Terugblik NHL: Magie is terug bij Crosby, Toronto dendert door


Pacific Division: Kings stellen teleur, Oilers herstellen zich

Twee keer in de afgelopen week was er een onderlinge krachtmeting in de Pacific. Eerst de Canucks op bezoek in Sin City, de stad van de Golden Knights. En daarna mochten de Vancouverianen door naar de woestijn van Arizona. In Vegas waren er twee spelers voor de Canucks van grote waarde: Jacob Markstrom, die alle shootouts pakte en Bo Horvat, die twee keer scoorde.

Na de goede wedstrijd tegen de Golden Knights mochten de Canucks 24 uur later aantreden tegen de Coyotes. In die wedstrijd waren de Coyotes net iets beter en Anders Nilsson kon niet de prestatie evenaren die Markstrom een dag eerder wel op het ijs legde. Het werd 4-1 voor de Coyotes met twee shorthanded goals door Brad Richardson en Lawson Crouse.

Vancouver Canucks
Naast de twee ‘Pacific games’ speelde Vancouver ook nog tegen de Capitals en de Penguins, die beide op bezoek waren in Vancouver. Het werd tegen de Caps 2-5 door twee goals van Alex Ovechkin die ook nog even twee assists afgaf. De Penguins hadden tijdens hun Canadese roadtrip alleen tegenstand te dulden van de Oilers en Maple Leafs, want net als tegen de Flames werd er ook makkelijk gewonnen van de Canucks met een shutout voor Casey DeSmith. Sydney Crosby scoorde twee goals en Evgeni Malkin had een goal en twee assists. Ook onze Daniel Sprong kon een assist op zijn conto bij schrijven. Meer daarover in de Metropolitan terugblik.

San Jose Sharks
Op bezoek in Nashville sleepten de mannen een overwinning uit het vuur na een 4-2 achterstand. Na veertig minuten werden er drie goals op rij gescoord. De gamewinning goal was van Brent Burns vanuit een powerplay situatie op aangeven van Erik Karlsson.

Na de overwinning in Nashville mochten de Sharks opdraven in Carolina. Daar kwam het tot shootouts waarin ze het onderspit delfden. Dat het zo lang duurde was het alleen te danken aan Aaron Dell die maar liefst 41 schoten te verwerken kreeg terwijl de Sharks niet verder kwamen dan 23 schoten. Wel scoorde Antti Suomela zijn eerste NHL goal.

Anaheim Ducks De Ducks begonnen het seizoen goed, maar deze week was niet de beste uit de historie van de mannen uit Anaheim. Ze speelden drie keer en alle drie de keren kreeg men klop. De Sabres (2-4), de Blackhawks (3-1) en Dallas (5-2) waren te sterk.

Calgary Flames
De Flames begonnen goed aan de afgelopen week, zondag de 21e werd met 4-1 gewonnen tegen de New York Rangers. Alhoewel dat qua schoten op doel niet te verklaren was: NYR schoot 45 keer op de goal van David Rittich terwijl Henrik Lundqvist er maar 26 te verwerken kreeg. Na New York mocht men naar Montreal, dat werd een close game maar die werd wel verloren met 3-2. Thuis mochten ze het proberen tegen de Penguins. Dat werd een catastrophe. Met maar liefst 1-9 konden de Flames afdruipen. Mike Smith keek al lange tijd verdrietig na de bank en werd uiteindelijk na de 0-6 van het ijs gehaald.

Een klein beetje eerherstel voor Smith en de Flames was er tegen Cup-winnaar Washington Capitals. Met een goal één minuut voor tijd dwong men een overtime af. De beste kansen waren voor de Flames in die overtime, maar er werd niet gescoord. Shootouts zouden de beslissing brengen en Pheonix Copley pakte zijn eerste NHL overwinning als goalie voor de Caps.

