Leuven dompelt Antwerp in rouw, Den Haag doet uitstekende zaken

Face-Off IJshockey Beker

Vier duels gisteravond in Nederland en België, waarbij Chiefs Leuven in een knotsgekke slotfase Antwerp Phantoms versloeg. CAIROX HIJS Hokij deed prima zaken door Zoetermeer Panters te verslaan. Ed Versteeve en Reginald Delmarche blikken terug.

CHIEFS LEUVEN – ANTWERP PHANTOMS 5-4

In deze, voor beide teams, cruciale wedstrijd in het bekerkampioenschap hadden de talrijk aanwezige supporters hoge verwachtingen. En deze werden, qua suspens, volop ingelost. Phantoms, met Mike Jansen in het doel, nam een goede start. Het was duidelijk dat de bezoekers uit Antwerpen het spel niet wilden ondergaan, integendeel volop meespeelden vanaf het begin. De Chiefs stonden achterin stevig; met goalie Ryan Malinowski weer in doel na een weekend familie-feesten en verse import, Adam Logozzo, bijkomend in de defensie.

In de zesde minuut kon routinier Pieter-Jan Wouters in de eerste man meer-situatie zijn Chiefs op voorsprong schieten. Halfweg de eerste periode kwam Antwerp steeds beter in zijn spel. De jonge Ax L Kila zorgde voor de gelijkmaker. Op het kwartier bracht Jens Theunis de Phantoms voor het eerst op voorsprong. Met 1-2 gingen de ploegen voor een eerste keer de kleedkamers in.

In deze best faire wedstrijd, tekende Phantoms de mooiste spelpatronen op het ijs, terwijl de Leuvenaars van coach Gil Paelinck het meer individueel trachtten waar te maken. Halfweg wedstrijd verdubbelde Patrick Junior Van Noten de voorsprong voor de Antwerpenaars. Leuven reageerde gevat met de 2-3 via Rino Dhondt. In een vier tegen vier-situatie net voor het rusten, haalde debutant Logozzo hard uit en bracht zo zijn nieuwe team Leuven Chiefs langszij. Alles was dus weer te herbeginnen bij aanvang van de derde periode m et een 3-3- stand.

De spanning steeg op de tribunes en de slordigheden op het ijs stapelden zich op. Leuven dat binnen de reglementaire speeltijd moest winnen om zich te kwalificeren voor de halve finales, wilde wel, maar het was Phantoms van coach Gert Peeters dat de mooie kansen afdwong. Maar US goalie Malinowski, mede goed bijgestaan door secure Ben Boute, weerde menig mooi Antwerps schot. Acht minuten voor tijd wist Kevin De Winter de Leuvense defensie toch te verschalken en de 3-4 aan te tekenen. Leuven Chiefs liet de moed niet zakken, integendeel. Met wat bitsiger spel, blies de thuisploeg ten aanval. Een hard werkende Borya Kolyasnikov scoorde de gelijkmaker en zo weer leven in de partij vier minuten voor tijd. Phantoms speelde verder goed mee en aan beide kanten zagen we scoringskansen.

De tijd tikte echter verder weg voor de Chiefs. Zestien seconden voor de final buzzer werd de thuisgoalie ingeruild voor een bijkomende aanvaller om de zege alsnog te forceren. En ja hoor, de Leuvenaars speelden de puck in, schaatsten vooruit en plots kon Pieter-Jan Wouters de puck in een leeg doel knallen. Dolle feestvreugde bij de thuisploeg! Phantoms protest voor goalie interference werd niet gehoord en in de laatste vijf seconden kon een uitgeteld Antwerp het tij niet meer keren. Leuven Chiefs, dankzij zijn de routiniers deze keer, naar de Halve Finale. En zoals Phantoms coach Peeters na een suspensrijke match terecht samenvatte; “Phantoms speelde wel beter hockey met deze nieuwe groep, maar de buit binnenhalen mocht niet lukken mede dankzij een puike thuisgoalie.”

