Chicago. Vladimir Tarasenko (twee goals) en Zach Sanford (goal, twee assists) waren allebei heel belangrijk voor de thuisploeg. Hierdoor wonnen de Blues met 7-3.

Stand in de Central:

1. Nashville Predators – 11 wedstrijden – 16 punten
2. Colorado Avalanche – 12 wedstrijden – 16 punten
3. Winnipeg Jets – 12 wedstrijden – 15 punten
4. Minnesota Wild – 10 wedstrijden – 14 punten
5. Chicago Blackhawks – 11 wedstrijden – 14 punten
6. Dallas Stars – 9 wedstrijden – 10 punten
7. St. Louis Blues – 10 wedstrijden – 9 punten

Previous Leuven dompelt Antwerp in rouw, Den Haag doet uitstekende zaken
Next Hamers en Zwarthoed spelen op topniveau in Zweden