Edmonton Oilers
De eerste negen wedstrijden van de Oilers waren allemaal tegen tegenstanders die vorig seizoen de play-offs haalde. Deze week begon op dinsdag, toen de Pensguins op bezoek kwamen. Het verschil tussen de Pens en de Oilers werd gemaakt door Matt Murray en Sydney Crosby. De Oilers hadden beduidend meer schoten op goal, 46 om 31, maar Matt Murray maakte er korte metten mee. Cam Talbot had voor de Oilers zeg maar niet zijn beste dag. De overtime goal van Sidney Crosby was natuurlijk fantastisch. Die staat bij het Metropolitan verslag.

De huidige Stanley Cup kampioen Washington Capitals kwam op donderdag op bezoek bij de Oilers. Talbot mocht zich revancheren voor zijn slechte wedstrijd tegen de Penguins. En het moet gezegd: dat deed hij prima. En hij kon zelfs een assist noteren op de empty netter van Connor McDavid. Hoogtepunt was wel dat Alex Chiasson in de ochtend de ring kreeg uitgereikt voor het winnen van de Cup met de Capitals en tijdens de wedstrijd oud teammaat Braden Holtby versloeg met een raket net over de blauwe lijn.

De derde Oilers-wedstrijd deze week was op bezoek in Nashville, waar men al dertien wedstrijden niet van had gewonnen. U raadt het al: tot deze dus. Het werd 3-5, waarbij Mikko Koskinen zijn officiële eerste Oilers NHL-wedstrijd in de goal kreeg. De Fin kwam over vanuit de KHL. Hij deed het zeer verdienstelijk. Koskinen moest wel een hattrick incasseren van Filip Forsberg. Maar Leon Draisatl en Drake Caggiula scoorden beide twee keer voor de Oilers. De vijfde goal kwam van de captain McDavid die zeven seconden na de 1-2 van Forsberg de Oilers weer op twee goals verschil zette. Rechtstreeks vanaf de face-off.

Vegas Golden Knights:
Naast de Pacific wedstrijd tegen de Canucks speelde de Knights alleen nog tegen de Lightning. De Lightning pakte voor de zevende wedstrijd op rij punten, en liet Vegas puntloos. Tampa’s goalie Andrei Vasilevskiy was een te grote sta in de weg.

Arizona Coyotes
Christian Fischer scoorde zijn eerste NHL hattrick voor de Coyotes in de uitwedstrijd tegen de Columbus Blue Jackets (1-4).

Samen met de overwinning in het Pacific onderonsje met de Canucks en de wedstrijd tegen de Lightning kunnen de Coyotes van een aardige week spreken met drie overwinningen op rij. De Lightning kreeg het zwaar te verduren en werd met de staart tussen de benen de woestijn uitgejaagd. 7-1 was de uitslag. Maar liefst vier spelers van de Coyotes scoorde hun eerste goal van het seizoen, te weten: Jordan Oesterle, Derek Stepan, Michael Grabner en Richard Panik.

Los Angeles Kings
De LA Kings beleven echt een dramatische start van het seizoen. Met pas twee gewonnen wedstrijden in reguliere speeltijd. Deze week werd er op dinsdag verloren van de Stars met 2-4 en dat betekende alweer de vijfde nederlaag op rij. Nummer zes op rij kwam op vrijdag na de 4-1 op bezoek in Minnesota. Al kon Kyle Clifford daar wel zijn eerste van het seizoen maken. Het slechtste nieuws: Jonathan Quick ligt er voor onbepaalde tijd uit.

Stand in de Pacific:

San Jose Sharks: 10 gespeeld 12 punten
Vancouver Canucks: 12 gespeeld 12 punten
Edmonton Oilers: 9 gespeeld 11 punten
Calgary Flames: 11 gespeeld 11 punten
Anaheim Ducks: 11 gespeeld 11 punten
Arizona Coyotes: 10 gespeeld 10 punten
Vegas Golden Knights: 10 gespeeld 9 punten
LA Kings: 10 gespeeld 5 punten

Previous Leuven dompelt Antwerp in rouw, Den Haag doet uitstekende zaken
Next Hamers en Zwarthoed spelen op topniveau in Zweden