ZOETERMEER PANTERS – CAIROX HIJS HOKIJ 2-4

In de regioderby van Haaglanden deed Den Haag uitstekende zaken op de ranglijst. Het versloeg in een rechtstreeks duel Zoetermeer Panters op eigen ijs. De bezoekers openden sterk, maar zagen plots Zoetermeer twee maal gevaarlijk opduiken. Tomislav Hrelja pareerde twee maal heel sterk. Ondanks het matige spel van de thuisploeg, kon Den Haag niet echt profiteren. Totdat Oliver Pataky twee maal shorthanded de puck tegen de touwen knalde en dat later nog eens herhaalde op ‘even strength’. Met een 0-3 stand werd de eerste rust bereikt.

Na de eerste rust was het duel wat meer in evenwicht, zonder dat Den Haag echt in gevaar kwam. Berry Donders kogelde een mooie goal achter Hrelja op de power play. De bezoekers draaide de Zoetermeerse hoop echter vakkundig de nek om via Mike Verschuren die de marge weer op drie bracht. In het slotstuk controleerde HIJS het duel, zonder de doodsteek uit te delen. Vijf minuten voor tijd zette Cas Staps Panters op prachtige wijze op 2-4 en luttele seconden later voorkwam Hrelja met een prachtige save een treffer van Jay Huisman. Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd, want Den Haag pakte de volle buit en lijkt daarmee op weg naar het ticket bij de laatste vier van de beker.

AMSTERDAM TIGERS – UNIS FLYERS HEERENVEEN 2-5

Unis Flyers Heerenveen wilde met een zege in het spoor blijven van Geleen. Tigers wilde vooral winnen om uitzicht te houden op plaats vier. Het waren de Friezen die er met de zege vandoor gingen, maar makkelijk ging dat zeker niet. In de negentiende minuut vond Adam Bezak voor het eerst een gaatje in de Amsterdamse defensie. In het middenstuk viel de beslissing binnen een minuut. Rond het half uur spelen waren het Jasper Nordemann en Trevor Hunt die Flyers naar een -op het oog- veilige marge van drie tilden. Toen Todd Ratchford na 45 minuten ook de 0-4 binnenschoot, leek het gedaan. Tigers beet echter van zich af; Dean Versteeg en Connor Barette bogen de achterstand om naar 2-4, met nog vijf minuten te gaan. Pippo Limnell maakte kort daarna aan alle onzekerheid een einde, door op de power play de 2-5 aan te tekenen. Amsterdam raakte daarme verder achter op bij Den Haag, terwijl Heerenveen in het spoor blijft van Geleen

TURNHOUT TIGERS – LUIK BULLDOGS 3-12

Een voor de gelegenheid erg verjongd Luik nam vlot afstand van een moedig Turnhout. Coach Paul Vincent gaf speeltijd aan de jonge Divisie 1-goalies Anthony Gubbels en Louis Pirotte. De Luikenaars speelden beheerst en scoorden in de eerste periode twee maal via Cheyne Matheson. In de tweede periode dreven Kai Willems, AxL Milpas, Michael Distate en Nick Rivait op naar 0-6. Halweg de wedstrijd kon Lorenz Luyckx de nul voor zijn Tigers van het scoreboard vegen. Even later bracht Tigers-Coach Ricardo Muller goalie Dejay Den Turck in voor Neil Bruynickx.

De Luikse bezoekers wisten nog te scoren via een hattrick van Yoren De Smet maar ook Canadees Matheson en Limburger Kai Willems deden de netten trillen. Tussendoor konden jongeling Ibe Boogaerts en routinier Don Geerts nog tegenscoren voor de thuisploeg. In de slotfase kon tiener Julien De Vriendt zijn debuut vieren met een knappe goal en zo de eindstand op 3-12 vastleggen. De zware bekercampagne van Turnhout is voorbij. Voor Luik, met zes jonge debutanten uit het tweede team, een eenvoudige zege en nu op naar het BeNe League kampioenschap.